Et JJ-kateter er et tyndt siliconekateter, der ligger indvendigt. Det ligger med den ene ende i nyren og den anden ende i blæren. For at kateteret ikke skal glide ned i blæren eller glide op i nyren, er der en lille krølle i hver ende. På Privathospitalet Mølholm anvender vi det blødeste kateter, der findes på markedet.
JJ-kateteret sikrer urinens passage fra nyren til blæren, det fungerer altså som et dræn.
Urinpassagen kan være hæmmet af nyresten, hævelse af urinlederen, tryk på urinlederen, eller det kan ses forbigående efter nyrestensbehandling.
Når du har et JJ-kateter skal du drikke cirka halvanden liter væske i døgnet i alt. Hvis du drikker store mængder væske kan det give smerter i nyreregionen.
De fleste patienter der har et JJ-kateter synes det er generende at have det. Det er for at mindske disse gener, at vi anvender det blødest mulige kateter.
De typiske symptomer er hyppige vandladninger, fordi kateteret ligger og generer blæren. Der er ofte blod i urinen, og mange har også ubehag eller smerter i nyreregionen, især i forbindelse med vandladningen.
Du kan med fordel tage smertestillende medicin, hvis der er behov for det, typisk paracetamol eller ibuprofen.
Hvis der kommer temperaturstigning kan det være tegn på urinvejsinfektion, og så skal du kontakte læge med henblik på at komme i behandling.
Der er ingen krav om sygemelding, mens man har JJ-kateter.
Du må gerne dyrke sport mens du har JJ-kateter, men vær opmærksom på at det kan give blod i urinen.
Når JJ-kateteret skal fjernes foregår det i ambulatoriet. Urinrøret bedøves med en lokalbedøvende gel, og der indføres en tynd, bøjelig kikkert til blæren. Her kan man tage fat i den ene ende af JJ-kateteret med en lille tang og fjerne kateteret. Det tager kun få minutter, og du er klar til at tage hjem umiddelbart efter. Der er ingen restriktioner i forhold til at køre bil hjem.
Med venlig hilsen
PRIVATHOSPITALET MØLHOLM
Urologisk Klinik