Patientinformation
EEG undersøgelse SØVN
Denne behandling tilbydes i: Vejle

EEG undersøgelse SØVN

(ELEKTROENCEPHALOGRAFI)

Hvad er en EEG-undersøgelse

EEG er en forkortelse af elektroencephalografi, dvs. måling af hjernens elektriske svingninger. 
 

Formålet med undersøgelsen

Undersøgelsen er oftest et supplement til tidligere EEG-undersøgelse. Formålet er at undersøge signaler fra hjernen under dybere søvn og opvågning. Undersøgelsen bruges i udredningen af forskellige anfald.
 

Forberedelse

Det er vigtigt du natten før undersøgelsen ikke sover ret meget. Børn må kun sove 6 timer natten forinden, og voksne må sove 3-4 timer natten forinden.
Håret skal være nyvasket og tørt. Der må ikke være gelé, skum eller lak i det. 
Du skal have spist inden undersøgelsen, men du må ikke have drukket kaffe/te eller cola på selve undersøgelsesdagen og natten forinden. Til små børn kan det være en fordel at medbringe en flaske med mælk eller vand, evt. sovebamse eller dyne. Bruger du medicin, skal det tages som vanligt. Husk at medbringe evt. medicinliste.
 
I tilfælde af allergi overfor plaster, cremer, salver eller metaller bedes dette oplyst til neurofysiologisk sekretær før undersøgelsen.
 
Såfremt du tidligere har fået foretaget EEG andetsteds, bedes du venligst medbringe  undersøgelsesresultatet, eller kontakte os og oplyse, hvor og hvornår det er foretaget, således at vi kan rekvirere kopi af undersøgelsen.
 

Selve undersøgelsen

Undersøgelsen foregår i et mørkt rum, og du ligger ned under undersøgelsen. På hovedet placeres 27 små elektroder i hårbunden med creme, eller en hætte med elektroderne påsættes. 1 elektrode klæbes på brystet.
Elektroderne opfanger de svage elektriske impulser i hjernen, og gennem ledninger ledes de til en computer for senere at blive analyseret. Mens der måles, skal man være afslappet, ligge med lukkede øjne og forhåbentlig falde i søvn. Undersøgelsen bliver optaget på video, og der vil være personale i rummet under hele undersøgelsen. Video er vigtig i bedømmelsen af EEG, da man her kan se øjen- og tunge-bevægelser, som kan forstyrre optagelsen. 
Selve undersøgelsen er ufarlig og smertefri, huden kan dog være let irriteret, hvor elektroderne har siddet.
 

Varighed

Varigheden af undersøgelsen, incl. elektrodepåsætning, er ca. 1 time.
 

Efter undersøgelsen

Som afslutning er der mulighed for selv at vaske og føntørre håret.
 
Resultatet af undersøgelsen kan ikke oplyses på selve dagen. Undersøgelsen skal vurderes og bearbejdes  af en speciallæge i neurofysiologi. Først herefter foreligger det endelige resultat.  Laboranten der udfører undersøgelsen kan ikke og må derfor ikke udtale sig om undersøgelsesresultat. Resultatet sendes  i løbet af nogle dage  til den læge, der her henvist dig hertil. Denne vil så informere dig om resultatet og evt. behandling.
 
Normale undersøgelser gemmes ikke. Ifald EEG er unormalt, gemmes dette i en periode inkl. videodokumentation. 
 

Ved yderligere spørgsmål

 
Du er velkommen til at kontakte neurofysiologisk sekretær på Privathospitalet Mølholm.
 
 
Med venlig hilsen 
PRIVATHOSPITALET MØLHOLM
Klinik for neurologi 
og klinisk neurofysiologi
Version nr. 105 . Dato 12. feb 2021

Til top