Hjertesygdomme

Som patient på HjerteCenter Mølholm er du sikker på, at den samme speciallæge tager sig af dig, fra du kommer til du går. Du kan altid komme i kontakt med denne, også i tiden efter behandlingen. Det er således dit forløb, der er i centrum. Glade patienter på grund af flotte behandlingsresultater og gode oplevelser hos os, er et afgørende bidrag til vores arbejdsglæde.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO)

Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til HjerteCenteret på Privathospitalet Mølholm og informere dig om behandlingen.

Personalet vil gøre sit yderste for, at du føler dig tryg og godt behandlet under opholdet. Det er vores mål at kombinere en professionel behandling med en god menneskelig kontakt.

 

PFO (Lukning af hul i skillevæggen mellem hjertets to forkamre)

Der findes flere typer af huller i hjertet, som kan lukkes via et kateter der føres op til hjertet gennem en blodåre i lysken. 

 

En PFO (Persisterende Foramen Ovale)/ASD (Atrium Septum Defekt) er et lille hul i skillevæggen mellem hjertets to forkamre. Hullet stammer fra fostertilværelsen, hvor det var nødvendigt, at blodet kunne løbe fra hjertets højre til venstre side. I de fleste tilfælde lukker hullet af sig selv, men hos ca. 25 % forbliver der en åbning. Teoretisk er der en lille risiko for, at mindre blodpropper flyder med blodet over i venstre side af hjertet og herfra op til hjernen, hvor de kan forårsage en blodprop eller en forbigående blodprop. 

 

Patienter, som har haft en blodprop i hjernen og har PFO/ASD som eneste risikofaktor, vil i særlige tilfælde blive anbefalet at få lukket hullet for at forebygge nye blodpropper.

Lukning af PFO/ASD kan foregå med et device gennem en blodåre i lysken. Devicet er en slags dobbelt paraply beklædt med et stoflignende materiale. For at kunne se dit hjerte og sikre, at devicet placeres rigtigt, anvender lægen ultralyd og røntgengennemlysning samtidig med, at hullet i hjertet lukkes. 

Du vil under hele behandlingen være i fuld bedøvelse.

 

Generel information

Forberedelse hjemmefra

Du skal være fastende for fast føde i 6 timer før mødetidspunktet. Du må dog gerne drikke indtil 2 timer før (ikke mælkeholdige produkter).

Du må ikke ryge 2 timer før mødetidspunktet.

 

Medicin

Fortsættes uændret: Plavix (Clopidogrel), Magnyl, Persantin, Eliquis, Xarelto, Pradaxa eller Lixiana.

Justeres: I tilfælde af behandling med Marevan eller Marcoumar skal du ved hjælp af egen læge sikre dig, at din INR-værdi er under 2,5.  

Ophøres: Inj Fragmin 12 timer inden indlæggelsen. Inj Arixtra 24 timer inden indlæggelsen. 

 

Har du sukkersyge skal du undlade morgendosis.

 

Medbring

Toiletsager, hjemmesko og behageligt tøj. Medbring desuden din vanlige medicin.

 

Du er velkommen til at medbringe en ledsager, men det er imidlertid ikke nødvendigt. Du må gerne selv bære en weekendtaske/kabinekuffert med skiftetøj og toiletartikler og gerne selv køre bil eller anvende offentlige transportmidler (inkl. fly) på udskrivningsdagen. 

 

Besøgstid og telefonkontakt

Dine pårørende kan under indlæggelsen ringe til sekretariatet på 76427420.
Dine nærmeste pårørende er velkomne til at opholde sig på hospitalet før, under og efter behandlingen.

 

Indlæggelsesdagen

Forberedelse til PFO

På indlæggelsesdagen modtages du af en sygeplejerske, som hjælper dig til rette og giver dig information om opholdet. Du vil få oplyst de specielle forholdsregler, der vil være i forbindelse med behandlingen. 

Da behandlingstiden er varierende må du påregne nogen ventetid, i specielle tilfælde op til flere timer. Uanset ventetiden vil du blive behandlet samme dag. 

