Hjertesygdomme

Kontakt
76 42 74 20
Patientinformation
Ablation af atrieflimren - forholdsregler når du kommer hjem
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Ablation af atrieflimren - forholdsregler når du kommer hjem

Du kan forvente et blåt mærke i højre lyske ved indstiksstedet. Det blå mærke trækker evt. nedad benet pga. tyngdekraften, og er helt ufarlig, hvis bare du fortsat er blød i lysken. Det er normalt at mærke en let ømhed i lysken, ligesom nogen vil mærke en lille "kugle" svarende til en ært. 

Hvis du derimod får en blødning eller større hævelse/blodansamling i lysken skal du lægge dig og trykke på indstiksstedet. Kontakt enten os eller anden lægeinstans. 

 

Plasteret i lysken kan du fjerne dagen efter udskrivelse, hvis såret er tørt.

 

Den første uge skal du beskytte din lyske ved f.eks. at undgå tunge løft og lange gåture. Vi anbefaler, at du venter ialt  to uger med at dyrke sport.

 

Mange patienter har lidt smerter/trykken/murren i brystkassen de første par dage efter behandlingen. Hvis der er behov for det, kan du tage et gram Panodil. Men højst fire gange i døgnet - altså hver 6. time. Ligeledes er det almindeligt at have lidt hovedpine. Måske vil du opleve enkelte episoder med migræne med aura. Vi ser det nogen gange i dagene efter ablation. Vi ved ikke rigtigt hvorfor, men det er ufarligt, og symptomerne forsvinder igen. 

 

Der gives en del saltvand ind i blodbanen under behandlingen. Det kan medføre, at du de første dage efter kan have lidt væskeophobning med tendens til let forpustethed og tendens til lidt tykkere ankler end vanligt.

 

Man kan efter behandlingen opleve at ens hvilepuls ligger højere end vanlig. I løbet af nogle måneder vil pulsen igen nærme sig niveauet fra før ablation.

 

Du skal fortsætte med din vanlige medicin indtil den ambulante kontrol 3 måneder efter behandlingen (med mindre andet er aftalt med lægen ved udskrivelse).

 

Mange patienter oplever hjertebanken efter behandlingen. Der kan optræde atrieflimmer efter behandlingen, hvilket skyldes irritation fra arvævet i hjertet. Det er således ikke på grund af manglende effekt af behandlingen. Nogle oplever øget hyppighed af anfald de første 2-3 måneder efter behandlingen, hvorefter symptomerne oftest aftager. Derfor kan man også først afgøre den endelige effekt af behandlingen efter 3 måneder.

 

Hvis du får hjertebanken/atrieflimmer foreslås følgende:

  • Hvis symptomerne er de samme som før behandlingen, kan du afvente om anfaldet ophører spontant. 
  • Hvis symptomerne er anderledes end vanligt, anbefales det at søge egen læge mhp. at optage et hjertediagram.
  • Hvis anfaldet er uudholdeligt skal du kontakte læge/vagtlæge med henblik på indlæggelse på dit hjemsygehus til "stød" (DC-konvertering).
  • Hvis du får tilbagefald af atrieflimren, men ikke er meget påvirket af det, kan du vente et par døgn og se an. Hvis atrieflimren ikke stopper af sig selv i løbet af de to døgn, skal du kontakte din læge med henblik på indlæggelse på dit hjemsygehus til "stød" (DC-konvertering).
  • Ved hyppige tilbagefald efter behandlingen kan det blive nødvendigt med mere kraftig hjertemedicin til at stabilisere hjerterytmen. Egen læge kan henvise til hjemsygehus mhp. ændring i medicinen. 

Det er en god idé at registrere hyppighed og varighed af eventuelle symptomer og medbringe information om dette til den ambulante kontrol.

 

I tilfælde af voldsomme brystsmerter, svær åndenød eller besvimelser bør du søge læge.

 

Vil du vide mere...

Der er mulighed for at få mere viden på klinikchef Peter Steen Hansens blog om hjerterytmeforstyrrelser: www.rytmedoktor.dk

 

Hvis du i øvrigt er i tvivl, eller har spørgsmål, er du altid velkommen til at henvende dig til HjerteCenter Mølholm på telefon +45 76427420 eller mail: hjerte@molholm.dk

 

 

Med venlig hilsen
PRIVATHOSPITALET MØLHOLM

HjerteCenter

Version nr. 121 . Dato 11. sep 2023

RYTMEHOLDET
Et cykelhold for mænd, der har haft problemer med hjertet - og Rytmedoktor, Peter Steen Hansen.

Rytmeholdet

Svenske “Medicinsk Access” har bragt en artikel om atrieflimren og om Eva-Lotta, som efter ablation er fri for flimmer.

  LÆS MERE


Til top