Sådan fungerer dit øre

Øret er en kompleks del af vores krop og en af vores vigtigste sanser. Men hvordan virker øret, og hvordan hører vi? 

Øret består af det ydre øre, øregangen, mellemøret og det indre øre.

 

Det ydre øre og mellemøret

Det ydre øre, som består af ørebrusken og øregangen, fungerer som en tragt, der indsamler og leder lydbølger ind til trommehinden. Tre små mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og det indre øre.

 

Hammer, ambolt og stigbøjle

Knoglerne forbinder hinanden med små led og hedder hammer, ambolt og stigbøjle. Hammeren sidder fast i trommehinden, ambolten er den midterste knogle, og stigbøjlen sidder i det ovale vindue, som er forbindelsen ind til det indre øre.

 

Sådan hører vi

Lyden ledes via det ydre øre og øregangen til trommehinden. Lydbølgerne får trommehinden til at vibrere, og vibrationerne overføres gennem mellemøreknoglerne til det indre øre, hvor sansecellerne befinder sig. Herfra sendes signalerne via hørenerven til hjernen, hvor de tolkes som lyd.

 

Høretab og smerter i øret

Der findes en lang række tilstande, som kan give smerter og høretab. Nogle af dem kan behandles eller lindres betydeligt.

 

Vi har samlet information om nogle af de mest almindelige problemer nedenfor:

 

1. Betændelse i øregangen

Betændelse i øregangen – også kaldet otitis externa – er en irritation eller infektion i huden, der beklæder øregangen. Den skyldes oftest bakterier og i nogle tilfælde svampe, som trives i fugtige miljøer. Tilstanden kan være meget smertefuld, især hvis øregangen hæver og bliver øm ved berøring.

 

Behandlingen kræver hyppige oprensninger hos en øre-næse-hals-læge og ofte antibiotikabehandling. Dette kan være i form af øredråber, eventuelt med tilsætning af steroid for at dæmpe hævelse og smerte, og i nogle tilfælde også antibiotika i tabletform, hvis infektionen er udbredt.

 

Svampeinfektioner kræver behandling med svampemidler og grundig oprensning, og de kan i nogle tilfælde være langvarige og kræve flere ugers behandling.

 

2. Øregangsknuder og forsnævret øregang

Øregangsknuder – også kaldet øregangseksostoser – er godartede knogleudvækster i øregangen. De opstår oftest som følge af gentagen udsættelse for koldt vand, fx hos vinterbadere, surfere og dykkere.

 

Knuderne kan give anledning til forsnævring af øregangen, hvilket kan give ørepropper, infektioner og hørenedsættelse. Tilstanden kan også være medfødt eller følge efter betændelse. I udtalte tilfælde kan knuderne fjernes kirurgisk.

 

3. Undertryk i mellemøret og trykudligning

Undertryk i mellemøret kan føles som en prop i øret, ledsaget af lette smerter og nedsat hørelse. Det opstår, når lufttrykket i mellemøret bliver lavere end trykket udenfor – typisk fordi det eustakiske rør, som forbinder mellemøret med næsesvælget, ikke åbner tilstrækkeligt.

 

Normalt åbner det eustakiske rør kortvarigt, når du synker, gaber eller taler, og dermed passerer en smule luft fra næsesvælget op i mellemøret. Denne funktion er nødvendig, fordi der løbende optages luft fra mellemøret til blodbanen. Hvis der ikke kommer luft til, opstår der undertryk, som på længere sigt kan føre til væske i mellemøret og i nogle tilfælde mere varige forandringer.

 

Hvis det eustakiske rør fungerer dårligt, fx ved forkølelse, allergi eller medfødte forhold, vil trykudligning være vanskelig eller umulig, og generne kan blive vedvarende. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt med undersøgelse og behandling, herunder øvelser, medicin eller i særlige tilfælde kirurgi fx ballonudvidelse.

 

4. Hul i trommehinden

Et hul i trommehinden kaldes også en perforation. Det kan opstå som følge af en infektion eller direkte traume mod øret. Små huller heler ofte af sig selv, men større huller kan give vedvarende høretab og øge risikoen for infektion.

Hvis hullet ikke heler spontant, kan man i mange tilfælde tilbyde en kirurgisk behandling – en såkaldt myringoplastik – hvor man lukker hullet med et lille stykke væv.

 

5. Defekt i mellemøreknoglekæden

En defekt mellemøreknoglekæde kan opstå som følge af mellemørebetændelse, kraniebrud eller tidligere operation. Nogle gange skyldes det, at knoglerne er blevet stive eller sammenvoksede efter infektion.

 

En defekt knoglekæde kan give betydeligt høretab, og hvis der samtidig er hul på trommehinden, kan det give hyppige infektioner. Behandling afhænger af årsag og symptomer og er i mange tilfælde kirurgisk.

 

6. Kolesteatom

Et kolesteatom – tidligere kaldet “benæder” – er en tilstand, hvor hud fra øregangen eller trommehindens yderside vokser ind i mellemøret. Mellemøret er normalt beklædt med en slimhinde, og hud her virker som et fremmedlegeme.

 

Kolesteatomet kan over tid danne betændelse og beskadige knogler og andet væv i øret. Hvis det ikke behandles, kan det føre til svimmelhed, ansigtslammelse og i meget sjældne tilfælde meningitis eller andre komplikationer. Tilstanden behandles oftest med operation.

 

7. Otosklerose (fastvokset stigbøjle)

Otosklerose er en sygdom i knoglen omkring det indre øre, hvor stigbøjlens bevægelighed gradvist nedsættes. Det medfører et høretab, fordi lydbølgerne ikke overføres effektivt til det indre øre.

 

Sygdommen kan også påvirke selve høresneglen og dermed forringe hørelsen yderligere. Otosklerose er ofte arvelig, og tilstanden opstår typisk i teenageårene eller begyndelsen af 20’erne. Den kan forværres under graviditet. Behandling kan være med høreapparat eller operation (stapedotomi).

 

 

Se mere om øresygdomme