Du får lagt en plastikkanyle i en blodåre i hånden. Der måles blodtryk og puls samt tages et EKG.  

 

Selve behandlingen

På behandlingsstuen er der en del teknisk udstyr bl.a. røntgenapparatur og TV-skærme

Du kan læse mere om brugen af røntgen her: Røntgenstråler

 

Sygeplejersken gør dig klar til behandlingen, desinficerer huden i højre lyske og dækker dig til med et sterilt klæde. Du lægges i fuld bedøvelse, og når du sover, lægges der lokalbedøvelse i lysken. Et tyndt plastikrør indføres i venen i lysken, og gennem dette fører lægen et kateter op til hjertet og videre til hullet i hjertets skillevæg (septum). Ved hjælp af ultralyd og røntgen sikres det, at devicet placeres korrekt. 

Katetret fjernes og hullet i lysken lukkes ved, at lægen komprimerer på indstikstedet, og der sættes en tråd, som fjernes igen 6 timer efter behandlingen.

Hele behandlingen varer ½-1 time. 

 

Efter behandlingen

Efter behandlingen køres du til din stue på sengeafdelingen. 

Du skal ligge fladt i sengen i 3 timer. Det er vigtigt, at du ikke løfter hovedet, overkroppen eller benene for at undgå blødning. Indstiksstedet tilses af en sygeplejerske, og du vil jævnligt få målt puls og blodtryk.

 

Føler du ubehag, smerter, varmefornemmelse eller hævelse i lysken, skal du gøre sygeplejersken opmærksom på dette.

Hos få patienter kan der efter behandlingen opstå blødning fra lysken, dette vil betyde, at du skal forblive længere tid i sengen. Blødningen vil oftest resultere i en blodansamling i lyskeregionen. Denne kan medføre lidt trykken de følgende dage, især ved gang, men dette forsvinder normalt af sig selv.

 

Når du er tilbage i afdelingen, må du både spise og drikke igen.

 

Udskrivelsesdagen

Du kan udskrives næste dags morgen.

Inden udskrivelsen foretages en ekstra kontrol af behandlingsresultatet. Det sker ved en ultralydsscanning af hjertet samt et røntgenbillede af brystkassen.

Du bliver informeret om blodfortyndende behandling samt forebyggelse af betændelse i hjertet (endocarditis). 

 

Hjemtransport

Du bør vente 2 døgn før du selv fører bil. 

Offentlige transportmidler kan benyttes umiddelbart efter udskrivelse.

 

Hjemme igen

Dagen efter behandlingen må du gerne fjerne plastret fra lysken og gå i brusebad. 

Men det er vigtigt, at du ikke overstrækker eller belaster lysken de næste dage. Derfor fraråder vi, at du dyrker sport, løfter mere end 2 kilo eller cykler de første 4 dage efter behandlingen. Du kan sagtens bevæge dig normalt omkring. Du kan genoptage dit arbejde efter 4 dage.

Karbad, spa og havvand bør undgåes i 14 dage.

 

Efter 3-6 måneder skal du til en opfølgende ambulant kontrol på dit lokale sygehus.

 

Komplikationer

Risikoen ved behandlingen er meget lille. Samlet vurderes risiko for betydende komplikationer til at være mindre end 1%.

 

Det er almindeligt at være øm ved indstiksstedet efter behandlingen.

Hvis der kommer tegn på infektion i lysken (rødme, ømhed, smerter, feber), skal du kontakte os eller egen læge.

 

I sjældne kan der komme blødning fra lysken efter du er udskrevet. Læg dig på gulvet og pres hårdt med hænderne på blødningsstedet, få gerne en pårørende til at hjælpe dig. Tag kontakt til os eller anden lægeinstans.

 

Enkelte patienter kan i den første tid opleve forbigående uro fra hjertet pga hjerterytmeforstyrrelser (ekstraslag). 

 

Yderst sjældent kan der komme blødning i hjertesækken.  I tilfælde af svær åndenød, brystsmerter og svimmelhed/besvimelse så ring 112.

Patientinformation
Version nr.: 117
Dato: 22. marts 2021
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.