Denervering af facetled / Radiofrekvensablation (RFA)
Lændesmerter er hyppigt forekommende og kan have mange forskellige årsager. En af disse er slidforandringer i relation til de ægte led i rygsøjlen (facetled). Diagnosen stilles ved klinisk undersøgelse, MR skanning af lænderyggen og diagnostiske facetledsblokader. Har der været effekt af to blokader svarende til et eller flere facetled i lænderyggen kan denervering af facetled ved hjælp af Radiofrekvens ablation (RFA) være en længerevarende behandling af kroniske lænderygsmerter.
Behandling
RFA opvarmer de smerteledende nervefibre fra facetleddene vha. en tynd elektrode. Herved kan man afbryde de smerteledende nervefibre som er ansvarlige for oplevelsen af smerter fra området. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse. Man ligger på maven, og med et røntgenapparat og/eller ultralydsapparat lokaliseres facetleddene. RFA kanylen føres gennem huden ned på facetleddet.
En test stimulation bekræfter korrekt lokalisation inden selve varmebehandlingen udføres. Herefter gives lokalbedøvelse (smertestillende og binyrebarkhormon) gennem nålen, hvorefter den egentlige behandling udføres.
I forbindelse med behandlingen vil man kunne mærke snurrende fornemmelse, lette smerter og/eller varme i ryggen og evt. ned i balderegionen. Træthedsfornemmelse i benene kan også forekomme. Hele behandlingsseancen varer 1-1.5 time.
Efter behandlingen
Umiddelbart efter behandlingen påsættes et lille plaster som må fjernes efter 2 timer.
Vi anbefaler at man sidder i 30 minutter uden for behandlingsstuen efter behandlingen inden man forlader sygehuset. Du må gerne sidde i en bil, men du skal ikke køre selv.
I de efterfølgende dage er det normalt at man oplever ømhed i ryggen. Der er ikke nogle yderligere begrænsninger i livsførelse og fysisk aktivitet efter behandlingen. Dog må man ikke selv køre hjem fra behandlingsseancen og for nogle kan enkelte sygedage være nødvendige.
Man kan ofte mærke effekt allerede kort tid efter behandlingen, men den endelige effekt kan først forventes efter nogle uger.
Indenfor den første uge efter behandlingen, anbefaler vi at man starter op på de samme rygstabiliserende øvelser som før behandlingen.
Man vil blive kontaktet fra Privathospitalet Mølholm 3 uger efter behandlingen, og igen efter 6, 12 og 24 måneder.
Hos de fleste aftager effekten efter 6-24 måneder. Behandlingen kan da i nogle tilfælde gentages efter en fornyet vurdering ved rygkirurg.
Risici
Indgrebet er generelt uden alvorlige risici. Der er dog en meget lille risiko for blødning, infektion og beskadigelse af nerver.
Oplever man mod forventning gener som nedsat kraftudfoldelse i ben, tiltagende svære jagende smerter ud i ben, manglende evne til at iværksætte vandladning eller holde på afføring eller nedsat følesans i skridtet skal man kontakte Privathospitalet Mølholm, egen læge eller vagtlæge umiddelbart.
Speciallæger og behandlere





