PATIENTINFORMATION
Operation for grå stær
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Operation for grå stær

Grå stær betyder, at der er kommet uklarheder i øjets naturlige linse. Synet bliver sløret, man generes af lys som for eksempel billygter, og man kan opleve at ting får skygger. Øjet kan evt. skifte styrke og blive mere nærsynet, hvorfor en ny brille kun hjælper kortvarigt. 

Behandlingen af grå stær er operation, den foregår i lokalbedøvelse, hvor øjets naturlige linse fjernes og erstattes af en kunstig linse.

 

 

Forundersøgelse

Du får foretaget en omfattende undersøgelse af øjnene, hvor der laves udmålinger til den nye linse. Du vil modtage udførlig information. Der aftales tidspunkt for operation, som foregår om onsdagen. Recept på 2 slags øjendråber ligger klar på apotekets medicinserver ugen inden operationen. 

 

Den nye linse

Der findes forskellige linsetyper med 1 eller flere styrker - evt. med korrektion for bygningsfejl (torisk linse). Som udgangspunkt anvender vi en linse med een styrke, hvor man har behov for læsebrille efterfølgende. Vi gennemgår gerne de øvrige linsemuligheder inkl. priser ved forundersøgelsen for at finde den bedste løsning til dig. Der findes særskilt skriftlig information vedr. flerstyrke linser. 


2 dage inden operationen

Du skal starte drypning af øjet med de 2 slags øjendråber 3 gange daglig.

 

Operation

Det er vigtigt at tage al vanlig medicin inkl. blodfortyndende medicin og øjendråber med mindre andet er aftalt ved forundersøgelsen. Undlad make-up. Ved ankomsten dryppes øjet med bl.a. lokal bedøvende og pupiludvidende dråber. Under operationen ligger du næsten fladt, og øjet holdes åbent af en lille bøjle, som støtter øjenlågene. Smertesansen er bedøvet, men ikke følesansen, hvorfor du kan fornemme, vi arbejder omkring øjet. Selve operationen varer ca. 20 minutter, men du skal forvente at være her et par timer.

 

Umiddelbart efter operationen er synet blændet af det kraftige lys fra mikroskopet, og øjet er lysfølsomt resten af dagen pga. den store pupil. Synet bedres gradvist i løbet af de næste dage.

 

Øjendrypning

Efter operationen skal du fortsætte drypning med de 2 slags øjendråber i ca. 3 uger.

 1. Spersadex Comb x 3
 2. Voltaren 1mg/ml x 3

Der skal gå ca. 5 minutter imellem de 2 drypninger.

 

Kontrol

Vi ses til kontrol dagen efter. Ugen efter kontaktes du telefonisk, og såfremt der er behov, aftaler vi yderligere kontrol besøg.

 

Arbejde

Du kan starte arbejde efter et par dage. Ved fysisk krævende arbejde aftales det individuelt.

 

Fritid

Du må tage bad og vaske hår dagen efter, men undgå at få vand direkte i øjet.

Undlad sport de første 1 - 2 uger, specielt badning i pool.

 

Briller

Du får udleveret et par midlertidige læsebriller dagen efter operationen. Øjet ændrer sig i op til 6 uger efter operationen, hvorefter du kan få lavet den endelige brille hos optikeren. 

 

Komplikationer

Der anvendes 2 slags øjendråber for at forebygge komplikationer.

Det er vigtigt specielt i ugen efter operationen at være opmærksom på følgende:

 • hvis der opstår smerte i øjet
 • hvis øjet bliver meget rødt
 • hvis synet sløres
 • hvis der kommer lysglimt eller en skygge for øjet

Såfremt dette opstår kontakt os på tlf.: 87 20 30 40

 

Der kan opstå komplikationer i form af

 • trykstigning
 • regnbuehinde betændelse
 • hævelse af hornhinden
 • hævelse af nethinden
 • nethindeløsning (meget sjældent)

0.5% til 1% oplever komplikationer efter operation for grå stær, som kan påvirke synet.

 

Kan stæren komme igen?

Nej, men der kan med tiden opstå uklarhed af den del af linsekapslen, som efterlades ved operationen. Dette er efterstær, som slører synet og som kan behandles nemt og effektivt med en laserbehandling.

 

Venlig hilsen

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM

Øjenklinikken - oftalmologi

VERSION NR. 105 . DATO 22. aug 2019

Sikkerhed og kvalitet frem for alt

Det kan være grænseoverskridende at skulle opereres i øjnene, men det er faktisk ikke så dramatisk. Vi er pertentlige på dine vegne og som en ekstra sikkerhed opererer vi som hovedregel ét øje ad gangen.


 


Grå stær betyder, at der er kommet uklarheder i øjets naturlige linse. 

Behandlingen af grå stær er operation, i lokalbedøvelse, hvor øjets naturlige linse fjernes og erstattes af en kunstig linse.

Sygdommen forekommer oftest hos personer over 65 år og rammer typisk begge øjne.


 


Operation for alderssyn

Fra omkring 40 års alderen og opefter oplever mange, at deres syn bliver dårligere. Alderssyn betyder, at vi ikke længere er i stand til at fokusere - så man ikke kan læse uden læsebriller, eller se på en skærm uden skærmbriller.


 

 


Til top