Er du svimmel?
Oplever du at blive svimmel, kan der ofte være tale om en lidelse i balanceorganet, der sidder i tæt relation til det indre øre. Vores speciallæge i øresygdomme forklarer her i videoen, hvad der kan være årsag til din svimmelhed
Svimmelhed kan have forskellige årsager. Nogle af de mest hyppige er øresten eller virus på balancenerven, men der er mange andre årsager til svimmelhed.
Det er vigtigt at få afklaret, hvad svimmelhed skyldes. Det kan udredes hos speciallægen i øresygdomme. Hør meget mere om svimmelhed her i videoen.
Øresten giver svimmelhed
Øresten er nogle mikroskopiske krystaller, som normalt ligger fast og velordnet i det indre øre. Her har de til funktion at give hjernen besked om, hvordan hovedet vender – altså om det står lodret eller vandret.
I nogle tilfælde kan ørestenene løsne sig uden at man ved hvorfor. Det kan være fordi, du har slået hovedet, men oftest er årsagen ukendt. Når ørestenene bliver løse, kan de forrykke sig og lægge sig ud et lidt andet sted i det indre øre, som er ansvarlig for at registrere, om hovedet drejer. Derved kan hjernen fejlagtigt tro, at hovedet drejer og man oplever at bliver kraftigt rundtosset.
I mange tilfælde bliver man forkvalmet og kaster op. I mange tilfælde er anfaldene så kraftige, at man kan tro, at man har fået en blodprop, men heldigvis er man ved et ørestensanfald altid ved bevidsthed, og man får ikke deciderede problemer med at tale eller andre alvorlige symptomer.
Efter de første, kraftige anfald får man som regel korterevarende svimmelhedsanfald, specielt når man vender dig i sengen, hvor det hele kører rundt i 15-30 sekunder.
Behandlingen for øresten består i at få krystallerne tilbage på plads, og lykkes oftest relativt let og hurtigt, men i mange tilfælde har man en periode på op til to måneder, hvor man har ”rest-svimmelhed”, som er mere gyngende og aftager stille og roligt indtil man til sidst ikke har flere symptomer.
Virus på balancenerven
Virus på balancenerven er i virkeligheden et misvisende navn, for man er ikke sikker på, at det skyldes en virus. I modsætning til svimmelheden ved ørestensanfald, vil man ved virus på balancenerven opleve at være mere konstant svimmel (rundtosset) – ofte i flere dage i træk. Herefter vil svimmelheden aftage og langsomt helt forsvinde.
I nogle tilfælde kan man have symptomer i op til seks måneder, men længden varierer meget og i mange tilfælde er man rask efter tre til fire uger.
Oplever du symptomer på virus på balancenerven, er det vigtigt, at du kommer til ørelæge hurtigt, for i mange tilfælde vil lægen vælge at opstarte medicinsk behandling, men kun hvis det gøres indenfor de første tre døgn efter din svimmelhed er startet.
Menières sygdom
Menières sygdom er en lidelse i det indre øre, som typisk viser sig ved tilbagevendende anfald af svimmelhed, øresusen (tinnitus), trykken for øret og hørenedsættelse. Svimmelheden kommer ofte som pludselige anfald, der varer fra 20 minutter til flere timer, og ledsages ofte af kvalme og opkast. Symptomerne kan variere meget fra gang til gang, og sygdommen kan komme og gå i perioder.
Man kender ikke den præcise årsag, men det menes at skyldes en forstyrrelse i væskebalancen i det indre øre. Behandlingen sigter mod at mindske hyppigheden og styrken af anfald. I nogle tilfælde kan anlæggelse af et dræn i trommehinden hjælpe med at stabilisere trykket i øret og reducere symptomerne. Derudover findes medicinsk behandling, som måske kan forebygge anfald og stabilisere sygdommen over tid.
Hvis behandlingen ikke er tilstrækkelige, kan vi i særlige tilfælde tilbyde medicinsk behandling, som har til formål at udslukke balancesansen på det syge øre. Denne behandling indebærer dog en risiko for, at hørelsen på det pågældende øre går tabt, og den anvendes derfor kun i udvalgte tilfælde.
Hvis du oplever gentagne anfald med denne type symptomer, bør du undersøges af en ørelæge med erfaring i udredning og behandling af Menières sygdom.
Andre årsager til svimmelhed
Enkelte patienter har en svimmelhed, hvor årsagen er mere alvorlig. Den kan være forårsaget af blodprop eller tumor i hjernen eller hjernestammen. Desuden kan et væld af tilstande medføre svimmelhed. Som vigtigste kan nævnes knude på balancenerven, migrænesvimmelhed, nakkeproblemer, hovedtraumer, nervelidelser, højt og lavt blodtryk, hjertelidelse samt medicinbivirkninger.
Ved en undersøgelse vil ørelægen diagnosticere typen af svimmelhed. Det kan oftest fastslås, om svimmelheden kommer fra balanceorganet i det indre øre, eller om det er mere centralt i hjernen. I nogle tilfælde er det nødvendigt at lave en MR-scanning af hjernen for at fastslå eller udelukke årsager til svimmelhed.
Hvad kan der gøres ved svimmelhed?
Speciallægen i øresygdomme anbefaler at blive vurderet tidligt i forløbet af en specialist i svimmelhed, så den korrekte behandling kan blive sat i gang.
Behandlingen af svimmelhed er naturligvis afhængig af, hvad den underliggende årsag er, men generelt er der en god prognose for at man kan slippe for svimmelheden