Anlæggelse af kolostomi
En kolostomi er en kirurgisk procedure, hvor en del af tyktarmen (kolon) føres ud gennem huden på maven for at skabe en åbning kaldet en stomi. Denne åbning giver mulighed for, at afføring kan udskilles i en pose, som bæres udenpå kroppen. Kolostomi kan være midlertidig eller permanent, afhængigt af den underliggende årsag til, at operationen er nødvendig.
Indikationer for anlæggelse af kolostomi
Kolostomi kan være nødvendigt i tilfælde af:
- Inkontinens, hvor man ikke kan styre afføringen.
- Kræft i tyktarmen eller endetarmen.
- Inflammatorisk tarmsygdom som Crohns sygdom eller ulcerøs colitis.
- Traumer eller skader på tarmen.
- Tarmobstruktion (blokering af tarmen).
- Divertikulitis (betændelse i små lommer i tarmen).
- Kongenitte sygdomme (medfødte tilstande).
Type af kolostomi vi foretager
Der er forskellige typer af kolostomier, som afhænger af, hvilken del af tyktarmen der er inddraget. På Mølholm foretager vi anlæggelse af Sigmoideostomi (nær endetarmen) som en permanent stomi.
Kirurgisk procedure
- Forberedelse: Du vil som patient blive informeret om proceduren og få detaljeret vejledning om forberedelsen, herunder fasten før operationen og eventuelle præoperative undersøgelser.
- Operationen gennemgås med kirurgen der informerer om det tekniske, risici, mulige komplikationer og det forventede forløb.
- Stomi markering, træning i at skifte stomiposer og stomipleje gennemgås med stomisygeplejersken der bliver din primære kontakt før/efter operationen.
- Indlæggelsesforløbet ved operation er typisk over 2 dage med en overnatning på sygehuset. Operationen tager typisk en times tid og et par timer efter denne er overstået er det vigtigt man kommer ud af sengen og mobiliseres mest muligt da dette er med til at få tarmfunktionen i gang med det samme.
- Operationen - anlæggelse af stomien: Operationen foretages i fuld bedøvelse med kikkertkirurgisk teknik gennem 3 små huller i bugvæggen. Kirurgen skaber en åbning i bugvæggen og fører en del af tyktarmen ud. Den nederste del af tarmen afkobles så der med stomiåbningen er direkte forbindelse til øvre del af tarmsystemet der derved kan tømmes. Denne åbning forbindes med en pose (stomipose), hvor afføring opsamles. Placeringen af stomi vælges med hensyn til patientens behov og livsstil.
- Efter operationen: Du vil blive overvåget på hospitalet, og der vil blive givet undervisning i pleje af stomien, hvordan man skifter posen og opretholder god hygiejne.
Postoperativ pleje og udfordringer
- Stomivogn og pleje: Du lærer som patient at bruge og vedligeholde stomiposen for at undgå lækage og irritation. Stomi sygeplejersken kan kontaktes ved behov for ekstra kontrolbesøg.
- Kostændringer: Der kan være behov for at justere kosten, da visse fødevarer kan påvirke afføringsmønsteret. Det er en god ide at bruge tyggegummi efter operationen da det hjælper md at få tarmfunktionen i gang hurtigt.
- Livsstilsændringer: Mange patienter vender tilbage til et aktivt liv, men der kan være nogle begrænsninger, afhængigt af typen af stomi.
- Komplikationer: Som ved enhver kirurgisk procedure kan der opstå komplikationer som infektion, blødning, eller problemer med stomien (f.eks. tilstopning). Det er vigtigt du kontakter os hvis der er problemer med stomifunktionen.
Psykologisk støtte
En kolostomi kan have stor indvirkning på en persons liv og selvopfattelse. Det er vigtigt at få støtte fra sundhedspersonale og støttegrupper, som kan hjælpe med at håndtere de følelsesmæssige og sociale aspekter af at leve med en stomi.
Hvis du har brug for mere detaljeret information eller specifikke spørgsmål, er det bedst at konsultere en læge eller sygeplejerske, der er specialiseret i stomi-pleje.
Speciallæger og behandlere





