MR-scanning - hurtig og sikker diagnose

MR = undersøgelse med Magnetisk Resonans

MR står for magnetisk resonans. Man foretager en MR-undersøgelse i en MR-scanner. En MR-scanner er opbygget omkring en elektromagnet, og ved hjælp af denne samt radiobølger og computere kan man lave højtopløselige billeder af næsten alle kroppens forskellige dele. Teknikken er helt ufarlig, der er ingen bivirkninger, og strålerne beskadiger ikke kroppens væv.

 

 

MR kan påvise sygdomme i hele kroppen

MR er én af de bedste og mest præcise metoder, der eksisterer i dag til at påvise sygdomme i det meste af kroppen, som f.eks.: Hjerne og centralnervesystem - f.eks. dissemineret sclerose, svulster, følger af åreforkalkning, betændelsestilstande mm. 

 • Nakke og ryg - f.eks. diskusprolaps, slidgigt, tryk på nerver m.m.
 • Alle led (skulder, albue, knæ, kæbe, hænder, fødder, hofte) -f.eks. skade på ledbånd, muskulatur, bløddele omkring skulderen, skade på menisk, knogler mm.
 • Brystkasse (ribben, lymfeknuder) - f.eks. knuder, betændelsestilstande m.m.
 • Bughulen (lever, bugspytkirtel, tyndtarm, lymfeknuder) - f.eks. galdesten, betændelser, knuder m.m.
 • Bækken (livmoder, æggeleder, endetarm, blære, lymfeknuder) - f.eks. betændelser, knuder, fibromer m.m.
 • Blodkar - f.eks. forsnævringer, udposninger m.m.a 

På MR-klinikken, foretager vi også specielle undersøgelser som:

 • MR-angiografi (undersøgelse af blodkar med kontrast) 
 • MR-artrografi (undersøgelse af skulder- og hofteled med direkte kontrast-injektion) 

  

 

MR-scanner

Vores MR-scanner har en styrke på 1,5 Tesla og er af fabrikatet Phillips.

 

  

 

Selve MR-undersøgelsen

Du bliver før undersøgelsen bedt om at fjerne alle løse metaldele såsom ur, nøgler, mobiltelefoner, hårnåle osv. Herefter skal du lægge dig op på lejet, og radiografen anbringer en spole på det område, der skal skannes. Du skal ligge godt og afslappet, da det er vigtigt, at du ikke bevæger dig under undersøgelsen.

 

Under undersøgelsen kører lejet ind i scanneren, og du hører en række bankelyde afbrudt af pauser, når maskinen optager billeder. Dette gentages nogle gange, og støjen kan være generende. Du bliver derfor tilbudt at lytte til musik med høretelefoner under undersøgelsen. Du vil hele tiden have kontakt til og mulighed for at tale med radiografen. Selve undersøgelsen varer fra 15 minutter til 1 time, og er fuldstændig smertefri. Scanningen foretages ambulant, det vil sige, at du går hjem efter undersøgelsen.

 

I forbindelse med MR-scanning kan der i nogle tilfælde være brug for at anvende kontrast, som gives ved en indsprøjtning i en vene. Kontrasten er uskadelig for kroppen og giver ikke ubehag. Nye undersøgelser viser dog, at MR-kontraststof bør anvendes med forsigtighed hos patienter med nedsat nyrefunktion.

 

  

 

Henvisning

For at få udført en MR-scanning skal du have en henvisning. Henvisningen kan du få fra én af vores speciallæger, og her vil du typisk blive henvist direkte, hvis lægen i forbindelse med dit undersøgelsesforløb vurderer, at der er behov for MR-scanning - eller du kan få en henvisning fra din egen læge, anden speciallæge, kiropraktor eller fysioterapeut. 
 

Hvem kan MR-scannes?

Alle - dog ikke hvis du:

 • har pacemaker
 • har indopereret magnetisk materiale
 • er gravid i 1.-12. uge

I ovennævnte tilfælde kan MR-scanning ikke foretages.  
 

Efter undersøgelsen

Efter scanningen bliver billederne beskrevet af en radiolog, som sender beskrivelsen og billederne til den læge, der har henvist dig til scanningen. Her kan du efterfølgende få vejledning om videre behandling. 

 

Forsikringsordning

Mange sundhedsforsikringer dækker udgifter til MR-scanning. Spørg dit forsikringsselskab om reglerne hos netop dem.

 

Ventetidsgaranti

Hvis du opfylder reglerne for det, kan du blive omvisiteret i henhold til regeringens udvidede ventetidsgaranti.

Kontakt privathospitalernes egen patientvejleder - Læs mere på hjemmesiden www.sundhed.dk for yderligere information. 

 


 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på MR-scanning og CT-scanning?

Teknikken bag MR-scanning og CT-scanning er forskellig. CT-scanning er baseret på røntgenstråling, mens MR-scanning benytter magnetfelter og radiobølger til at danne billeder af kroppens indhold. MR-scanneren har den fordel, at den kan danne billeder i flere planer (vandret, lodret, skråt), hvorimod CT-scanning primært kun optager billeder på tværs (aksialplan). MR-scanneren giver en bedre kontrast mellem normalt og unormalt væv end CT-scanneren. 

Herved er der mulighed for at afsløre detaljer, som en CT-scanner ikke opfanger.

 

Hvad sker der under MR-scanning?

Under scanningen ligger man inde i en magnet, der er 30.000 gange stærkere end jordens magnetfelt (1,5T). Scanneren arbejder med radio bølger. MR-scanning er ikke forbundet med nogen form for fare eller bivirkninger. Da der ikke bruges ioniserende stråling, kan undersøgelsen gentages flere gange uden problemer.

 

Kan jeg mærke noget under scanningen?

Nej. En MR-scanning er fuldstændig smertefri, og der er ingen bivirkninger.

 

Kan jeg drikke og spise inden undersøgelsen?

Ja, til langt de fleste undersøgelser kan du spise og drikke, som du plejer.


Til top