Urinvejssygdomme

Urologisk klinik tilbyder undersøgelse og behandling på ekspertniveau af stort set alle former for urologiske sygdomme.

Vi tilbyder forundersøgelse og operation i både Vejle, Aarhus og København og kan stort set altid finde en tid til undersøgelse indenfor ganske få dage.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus København
Kontakt sekretæren:

JJ-kateter

Hvad er et JJ-kateter

Et JJ-kateter er et tyndt siliconekateter, der ligger indvendigt. Det ligger med den ene ende i nyren og den anden ende i blæren. For at kateteret ikke skal glide ned i blæren eller glide op i nyren, er der en lille krølle i hver ende. På Privathospitalet Mølholm anvender vi det blødeste kateter, der findes på markedet.

 

Hvad er formålet med et JJ-kateter

JJ-kateteret sikrer urinens passage fra nyren til blæren, det fungerer altså som et dræn.

Urinpassagen kan være hæmmet af nyresten, hævelse af urinlederen, tryk på urinlederen, eller det kan ses forbigående efter nyrestensbehandling.

 

Mens du har et JJ-kateter

Når du har et JJ-kateter skal du drikke cirka halvanden liter væske i døgnet i alt. Hvis du drikker store mængder væske kan det give smerter i nyreregionen.

De fleste patienter der har et JJ-kateter synes det er generende at have det. Det er for at mindske disse gener, at vi anvender det blødest mulige kateter.

De typiske symptomer er hyppige vandladninger, fordi kateteret ligger og generer blæren. Der er ofte blod i urinen, og mange har også ubehag eller smerter i nyreregionen, især i forbindelse med vandladningen.

Du kan med fordel tage smertestillende medicin, hvis der er behov for det, typisk paracetamol eller ibuprofen.

Hvis der kommer temperaturstigning kan det være tegn på urinvejsinfektion, og så skal du kontakte læge med henblik på at komme i behandling.

Der er ingen krav om sygemelding, mens man har JJ-kateter.

Du må gerne dyrke sport mens du har JJ-kateter, men vær opmærksom på at det kan give blod i urinen.

 

Fjernelse af JJ-kateteret

Når JJ-kateteret skal fjernes foregår det i ambulatoriet. Urinrøret bedøves med en lokalbedøvende gel, og der indføres en tynd, bøjelig kikkert til blæren. Her kan man tage fat i den ene ende af JJ-kateteret med en lille tang og fjerne kateteret. Det tager kun få minutter, og du er klar til at tage hjem umiddelbart efter. Der er ingen restriktioner i forhold til at køre bil hjem.

Patientinformation
Version nr.: 100
Dato: 21. februar 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Billede af Gabriella Edvardsson Alsøe
Gabriella Edvardsson Alsøe
Svensk patientrådgiver
Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.