Fod og ankel

Fod- og ankelklinikken fokuserer både på lidelser der kræver operativ og ikke operativ behandling, både i for, mellem og bagfod. Vi har også stor interesse i idrætsmæssige skader, både hvis du er kommet akut til skade eller har fået en overbelastningstilstand.

Vi tilbyder også operative behandlinger (kikkertoperation) af lidelser i ankelleddet, achillessene-operationer samt stabiliserende ankeloperationer.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Indsættelse af kunstigt ankelled

Operation med isættelse af kunstigt ankelled har til formål at afhjælpe smerter i fodleddet som følge af slid i ankelleddet

 

Bevægeligheden i fodleddet kan ofte bevares, men man kan ikke forvente, at den forbedres. Ofte reduceres ledbevægelsen, men man vil kunne regne med et bevægeudslag i fodleddet på ca. 25-30 grader. Vore hidtidige erfaringer viser at ca. 85 procent af de kunstige led stadig fungerer efter 10 år.

 

Indlæggelse og operation

Du må forvente en indlæggelsestid på 1 døgn efter operationen. Ved operationen fjernes ledoverfladerne i fodleddet og erstattes af kunstige ledoverflader af plastik og metal.

 

 

Protesen er ikke holdt fast med cement, men er dækket af et materiale, som gør at knoglen gror ind og fastholder protesen.

 

Efterbehandling

De første 4 uger forsynes man med en støvle for at beskytte specielt huden og det kunstige led.

Huden lukkes med suturer, som skal fjernes hos egen læge efter 2 uger. Når trådene er fjernet og hvis ellers arret ser fint ud, må du tage støvlen af en eller to gange om dagen og lave bevægetræning. Det gøres for eksempel ved, at du sidder med foden opad på en skammel og bøjer og strækker ankelleddet.

Hvis der er tegn på infektion i form af rødme, sekretion, varme og evt. feber, skal du rette henvendelse til Privathospitalet Mølholm med henblik på relevant behandling.

 

Hvis du har behov for smertestillende, kan du anvende Paracatemol 1 gr x 3-4 samt ved behov ibumetin 400 mg x 3 (kun i korte perioder).

 

Du må støtte på bandagen med mindre andet er blevet fortalt. Der planlægges røntgenkontroller efter 3 måneder og igen efter 12 måneder.

 

Komplikationer

Omkring 10% af patienterne kan få problemer med infektion og med dårlig eller manglende heling af hud eller knogle.

I enkelte tilfælde ses også, at protesen ikke vokser ordentligt fast. Hvis huden eller knoglen ikke heler som den skal, kan dette medføre en ny operation. Det sker i ca. 4 % af tilfældene.

Få patienter udvikler en blodprop i venerne i det opererede ben. Symptomerne herpå er hævelse og evt. let feber og smerter af benet. Afhængig af, hvor blodproppen sidder behandles der med blodfortyndende medicin.

Man kan komme til at beskadige følenerve-grene under operationen. Dette vil medføre nedsat eller manglende følesans svarende til det område, som nerven forsyner.

Fungerer det kunstige ankelled ikke, eller opstår der en dyb betændelse, kan det kunstige led fjernes og leddet kan opereres stift. Kun i sjældne tilfælde vil man så indoperere en ny protese.

 

Genoptræning

Afdelingen laver rutinemæssigt en henvisning til genoptræning hos fysioterapeut i kommunen og træningen skal gerne påbegyndes lige efter, du har fjernet støvlen. Det vil sige, når der er gået 4 eller 6 uger efter operationen. Genoptræningen går ud på at opnå god bevægelighed af ankelleddet og at få genetableret styrken i muskulaturen, som jo svinder noget i forbindelse med brugen af støvle. Overordnet gælder det princip, at du må belaste ankelleddet til smertegrænsen. Fysioterapeuten vil lave et træningsprogram, som går ud på at øge bevægelighed og øge muskelstyrken.

 

Arbejde

Du kan forvente, at du har brug for 6-12 ugers sygemelding, afhængig af hvilken slags arbejde du har. Har man stillesiddende arbejde og har mulighed for at sidde med benet op, kan man gå på arbejde væsentligt tidligere.

 

Særlige komplikationer

Nogle sygdomme og medicinske behandlinger giver en øget risiko for komplikationer. Det drejer sig om for eksempel sukkersyge, leddegigt, alkoholisme og knogleskørhed. Det er derfor vigtigt, at du gør os opmærksom på, om du fejler noget og hvilken medicin, du tager.

 

Du bør undgå

Rygning

Fordi rygning øger risikoen for komplikationer.

 

Gigtmedicin

Vi anbefaler, at man undgår gigtmedicin (NSAIDpræparater, f.eks. Ibumetin, Ibuprofen) efter operationen. Præparaterne kan hæmme helingen af knoglerne og derfor hæmme protesen i at vokse fast.

Det er endvidere vigtigt, at patienter med leddegigt som er i biologisk behandling (Humira, Embrel og lignende) ophører med behandlingen 14 dage før operationen. Baggrunden for dette er, at dette kan medføre alvorlige infektioner.

 

Forventninger til resultatet

Det kan forventes, at der vil være meget hævelse af ankel og fod i en periode på 1/2 - 1 år

efter operationen. Det kan være en god idé at indkøbe en kompressionsstrømpe til anvendelse efter behov det første halve år.

Det kan forventes, at der vil være en umiddelbar positiv effekt på slidgigtssmerterne fra ankelleddet.

I den første periode vil der være noget ømhed fra senerne og nerverne i ankel og fod. Disse smerter kan man have i år efter operationen, når fodleddet overbelastes.

 

 

Den kunstige ankel kan holde til vandreture, havearbejde og sportsaktivitet som cykling, dans og golfspil.

 

Herefter kan du forvente at blive indkaldt, hvis vi ønsker yderligere opfølgning på, hvordan det går vores protesepatienter. Skulle du i efterforløbet få en skade på din ankel, er du meget velkommen til at kontakte afdelingen med henblik på, om der skulle være sket noget med protesen.

 

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Patientinformation
Version nr.: 103
Dato: 17. oktober 2022
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.