Urinvejssygdomme

Urologisk klinik tilbyder undersøgelse og behandling på ekspertniveau af stort set alle former for urologiske sygdomme.

Vi tilbyder forundersøgelse og operation i både Vejle, Aarhus og København og kan stort set altid finde en tid til undersøgelse indenfor ganske få dage.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus København
Kontakt sekretæren:

Nyresten / Perkutan behandling (store nyresten)

Stenbehandling gennem en direkte kanal til nyren

Nyresten er en hyppig lidelse, og nyrestensanfald kan være en af de mest smertefulde tilstande hos mennesket. I mange tilfælde kan små nyresten selv komme ud, ofte hjulpet af smertestillende medicin.

Hvis stenen sætter sig fast, eller det tager mere end nogle få dage med smerter, eller hvis der kommer feber, kan det være nødvendigt at fjerne stenen ved en kikkertoperation.

Nyresten, der er større end 20 - 25 mm eller mange lidt mindre sten, som kræver kirurgisk behandling, fjernes bedst ved et perkutant indgreb, det vil sige en operation, hvor der føres en kikkert ind i nyren gennem huden.

 

 På Privathospitalet Mølholm har vi det bedste apparatur til behandling af nyresten, blandt andet har vi anskaffet den nyeste laser på markedet til knusning af sten. Denne laser (Soltivelaser) er en markant forbedring i forhold til de tidligere laser. Den er mere effektiv og giver derfor kortere operationstid. For at mindske generne ved operationen anvender vi også de tyndeste kikkerter og de blødeste katetre der findes på markedet.

 

Inden operationen 

Hvis du får blodfortyndende medicin aftales det ved konsultationen hvor mange dages pause du skal holde før operationen.

   

Procedure

Du møder fastende på sengeafdelingen til det aftalte tidspunkt.

 

Efter samtale med lægen og eventuelle spørgsmål vedrørende behandlingen bliver du ført hen til operationsstuen. Operationen foretages i fuld bedøvelse. Lægen foretager en kikkertundersøgelse af blæren med oplæggelse af et ureterkateter (rør), som føres op gennem urinlederen til nyrebækkenet. Dette sker dels for at kunne anvende kontrastvæske til at belyse forholdene i nyren, og dels for efter operationen at kunne give mulighed for at skylle nyrebækkenet kontinuerligt, for at modvirke blødning. Urinlederkateteret holdes på plads ved at fæstne det til et blærekateter.

 

Vejledt af ultralyd føres en nål ind i nyrebækkenet under røntgenkontrol. Herefter kan man nu udvide forbindelsen ind til nyren, således at et kikkertinstrument kan indføres i nyren. Med laser  nedbrydes stenen, og stenstumperne fjernes.

 

Når nyren er fri for sten, indlægges et kateter gennem kanalen for at sikre, at urin og skyllevand kan løbe ud.

 

Når du kommer tilbage på sengeafdelingen, har du altså et kateter ud gennem siden og et kateter i blæren, og hele systemet bliver skyllet med saltvand.

 

Skyllet bibeholdes, indtil skyllevandet er klart eller til næste morgen.

 

Hvis det hele er tilfredsstillende næste morgen, fjernes blærekateteret, hvorefter nyrekateteret afklemmes et par timer for at sikre, at urinen løber frit ned gennem urinlederen.

 

Det bliver aftalt inden udskrivelsen hvor mange dage du skal have nyrekateteret.

 

Herefter kan du udskrives og skal forholde dig roligt i 1-2 døgn, hvorefter der principielt ikke er yderligere forholdsregler.

 

Eventuelle problemer eller komplikationer

Hvis der er bakterier i stenen eller nyrebækkenet, kan du eventuelt få feber. Normalt gives derfor forebyggende antibiotikabehandling indtil udskrivelse.

 

En vis lettere blødning kan sjældent undgås, men det er som oftest ophørt næste dag.

Patientinformation
Version nr.: 112
Dato: 05. februar 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Billede af Gabriella Edvardsson Alsøe
Gabriella Edvardsson Alsøe
Svensk patientrådgiver
Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.