Helkrops MR-scanning (magnetisk resonans)
En helkrops MR-scanning af hele kroppen er en avanceret billeddiagnostisk undersøgelse, der bruges til at danne detaljerede billeder af kroppens organer, væv og strukturer uden brug af røntgenstråling. Undersøgelsen kan anvendes til at kortlægge specifikke sygdomme i kroppen eller som en del af en forebyggende helbredsvurdering. Vi er klar til at undersøge dig indenfor kort tid.
Værd at vide om MR-scanning
En helkrops MR-scanning (magnetisk resonans) er en scanning af hele kroppen, som bruger et kraftigt magnetfelt og radiobølger til at fremstille detaljerede billeder. Undersøgelsen er ufarlig.
Undersøgelsen kan anvendes til at kortlægge specifikke sygdommes udbredning i
kroppen, hvis de involverer flere organer eller områder. Den kan også anvendes som led i forebyggende helbredsvurdering, da den er egnet til at vurdere tilstanden af hjernen, rygmarven, organer, knogler og bløddelsvæv. Med undersøgelsen er det muligt at påvise nogle kræftformer tidligt i forløbet, men der er dog undtagelser, fx tarmkræft og brystkræft, hvor de nationale screeningsprogrammer er bedre egnede.
Du kan have glæde af en helkrops MR-scanning som forebyggelse fx i disse tilfælde:
- Du har en arvelig høj risiko for kræft eller visse genetiske sygdomme
- Du har uforklarlige symptomer, men ingen fund i andre undersøgelser
- Du ønsker forebyggende screening på meget velinformeret grundlag
- Du ønsker at få et billede af din krops tilstand på et meget velinformeret grundlag
Ønsker du en helkrops MR-undersøgelse som en del af en forebyggende helbredsvurdering,
kan du kontakte os uden henvisning. Herefter bliver du ringet op af vores speciallæge i almen
medicin. I samtalen afklarer vi dine forventninger til undersøgelsen og gennemgår
begrænsninger og noterer os eventuelle symptomer. Efterfølgende booker selve helkropsscanningen til dig her på Privathospitalet Mølholm.
Vi foretager ikke helkrops MR-scanning på børn og unge uden henvisning.
Fordele:
- Det er en ufarlig undersøgelse, som kan gentages.
- Man kan opdage kræft, forandringer i organer eller betændelsestilstande før symptomer opstår.
- Der opnås detaljerede billeder af en stor del af kroppen på én gang:
- Vi kan bl.a. se forandringer i hjernen, rygmarven, knoglemarven, ryggen, lymfeknuderne, spytkirtlerne, skjoldbruskkirtlen, de store blodkar, leveren, galdeblæren, nyrerne, binyrerne, milten og bugspytkirtlen
- For kvinder kan vi bedømme livmoderen og æggestokkene.
- For mænd kan vi bedømme blærehalskirtlen og testiklerne.
- Nogle føler sig mere trygge efter "alt ser normalt ud" eller ”der er intet ondartet” resultat. Det kan have betydning for livskvaliteten.
Ulemper:
- Du skal være forberedt på, at du kan få påvist forandringer i din krop, men som er ufarlige.
- En "normal" MR-scanning udelukker ikke alle sygdomme – især ikke dem, der er mikroskopiske eller sidder i områder, som MR ikke dækker godt. Man må derfor ikke ignorere symptomer, selvom man har fået et ”normalt” svar.
- Undersøgelsen har en høj pris. Der er mange specialister involveret og apparaturet er kostbart.
- Mange fagfolk mener, at sundhedsundersøgelser bør baseres på symptomer og at man ikke skal screene for "alt"
- Den generelle forebyggende værdi af helkrops MR-scanning er ikke dokumenteret tilstrækkeligt endnu, men for den enkelte har resultatet naturligvis betydning.
Forud for en MR-scanning sørger vi for din sikkerhed. Vi sikrer os blandt andet, at du ikke har indopereret risikofyldt metal i kroppen.
Når du møder til en MR-scanning, vil du blive bedt om at fjerne alle løse metaldele fx ur, nøgler, mobiltelefon og hårnåle.
Efter det hjælper radiografen med at få dig placeret på undersøgelseslejet i MR-rummet og anbringer udstyr (spole) på det område, som du skal have scannet. Vi sørger for, at du ligger så godt og afslappet som muligt. Når undersøgelsen går i gang, skal du ligge helt stille, typisk et par minutter ad gangen.
Maskinen larmer, men det er fuldstændigt smertefrit og ufarligt at blive undersøgt.
En helkropsscanning varer typisk en time.
Vi anvender ikke kontraststof i forbindelse med undersøgelserne.
Vi undersøger som udgangspunkt ikke arme og ben, da ondartede knuder her er meget
sjældne. Vi bruger i stedet tiden på at gå i detaljer med resten af kroppen.
Efter scanningen er der ingen restriktioner, og du kan tage direkte hjem.
Billederne fra scanningen bliver vurderet af to specialiserede røntgenlæger, som uafhængigt af hinanden ser alle billeder grundigt igennem og laver en fælles beskrivelse.
For mænd har vi en specialist i prostata til at se på billederne. Når beskrivelsen foreligger, ringer speciallægen i almen medicin tilbage og formidler svaret til dig. Hvis vi finder noget, som kræver yderligere udredning, kan vores speciallæger indenfor 32 lægefaglige specialer hjælpe dig videre.
Scanningssvar og evt. anbefalinger til yderligere udredning vil du modtage i din e-Boks.
En MR-scanning er ufarlig for de fleste mennesker. Undersøgelsen bruger magnetfelter og radiobølger, ikke røntgenstråling, så der er ingen skadelig stråling.
Opmærksomhedspunkter:
- Metal i kroppen (fx pacemaker, cochlear-implantater eller visse kirurgiske clips) kan være farlige, da magnetfeltet kan påvirke dem.
- Kontrastvæske bruges nogle gange og kan i sjældne tilfælde give allergiske reaktioner. Det kan også ske, at noget af kontrastvæsken ender udenfor blodbanen. Det kan give forbigående gener i armen.
- Graviditet er som udgangspunkt ikke et problem, men vi anbefaler at undgå scanning i starten af graviditeten, som et ekstra sikkerhedshensyn.
- Har du klaustrofobi kan det være en ubehagelig oplevelse, fordi du scannes i en smal tunnel. Der findes åbne MR-scannere og beroligende medicin, hvis det er nødvendigt for dig.
Speciallæger og behandlere














