Urinvejssygdomme

Urologisk klinik tilbyder undersøgelse og behandling på ekspertniveau af stort set alle former for urologiske sygdomme.

Vi tilbyder forundersøgelse og operation i både Vejle, Aarhus og København og kan stort set altid finde en tid til undersøgelse indenfor ganske få dage.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus København
Kontakt sekretæren:

Muskelafslappende behandling af urinblæren

Patienter, der har fået påvist en overaktiv blære oplever hyppigt vandladningstrang. Ofte kommer trangen så pludseligt og voldsomt, at patienten må finde et toilet hurtigst muligt for at undgå ufrivillig vandladning. Nogle patienter oplever mange episoder, hvor de ikke når toilettet, før vandladningen går i gang. Medicinsk kan tilbydes tabletbehandling, der dæmper blæremuskulaturens sammentrækningskraft, hvilket i en del tilfælde afhjælper problemet. Er medicin ikke tilstrækkelig, eller er der bivirkninger af behandlingen kan man foretage injektion af medicin direkte ind i blæren. Dette er en særdeles effektiv behandling. Det stof man anvender giver en delvis lammelse af blæremuskulaturen, så man opnår kontrol over vandladningen. Det stof man anvender bruges i mange sammenhænge og har været anvendt i snart mere end 25 år i urologien for overaktiv blære. Stoffet har flere forskellige navne, oftest begynder det med Bo- og i slutningen af navnet står der -tox.

Stoffet er det samme som anvendes kosmetisk mod rynker, og anvendes også til behandling af for eksempel spastisk lammelse.

 

Inden behandlingen

Hvis du inden behandlingen har mistanke om blærebetændelse skal du kontakte din praktiserende læge og få det undersøgt. Hvis der er bakterier i urinen skal du sættes i behandling. Man kan sagtens gennemføre behandlingen mens man er i behandling for blærebetændelse, men hvis du har ubehandlet blærebetændelse, vil behandlingen ofte blive aflyst.

Du kan med fordel tage almindelig smertestillende tablet 1 time før indgrebet, for eksempel 1 g panodil/pamol (paracetamol) og 200 - 400 mg Ibuprofen.

 

Behandling

Behandlingen foretages almindeligvis lokal bedøvelse. I visse tilfælde, for eksempel hos børn, foretages behandlingen i fuld bedøvelse, Hvis det foregår i fuld bedøvelse skal du møde fastende på operationsdagen. 

Behandlingen gives ved af der indføres en kikkert i blæren og med en nål kan man sprøjte medicinen ind i blærevæggen. Der bliver foretaget ialt 10 - 20 stik i blæren, og de fleste beskriver et moderat ubehag i forbindelse med det. Dog ikke mere end at stort set alle der får behandlingen gentaget foretrækker at få det gjort i lokal bedøvelse igen.

Virkningen  indtræder efter 2 til 7 dage. Resultatet er nedsat sammentrækningskraft af blæren, hvorved der kommer meget bedre kontrol over blæren. Det betyder færre vandladninger, mindre trang og større vandladningsportioner.

 

Efter behandlingen

Efter behandlingen kan du tage hjem, så snart du er klar til det.

Hvis du har været i fuld bedøvelse må du ikke selv køre bil hjem. Det er derfor vigtigt, at du har en aftale med en ledsager, der kan sørge for hjemtransporten.

 

Du bliver tilbudt opfølgning efter cirka 2 måneder med henblik på hvordan det går.

Skulle der være problemer, er du altid velkommen til at kontakte os.

 

Eventuelle problemer ved behandlingen

Efter operationen er der altid en lille risiko for, at der kan opstå en blærebetændelse. Begynder urinen at lugte, eller begynder det at svie ved vandladningen, bedes du venligst kontakte egen læge med henblik på at få undersøgt urinen og eventuel få antibiotikabehandling.

Hvis behandlingen har nedsat blærens sammentrækningskraft for meget, er der en lille risiko for, at blæren ikke helt tømmes, men dette forsvinder normalt efter en kortere tid og vil meget sjældent være et problem.

 

Virkningen af behandlingen vil ofte at svinde efter 6 - 8 måneder. Hvis vandladningsproblemet atter bliver så udtalt, at det kræver behandling, kan behandlingen uden problemer gentages, dog tidligst efter 3 måneder.

Patientinformation
Version nr.: 107
Dato: 05. februar 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.