Fod og ankel

Fod- og ankelklinikken fokuserer både på lidelser der kræver operativ og ikke operativ behandling, både i for, mellem og bagfod. Vi har også stor interesse i idrætsmæssige skader, både hvis du er kommet akut til skade eller har fået en overbelastningstilstand.

Vi tilbyder også operative behandlinger (kikkertoperation) af lidelser i ankelleddet, achillessene-operationer samt stabiliserende ankeloperationer.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Seneknude (ganglion)

Hvad er et ganglion?

Et ganglion eller en seneknude, som den også kaldes, er en cyste fyldt med geléagtig væske. En seneknude er helt ufarlig og hvis den ikke generer, kan man nøjes med blot at observere den. 

 

 

Behandlinger

Hvis seneknuden ikke generer, kan den blot observeres. Hvis man synes seneknuden fylder og er i vejen, kan punktering med kanyle og injektion af binyrebarkhormon forsøges. Hvis seneknuden evt. vender tilbage, er kirurgisk fjernelse en mulighed. 

 

Symptomer

Seneknuden kan give smerter og kan sidde et sted så den generer i skoene. Seneknuden kan evt. trykke på nogle nerver og give anledning til en brændende eller snurrende fornemmelse i fod eller tæer. Hos nogle generer seneknuden også kosmetisk. Hvis seneknuden ikke generer eller giver problemer, er en ikke-kirurgisk behandling at foretrække, da man så også undgår de evt. risici, der er forbundet med operation. 


Kirurgisk behandling

Operation for seneknude kan udføres enten i fuld bedøvelse eller lokalbedøvelse. Sidstnævnte er mest almindelig. Begge dele udføres som en dagkirurgisk operation, dvs. du bliver udskrevet samme dag. 

Ved operationen fjerner man selve seneknuden og lidt af det omkringliggende væv. Snittet i huden vil være på størrelse med seneknuden. Såret lukkes med suturer (sting), som skal fjernes igen efter 12-14 dage. 


Behandling efter operationen

Der vil være nogen ømhed, hævelse og misfarvning i huden efter operationen. Smertestillende medicin (Panodil og Ipren) kan være nødvendigt et par dage. Såret skal holdes rent og tørt, og ved brusebad beskyttes mod vand med plastikpose eller vandtæt plaster. Såret heler i løbet af 14 dage, hvor stingene kan fjernes.  Du vil få et ar, hvor seneknuden er fjernet og huden omkring arret kan føles en smule anderledes. Du skal helst undgå fodtøj der trykker og generer arret. 


Potentielle komplikationer

 • Der er risiko for komplikationer som til enhver anden kirurgisk operation, som f.eks. infektion, skader på nerver eller kar
 • Komplikationer i forbindelse med fjernelse af en seneknude er sjældent alvorlige - der kan i sjældne tilfælde være gener fra arvæv eller smerter
 • Hos ca. 20% kan seneknuden komme igen

 

Ofte stillede spørgsmål

 1. Hvorfor fjerne seneknuden i stedet for at suge det tomt?
  Man kan godt forsøge at punktere seneknuden, og evt. injicere lidt binyrebarkhormon i seneknuden. Der er dog en stor risiko for at seneknuden gendanner sig.
   
 2. Må jeg fortsætte min træning?
  Ja, men lidt afhængig af lokalisationen og størrelsen af seneknuden, kan du fortsætte med din aktivitet 2-6 uger efter operationen
   
 3. Kan kirurgisk fjernelse gøre det værre?
  Oftest ikke. Du vil få et ar og der er ca. 20 % risiko for at seneknuden vender tilbage. 
   
 4. Vil min fod blive smertefri efter operationen?
  Hvis du har smerter, som ikke har direkte relation til seneknuden før operationen, vil du ikke blive smertefri efter operationen.

Du er altid velkommen til at kontakte os for yderligere oplysninger. 

Patientinformation
Version nr.: 102
Dato: 30. marts 2021
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.