PATIENTINFORMATION
Refertilisation efter sterilisation
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Refertilisation efter sterilisation

Mandlig sterilisation ved overskæring af sædlederne stopper passagen af sædceller til sædblæren og er derfor en effektiv forebyggelse af graviditet, men det er et indgreb, som kræver moden overvejelse, da det ikke er helt uden problemer at genskabe passagen og dermed evnen til at sætte børn i verden. 

 

Som årene går, kan livssituationen imidlertid ændre sig, og der kan af mange grunde opstå et ønske om atter at kunne blive far til et barn. Det kan lade sig gøre ved en operation, hvor sædkanalerne syes sammen igen, og i ca. 50% af tilfældene vil den føre til det ønskede resultat, nemlig at der kommer sædceller i den udtømte sæd. I de tilfælde, hvor det ikke lykkes at frembringe levende sædceller, er årsagen oftest den, at testiklernes produktion er blevet påvirket af antistoffer mod egne sædceller. Risikoen herfor er større jo længere tid, der er gået siden sterilisationen - og omvendt er udsigten til et godt resultat bedre, hvis der kun er gået nogle få år.

 

Inden operationen

Hvis du får blodfortyndende medicin fx Marcoumar, Marevan, Plavix, Hjertemagnyl eller anden medicin, der indeholder acetylsalicylsyre (fx Albyl, Kodimagnyl) eller gigtpræparater, bedes du holde pause med denne behandling 5 dage forud for operationen, da der ellers kan være problemer med blødning under og efter operationen.
Dette gælder også for naturmedicin, eksempelvis Q10, fiskeolie, hvidløgspiller, E-vitamin etc.  

 

Vejledning om barbering inden operation

 

Du bedes venligst barbere hele området på selve operationsdagen, hvilket skal foregå med en elektrisk barbermaskine eller en hårklipper.

 

Behandling med refertilisering efter sterilisation

Operationen foregår i fuld bedøvelse.
 
Før du møder til indgrebet, bedes du barbere hele området.
 
Ved operationen vil begge de overskårne sædledere så vidt muligt blive syet sammen igen, og det er selvsagt lidt mere kompliceret end at skære dem over. Indgrebet kan derfor ikke foretages i lokalbedøvelse, og det tager længere tid end en sterilisation, almindeligvis ca. 1 time. 
 
Snittet i huden lukkes med en opløselig tråd, som forsvinder efter et par uger. Almindeligvis vil der være ømhed og  hævelse i  pungen de første dage, undertiden også lidt blødning, som kan give blålig misfarvning af huden, men det forsvinder af sig selv. Lette smertestillende midler, der medgives ved udskrivelsen, vil i reglen være tilstrækkeligt. Såret kræver ingen forbinding, og du kan roligt gå i brusebad allerede dagen efter operationen.
 

Efter operationen skal du hvile dig nogle timer på hospitalet, før du kan tage hjem. Efter bedøvelsen må du ikke selv køre bil. Det er derfor vigtigt, at du har en aftale med en ledsager, der kan sørge for hjemtransporten.

   
Du bør holde dig i ro de første 3-4 dage, men kan derefter genoptage normal aktivitet, efterhånden som ømheden fortager sig. Et par stramme underbukser kan hjælpe ved at løfte og understøtte pungen. 
 
Hvorvidt operationen er lykkedes, kan først bedømmes med sikkerhed, når der er gået ca. 3 måneder. Du vil få instruktion om denne sædundersøgelse i forbindelse med indlæggelsen her.
 
Med venlig hilsen
PRIVATHOSPITALET MØLHOLM 
Uroligisk Klinik
VERSION NR. 105 . DATO 06. feb 2019

Til top