Skulderblokade
(Synonym; binyrebarkhormonindsprøjtning)
Skulderblokade
En blokade er en indsprøjtning med binyrebarkhormon (steroid) blandet med lokalbedøvelse
Formål med blokaden
Formålet med en blokade er at dæmpe irritationstilstanden (betændelse uden bakterier) i et bestemt område. I skulderen kan det dreje sig om irritation i slimsæk, løftesene, selve skulderleddet eller kravebensleddet. Irritation kan komme af flere årsager for eksempel overbelastning, traume, slid eller frossen skulder.
Virkning af blokade
Umiddelbart efter blokaden kan du opleve en bedring på grund af lokalbedøvelsen. Det betyder, at blokaden er lagt det rigtige sted, og at diagnosen er rigtig. Når lokalbedøvelsen ophører med at virke efter et par timer, kan der komme en del smerter på grund af lokal irritation forårsaget af binyrebarkhormonet. Disse smerter kan vare nogle døgn. Det kan derfor være en god ide at tage noget smertestillende håndkøbsmedicin. Virkningen af blokaden begynder typisk først efter en uges tid og sætter langsomt ind. Det er vigtigt, at du aflaster skulderen den første uges tid efter blokaden.
Virkningen af blokaden kan ofte vare fra uger til et par måneder. En blokade er i reglen tilstrækkelig, men nogle har behov for yderligere blokader. Hos nogle virker blokaden kun i kort tid eller slet ikke.
Sygemelding
Sygemelding kan være aktuelt afhængigt af karakteren af dit arbejde.
Blokadebehandling bør ikke stå alene
Behandlingen bør suppleres med andre tiltag. Der bør ændres på overbelastningen i forbindelse med dit arbejde, hvis dette er tilfældet. Der skal justeres på din træningsaktivitet, hvis det er årsagen til overbelastning. Ofte vil det være anbefalet at kombinere blokaden med fysioterapi efter 1-2 uger.
Bivirkninger
Der kan være bivirkninger ved en blokade. Binyrebarkhormon er kendt for sine mange bivirkninger, men givet som indsprøjtning lokalt er disse meget beskedne: Lokal irritation, misfarvning og let ind trækning af huden. Nogle kan opleve rødme og varme i ansigtet i et par dage. Hos kvinder kan der forekomme blødningsforstyrrelser (menstruation). Bruskbeskadigelse kan ses i meget sjældne tilfælde. Endvidere kan der opstå betændelse i og omkring skulderleddet – dog mindre end 1 pr. 10.000 indsprøjtninger.
Hvis du er diabetiker, skal du være opmærksom på, at du kan få en let stigning i dit blodsukker. Vi anbefaler derfor, at du kontrollerer dit blodsukker jævnligt de første døgn efter blokaden.
Du bør ikke få en blokade, hvis du ammer eller er gravid.
Speciallæger og behandlere
