Hals og mund

Øre-, næse- og halslægerne på Privathospitalet Mølholm i Aarhus behandler - på højeste nationale niveau, alle godartede lidelser i specialet. 

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Fjernelse af mandler hos børn

Mandlerne (tonsillerne) er to lymfekirtler, som sidder indvendigt i halsen, bagved tungen, én i hver side. Som hovedregel er der 3 grunde, hvor ulemperne ved at have mandler kan være større end fordelene:

  1. Hyppige halsbetændelser - akut halsbetændelse - dvs. tilfælde, med høj feber, medtaget almentilstand, synkebesvær og en sygeperiode på omkring en uge mere end 3-4 gange årligt.
  2. Problemer med størrelsen, hvor især vejrtrækningen er påvirket, specielt om natten med lange vejrtrækningspauser (apnø) og snorken. Størrelsen kan også påvirke sproget (kartoffeltale) og give spise-/synkeproblemer.
  3. Endeligt kan der være problemer med dårlig ånde og smag som følge af, at der danner sig propper i mandlerne.

Mandlerne består af lymfevæv og har betydning for kroppens immunforsvar. Mandlerne kan undværes, da der er andet væv i mundens slimhinder og svælget, der også har denne funktion.


Under operationen skrabes mandlerne ud langs den omgivende hinde. Der hvor mandlerne har siddet, dannes der sår med sårskorpe. Såret vil hele op i løbet af ca. 2 uger.

 

På operationsdagen

Operationen foregår i fuld bedøvelse, og jeres barn skal faste og tørste i henhold til reglerne i indkaldelsen. I kan som forældre følge jeres barn til operationsafdelingen. En forælder må følge barnet ind på operationsstuen.

 

Indgrebet varer ca. ½ time. Når operationen er overstået, skal barnet vågne i opvågningsafsnittet, hvor I gerne må være hos barnet. Når barnet er klar efter bedøvelsen, kommer I tilbage på sengestuen, hvor barnet skal forblive indlagt til næste dag.

 

Efter operationen

Smerter

Barnet vil have ondt i halsen efter operationen, derfor gives smertestillende medicin. Den smertestillende medicin skal tages, så længe det gør ondt, men dosis kan mindskes efter nogle dage. Smertestillende skal tages ½ time før et måltid. Smerterne er værst, når barnet skal synke, men det er vigtigt at komme i gang med at drikke, da dette også holder sårene smidige.

 

Kost
Jo hurtigere barnet kommer i gang med at spise og drikke, jo hurtigere får barnet det bedre, men appetitten er ikke så stor, som den plejer at være. Den første dag efter operationen foretrækker de fleste at spise flydende kold mad. Men barnet må spise og drikke efter egne ønsker. Det er en god ide at spise alle former for is, da dette lindrer.

 

Efterforløb

Efter fjernelse af mandlerne er der sår i begge sider af svælget. Sårene dækkes af hvidlige belægninger/sårskorper, som kan give dårlig ånde. Dette kan afhjælpes med kold kamillete.


For at modvirke hævelse bør hovedgærdet hæves i sengen i den første uge efter operationen. Brug evt. 2 hovedpuder.


Infektion

Efter operationen er infektion sjælden.


Aktivitet

Det anbefales, at barnet undgår voldsom leg og fysisk anstrengelse i 1-2 uger.

 

Komplikationer

Efterblødning forekommer hyppigst i de første timer efter operationen, men kan også opstå senere, særligt 4. - 7. dag, hvor sårskorperne falder af.

 

Hvis det bløder fra sårene i halsen, skal barnet spise isterninger eller sodavandsis.

 

Ved fortsat blødning eller større blødning skal man kontakte enten Privathospitalet Mølholm (i dagtiden) eller vagtlæge, idet det kan blive nødvendigt med en ny bedøvelse for at standse blødningen.


Skulle I være i tvivl om noget efter udskrivelsen, eller får barnet temperaturforhøjelse over 38 grader, betydelige smerter eller andre problemer, er I velkomne til i dagtiden at kontakte Privathospitalet Mølholm.

Patientinformation
Version nr.: 107
Dato: 25. oktober 2022
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.