Fod og ankel

Fod- og ankelklinikken fokuserer både på lidelser der kræver operativ og ikke operativ behandling, både i for, mellem og bagfod. Vi har også stor interesse i idrætsmæssige skader, både hvis du er kommet akut til skade eller har fået en overbelastningstilstand.

Vi tilbyder også operative behandlinger (kikkertoperation) af lidelser i ankelleddet, achillessene-operationer samt stabiliserende ankeloperationer.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Hammertå

Hvad er en hammertå?

Hammertå beskriver en tilstand hvor en af fodens tæer er deformeret i en bøjet stilling i det midterste og/eller det yderste led. Dette kan resultere i at tåen presses mod fodtøjets sål eller overlæder, hvorved der udvikles hård hud, ligtorne, betændelse og ikke mindst smerter. Når først tåen er begyndt at genere er det ofte nødvendig med en lille operation.

 

 

Operation

Operationen foregår oftest i lokalbedøvelse. Ved operationen tilstræbes en udretning af tåen. Dette kan opnås ved en fjernelse af tåens mellem-   eller yderled og stivgøring af dette.  Ofte indsættes en mindre metalstift til at holde tåen på plads. Denne fjernes igen efter ca. 14 dage og herefter kan tåen stabiliseres med tape som udleveres ved 1. kontrol. Operationen varer ca. 30 minutter.

 

Husk før operation

At tage et fodbad og vaske tæerne grundigt, inden du møder ind til operation. Evt. neglelak skal også fjernes. Der må ikke være sår, rifter eller bumser på tæerne, når du skal opereres.

 

Efter operationen

Efter operationen bliver der anlagt en forbinding som du evt. selv kan fjerne/formindske efter 3-4 dage, dog ikke den inderste brune tape.                              

 

Når bedøvelsen fortager sig vil der ofte være lette til moderate smerter, derfor vil det være en god idé at sørge for at have noget Panodil og/eller Ipren hjemme. Du vil dog få udleveret noget smertestillende medicin hos os inden du går hjem. Vi anbefaler at man tager Panodil 1 g x 3 dagligt samt Ipren/Ibumetin 400 mg x 3 dagligt med opstart allerede inden du forlader sygehuset. 

 

Inden udskrivelsen får du udleveret en behandlingssko og eventuelt et par stokke af fysioterapeuten.

 

De første døgn efter operationen skal foden holdes opad så meget som muligt for at undgå hævelse og smerter. Du skal ligeledes lave venepumpeøvelser flere gange om dagen. Oftest skal du ind til os til kontrol efter ca. 12 dage og her vil vi fjerne sting og evt. metalsift fra tåen. Du vil ligeledes få udleveret tape og blive instrueret i at tape tåen for at stabilisere den i yderligere et par måneder. 

 

Når du skal i bad skal du tage en plasticpose omkring foden. Forbindingen og såret må ikke blive vådt, idet risikoen for infektion da vil øges.

Du må støtte på foden det du kan. Anvend behandlingsskoen til forbindingen er skiftet og efterfølgende rummeligt fodtøj.

 

Sygemelding

Du må genoptage dit arbejde når du synes du kan men behøver du sikkerhedsfodtøj er 2-3 ugers sygemelding nødvendigt.

 

Du må være forberedt på at tåen kan være øm og hævet i op til flere måneder efter operationen.

 

Komplikationer

Der er en lille risiko for infektion. Efter operation kan følelsen i tåen være lidt anderledes et stykke tid, men det ændrer sig efter nogle måneder. 

 

Du er altid velkommen til at kontakte os for yderligere oplysninger.

Patientinformation
Version nr.: 102
Dato: 30. marts 2021
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.