Patientinformation
Slidgigt
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Slidgigt

(tommel, finger, håndled)

 

Slidgigt i tommelens rodled er en hyppig lidelse, specielt hos kvinder over 40 år. Symptomerne er smerter i tommelen ved belastning, og tit hæver tommelrodleddet op og bliver ømt. 

 

Slidgigt i fingrenes yderled er almindeligt forekommende hos ældre. Det giver i perioder smerter og hævelse, men falder oftest til ro af sig selv, og kræver sjældent behandling. I nogle tilfælde kan man dog have glæde af at få fjernet knogleudvækster, og i sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med en stivgørende operation, som medfører smertefrihed og giver et pænere, kosmetisk, udseende og påvirker funktionen i mindre grad.

 

Slidgigt i fingrenes mellemled og grundled er relativt sjældent men påvirker håndfunktionen tidligt, idet det forhindrer knytning af hånden. Tidligere havde man kun stivgørende operation som løsning, men der er nu udviklet proteser til mellemleddene med så lang levetid, at de tilbydes mere rutinemæssigt nu, også af Privathospitalet Mølholm. Dette er et noget større indgreb af 2 timers varighed, som efterfølgende kræver længere tids genoptræning af fingrenes bevægelighed ved ergoterapeut.

 

Slidgigt i håndleddet ses oftest efter tidligere skader af håndrodens ledbånd eller knogler (bådbenet). Lidelsen rammer mest mænd, som har været aktive indenfor sport eller lignende. Symptomerne er hævelse og smerter i håndleddet, og ikke sjældent opdages lidelsen i forbindelse med behandling for karpaltunnelsyndrom. Behandlingen varierer alt efter, hvor tidligt man søger læge - og kan omfatte ledbånds- eller knoglerekonstruktion, forskellige ledbevarende operationer, eller stivgørende operationer som sidste operationsmulighed. Oftest indebærer de indledende undersøgelser også en kikkertoperation for at konstatere lidelsens omfang.

 

Med venlig hilsen
PRIVATHOSPITALET MØLHOLM
 
Håndkirurgisk klinik
 
Version nr. 102 . Dato 25. jan 2021

Til top