Danmarks første privathospital som behandler åreforkalkning i benene

Karkirurgi omfatter forebyggelse, undersøgelse, behandling og kontrol af patienter med sygdomme i blodkar uden for hjernen og hjertet.

 

Det drejer sig overvejende om behandling af forsnævringer, tillukninger og udposninger i karrene på grund af åreforkalkning, behandling af åreknuder og dyb venøs trombose samt følgetilstande til disse lidelser.

 

Hertil kommer en række sjældnere lidelser i blod og lymfekar.

Vi tilbyder forundersøgelse og operation i både Vejle, Aarhus og København.


Ambulant udredning og mindre kirurgi i København


 Kørselsvejledning 

Behandling og udredning af karkirurgiske sygdomme


Venesygdomme

Undersøgelse og behandling foregår efter de bedste og mest moderne metoder, herunder varmebehandling og skumbehandling samt sklerosering af små vener.

 


Karkirurgisk klinik Privathospitalet Mølholm

Privathospitalet Mølholm åbner nu Danmarks første center, der tilbyder udredning og behandling af karkirurgiske arteriesygdomme.


Åreforkalkning (arteriosklerose)

Åreforkalkning (arteriosklerose) er aflejringer af kalk og fedt i blodkarrene. Aflejringerne gør blodkarrene stive, og medfører nedsat blodgennemstrømningen der i værste fald lukker af for blodforsyningen, så man får en blodprop.

 

Åreforkalkning er den hyppigste karsygdom, og næstefter cancersygdomme stadig den hyppigste dødsårsag i den vestlige verden. 1/3 af alle dødsfald i Danmark skyldes sygdomme, der stammer fra åreforkalkning. Hyppigheden øges med alderen, således at de fleste personer over 60 år i større eller mindre grad vil få åreforkalkning.

 

Alene i Europa regner man med, mere end 40 mio. har åreforkalkning i benene. Påvises åreforkalkning i benene er prognosen sammenlignelig med flere alvorlige cancersygdomme. Langt hovedparten af patienterne vil også have åreforkalkning i hjertet og i blodkarrerne til hjernen. Tidlig diagnosticering og korrekt medicinsk behandling er derfor altafgørende.

 

Åreforkalkning giver først symptomer, når blodforsyningen til et organ påvirkes, og symptomerne vil da være afhængig af, hvilket organ, der er påvirket: 

 

  • Åreforkalkning i hjertet kan give hjertesmerter (angina pectoris) og evt. føre til blodprop i hjertet 
  • Åreforkalkning i halspulsårerne kan give blodprop i hjernen  
  • Man kan få udposninger på pulsårerne. En udposning på legemspulsåren kan springe og medføre forblødning.
  • For højt blodtryk.

Åreforkalkning i benet eller legemspulsåren kan give smerter i underben og fødder ved gang også kaldet claudicatio intermittens eller vindueskiggersygdom. I sværere tilfælde smerter i hvile og dårlig sårheling med risiko for koldbrand (gangræn) og amputation. Ikke sjældent opleves problemer med rejsning (impotens).

 

Ved tegn på svigtende blodforsyning til benene foretages perifer eller distal blodtryksmåling oftest suppleret med en røntgenkontrastundersøgelse af arterierne (CT-angiografi).

 

Findes der tegn på nedsat blodforsyning til benene anbefales rygeophør, vægttab og øget fysisk aktivitet med minimum 30 minutters træning om dagen. Derudover behandling af eventuel sukkersyge, forhøjet højtkolesteroltal, for højt blodtryk, og forebyggelse af blodpropper med blodfortyndende medicin.

Hvis der er manglende effekt af ovenstående, svære smerter eller sår vurderes behandlingsmuligheder i form af ballonudvidelse af blodårens forsnævring eventuelt suppleret med en operation, hvor man fjerner åreforkalkningen i lyskekarerne.

 

Alle behandlinger foretages kun som planlagte (elektive) behandlinger. Ved akutte symptomer søges egen læge eller vagtlæge.

 


Læs mere om


Til top