Otosklerose: Operation for fastvokset stigbøjle

Har du høretab og evt. tinnitus? Otosklerose er en sygdom i knoglen omkring det indre øre, der giver nedsat hørelse. Den kan være arvelig og begynder normalt i teenageårene eller begyndelse af tyverne. Der findes ingen helbredende medicin, men ved mere udtalt høretab kan du overveje enten høreapparater eller en operation. Vi kan undersøge dig og vurdere, om du vil have glæde af operation.

 

Book tid

Værd at vide om behandling af otosklerose

Otosklerose er en sygdom i knoglen omkring det indre øre. Det kan forårsage høretab, når ny knogle dannes omkring fodpladen på stigbøjlen og reducerer den lyd, der når det indre øre. Otosklerose påvirker også ofte funktionen af nervecellerne i det indre øre og giver derfor nedsat produktion af nervesignaler til hjernen. 

 

Hvem får otosklerose?

Årsagen til otosklerose er ikke fuldt forstået, selvom den kan være arvelig. Otosklerose påvirker kun ørerne og ikke andre dele af kroppen. Begge ører er normalt involveret i et vist omfang, men hos nogle er kun det ene øre påvirket. Sygdommen begynder normalt i teenageårene eller begyndelsen af tyverne. Nogle undersøgelser tyder på, at hormonelle forandringer i forbindelse med graviditet kan accelerere otosklerose.

 

Hvad er symptomerne på otosklerose?

Det mest almindelige symptom er høretab. Det kan tage nogle år, før høretabet når et niveau, så det opdages. Graden af høretab kan variere fra let til svært. Udover høretabet får en del mennesker med otosklerose også tinnitus (støj i øret). Intensiteten af tinnitus er ikke nødvendigvis relateret til graden eller typen af høretab. Meget sjældent kan otosklerose også forårsage svimmelhed.

Hvis du lider af høretab og tinnitus, kan det skyldes otosklerose. Sygdommen kan desværre ikke helbredes med medicin. Ved udtalt høretab kan du derfor have glæde af en operation.

Der findes desværre ingen helbredende medicin mod otosklerose. Hvis du har otosklerose, har du flere muligheder afhængig af din grad af hørenedsættelse. 

 

Ved beskedent høretab kan du vælge ikke at gøre noget. Hvis du har mere udtalt høretab, kan du enten vælge høreapparater eller kirurgi.

 

Høreapparater forstærker lyde, så du kan høre bedre. Fordelen ved dem er, at de ikke giver nogen operativ risiko. Til gengæld kræver de vedligehold og for mange er løningen kosmetisk utilfredsstillende. Operation har en del fordele, med der er også risici ved kirurgi.

 

Formålet med operativ behandling

Hvis dit ene øre er påvirket, kan operation være med til at lokalisere lydens retning, og at du hører bedre i baggrundsstøj. Hvis begge dine ører er påvirket, opererer vi normalt på det dårligste øre først. Ved et stort høretab i indre øre kan du stadig have brug for et høreapparat efter operationen.

 

Praktiske oplysninger

Det kan være en god idé at medbringe læsestof.

Du kan ikke selv køre bil hjem. 

I hjemmet skal der være en voksen person, der kan holde øje med dig det første døgn efter operationen. Du bør holde dig inden døre i det første døgn.

 

Forud for din operation hos os modtager du et indkaldelsesbrev i e-Boks, som giver dig de relevante informationer.

Operationen udføres i fuld bedøvelse og varer ca. 30-45 minutter.

 

Efter bedøvelsen får du næsedråber for at få slimhinden i næsen til at trække sig sammen.

 

For at forbedre funktionen af det eustakiske rør, fører vi en lille aflang ballon ind gennem næsen til næsesvælget og videre op i det eustakiske rør. Her pumper vi ballonen op, så der sker en kontrolleret udvidelse. For at få den fulde effekt pumpes ballonen op til et hårdt tryk i nogle minutter.

Du kan tage hjem fra hospitalet, så snart du er klar til det efter opvågningen – som regel er det efter 1-2 timer. Du vil få kontroltider efterfølgende.

 

Der er ingen restriktioner i forhold til bad eller fysisk aktivitet efter operationen.

 

Smerter

Som regel mærker du ikke rigtig noget til selve indgrebet, men du kan have lette smerter fra næsen pga. påvirkningen fra næsedråberne.

 

Sygemelding

Der er normalt ikke behov for sygemelding ud over selve operationsdagen. Hvis du er meget følsom for bedøvemidlerne kan sygemelding dagen efter evt. være nødvendigt.

Komplikationer er sjældne.

 

Der kan forekomme næseblod, slimhindeskader, bihulegener eller mellemørebetændelse, som kan behandles med antibiotika. En anden mulig komplikation er åbentstående eustakisk rør (patent tuba auditiva), hvor røret ikke lukker korrekt. Dette kan give autofoni (egen stemme høres unaturligt højt), fornemmelse af rumklang i øret og luftbevægelse i øret ved vejrtrækning. Tilstanden er generende for nogle og kan kræve yderligere udredning.

Patientinformation: Version nr.: 113
Dato: 06. maj 2025
Denne behandling tilbydes i: Aarhus

Speciallæger og behandlere

Billede af Claus Gregers Petersen
Claus Gregers Petersen
Klinikchef, speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme
Billede af Søren Gade
Søren Gade
Speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme
Billede af Bjarne Gobert Jørgensen
Bjarne Gobert Jørgensen
Speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme
Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.