Hals og mund

Øre-, næse- og halslægerne på Privathospitalet Mølholm i Aarhus behandler - på højeste nationale niveau, alle godartede lidelser i specialet. 

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Operation af ørespytkirtlen

Knuder i ørespytkirtlen er relativt almindelige og er i langt de fleste tilfælde godartede.

Ansigtsnerven går igennem den midterste del af ørespytkirtlen, og operationen skal derfor foretages på en særlig måde, hvor man frilægger ansigtsnerven for at undgå læsion af denne. 

 

Før operationen

Hvis du er forhindret i at møde på det aftalte tidspunkt, beder vi dig give os besked på tlf.: 8720 3040.

 

Kontakt også Mølholm, hvis du bliver syg i tiden op til operationsdagen. I tilfælde af akutte infektionssygdomme eller feber og forkølelse vil operationen blive udsat. 

 

Dine forberedelser til operationen

Du skal følge fastereglerne i indkaldelsen til operationen. Inden du møder til operationen, skal du tage bad, børste tænder, vaske hår og ansigt. Du må ikke have makeup og neglelak på, da vi skal kunne se din naturlige kulør.

Husk etui til eventuelle kontaktlinser. Inden operationen afleveres de til opbevaring hos sygeplejersken. Bruger du briller eller tandprotese, må du gerne beholde dem på, til du kommer på operationsstuen, hvor en sygeplejerske evt. vil opbevare dem under operationen. 

 

Operationsdagens forløb

Du vil få anvist en seng, og narkoselægen kommer og taler med dig. Efter operationen vil du blive overvåget af en sygeplejerske. 

 

Operationen

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Inden operationen vil du få fjernet noget hår over øret. For at undgå hævelse på halsen får du lagt et dræn med et svagt sug. 

 

Efter operationen

Drænet fjernes dagen efter operationen, og samme dag bliver du udskrevet. 

Umiddelbart efter operationen kan der komme en nedsat funktion af ansigtsnerven på den side, du er opereret. Den ene mundvig kan komme til at "hænge" lidt, eller øjet kan ikke lukkes helt i. I sjældne tilfælde kan der opstå svedtendens i operationsområdet ved fødeindtagelse (Freys syndrom). Såfremt du ikke er opereret før i den pågældende region, er det meget sjældent, der opstår varige skader på ansigtsnerven, og i de fleste tilfælde er ansigtsfunktionen helt normal igen indenfor 3 måneder. 

 

Efter operationen er følesansen ophævet på det ydre øre og i et område omkring operationsarret. Følesansen på det ydre øre vil ofte være permanent nedsat, mens følesansen i ansigtshuden normaliseres inden for 2-4 måneder.

 

Det er vigtigt at spise og drikke rigeligt efter operationen. Du kan eventuelt få blød kost, da der kan komme lette smerter i såret ved spisning.

 

I nogle tilfælde kan der forekomme øget svedtendens i operationsområdet.

 

Hvis du får feber eller kraftig hævelse og rødme i operationssåret, skal du kontakte Mølholm. 

 

Vi anbefaler, at du tager den med ro 1 uge efter operationen. Herudover er der ingen forholdsregler i forbindelse med indgrebet. 


Hjemtransport

Du skal hentes af et familiemedlem eller en bekendt, som kan følge dig hjem i bil eller taxa. Hvis du har mulighed for at blive kørt hjem af Falck, behøver du ingen anden ledsagelse på hjemturen. I hjemmet skal der være en voksen person, der kan holde øje med dig det første døgn efter operationen. Du bør holde dig inden døre i dette døgn. 


Kontrol efter operationen

Inden du går hjem, vil du blive medgivet en tid til kontrol på Mølholm ca. 2 uger efter operationen.

 

Skulle du være i tvivl om noget efter udskrivelsen, eller får du feber, betydelige smerter eller andre problemer, er du velkommen til at ringe til Mølholm på telefon 8720 3040.

Patientinformation
Version nr.: 104
Dato: 25. oktober 2022
Denne behandling tilbydes i: Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.