PATIENTINFORMATION
Operation for pterygium
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Operation for pterygium

Pterygium er en tilstand med en ekstra slimhindefold på øjeæblet, som ligger som et "bælte" i området klokken 3 eller klokken 9. Det er en godartet tilstand - man kender ikke baggrunden for, hvorfor den opstår.  

 

Eneste kendte årsagssammenhæng er en eventuel voldsom påvirkning af sollys, hvis man f.eks. har udendørs arbejde. Tæt på ækvator ses pterygium derfor i en helt anden grad, hvor den kan være synstruende, hvis det vokser ind på hornhinden imod synsaksen.

 

Efter en operation for pterygium ser man desværre ofte, at det gendanner sig efter nogen tid. Der er derfor igennem tiden anvendt mange forskellige operationsmetoder for at undgå dette.

 

Kirurgisk behandling

Den aktuelt mest effektive operationsmetode består i, at man transplanterer et lille stykke slimhinde fra et andet sted på øjet til det sted, hvor slimhinde-folden har siddet. Slimhinde-stykket "høstes" opadtil klokken 12, hvor øjenlåget dækker, og sættes fast med lim = vævs-klæber.

 

Efter operationen

I de første dage efter operationen kan du have smerter i øjet, og du skal anvende håndkøbs-smertestillende medicin. Du skal være meget forsigtig ved berøring af øjet og ikke gnide øjet, da det lille transplantat nemt kan løsne sig.  

 

I ca. 4 uger vil øjet være rødt i varierende grad, og du vil have fremmedlegeme fornemmelse i øjet, specielt i starten

 

Du skal anvende øjendråber, som beskrevet nedenfor

Måned 1

Tobradex øjendråber - 3 gange dagligt i en uge, herefter 2 gange dagligt indtil flasken er tom.
 

Måned 2

Softacort øjendråber - 3 gange daglig i 1 måned.

 

Måned 3

Softacort øjendråber - 2 gange daglig i 1 måned.

 

Kontrol

Du skal komme til kontrol efter ca. 4 - 6 uger, hvor vi kan se om transplantatet er "slået an".

 

Ved problemer skal du ringe til os på tlf. 87 20 30 40 og evt. fremsende et foto (info@molholm.dk), så kan vi tage stilling til, om der er behov for et ekstra kontrolbesøg. 

 

Venlig hilsen

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM

Øjenklinikken - oftalmologi

VERSION NR. 102 . DATO 21. aug 2020

Til top