Øjne

På Øjenklinikken, Privathospitalet Mølholm, Vejle, foretages øjenundersøgelser, øjenoperationer og linseimplantationer.

Specialet tilbydes i: Vejle
Kontakt sekretæren:

Operation med flerstyrkelinser

Supplerende information vedrørende operation med flerstyrkelinser

Formålet med en operation med flerstyrke-linser er at kunne undvære briller til såvel afstand som til nærbrug i de fleste situationer. Dette opnås hos mere end 85%.

Der er flere ting, du skal være bekendt med i din beslutningsproces.

 

Lysfølsomhed

Alle oplever, at øjnene er følsomme for lys i de første uger efter operationen. Dette opleves især om aftenen, hvor pupillen er større end om dagen. Man kan føle sig generet af bueformede skygger/refleksioner omkring lyskilder, som for eksempel omkring billygter. Det er reflekser fra det cirkulære mønster i den kunstige linse.

Få patienter oplever denne lysfølsomhed i 3-6 måneder efter operationen, og enkelte beretter, at den stadig er til stede efter et halvt år.

 

Nedsat kontrast

Den raffinerede teknologi, som gør det muligt at læse uden læsebrille, kan ske på bekostning af afstandssynet. Nogle oplever at afstandssynet efter operationen falder ca. 1 linje på synstavlen. Dette kan også opleves som tab af kontrast, hvorved for eksempel sort kan opfattes som koksgråt. 

 

Krav til belysning

Mange oplever at det er nødvendigt med god belysning for at kunne udnytte læsedelen af linsen. Det betyder, at det kan være vanskeligt for eksempel at læse et spisekort på en restaurant i skæret fra stearinlys.

Lys kan desuden være for voldsomt. Vi har haft patienter, som har haft problemer med at klare job med svejsning og arbejde med LED-pandelampe. Xenon billygter kan også være generende. 

 

Udsving i synet

Stort set alle oplever udsving i synet i 4-6 uger efter operationen. Det kan betyde, at synet kan ændre sig lidt i dagens løb eller fra dag til dag. Årsagen til dette er, at det lille ar efter operationen skal have tid til at hele op. Desuden er den nye linse lidt tyndere end den gamle linse, og den skal "finde sammen med" den oprindelige linses kapselsæk.

 

Tilpasning til den nye situation

Man er nødt til at acceptere, at hjernen kræver tid for at kunne tilpasse sig den nye situation med en flerstyrkelinse. De forskellige styrker i linsen danner flere billeder på nethinden. Hjernen skal "vælge" blandt disse billeder, og det kan virke forstyrrende og forvirrende i den første tid. Vi anbefaler, at man undlader brug af læsebrille. På denne måde hjælper du hjernen til at vænne sig til den nye situation. Stortset alle føler sig generet i de første uger, og nogle har brug for 3-6 måneder for at "lære" at se og læse med den nye linse. 

 

Læsning

Erfaringerne med flere generationer af flerstyrke linser viser, at 85% kan klare læsning i hverdagen. 

 

I følgende situationer vil du føle behov for læsebrille:

  • hvis du har et job, hvor du skal læse mange timer om dagen
  • hvis du læser eller laver nærarbejde i svag belysning

Ud fra ovenstående og den information du har fået ved forundersøgelsen, skal du nøje overveje, om du synes at en flerstyrkelinse er den rigtige løsning for dig. Rigtig mange oplever det som en kæmpe frihed og et løft af livskvalitet. 

Andre finder det ikke acceptabelt at det kan være nødvendigt med læsebrille i visse situationer, og at der kan være en lang tilpasningstid.

 

Operationen

Operationen udføres som en almindelig operation for grå stær. Derfor gælder de samme forholdsregler samt risici. 

De 2 slags øjendråber anvendes på samme måde som beskrevet i informationen vedrørende grå stær operation.

 

Forskel på de 2 øjne

Ofte planlægges en lille forskel i styrken imellem de 2 øjne for at opnå det bedste resultat, da du jo ser med begge øjne på én gang. Det er altså det samlede syn, det drejer sig om, og ikke hvert øje for sig.

 

Du er meget velkommen til at kontakte os, såfremt du har yderligere spørgsmål.

Patientinformation
Version nr.: 104
Dato: 25. marts 2021
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.