PATIENTINFORMATION
Operation af skjoldbruskkirtlen
Denne behandling tilbydes i: Aarhus (Højbjerg)

Operation af skjoldbruskkirtlen

Hævelse af hele eller dele af skjoldbruskkirtlen er en relativt almindelig sygdom i Danmark. Hvis der kommer betydelige gener fra hævelsen i form af tryksymptomer, klumpfornemmelse i halsen og eventuelt vejrtrækningsbesvær og hæshed, er operation nødvendig. Der kan ligeledes være nødvendigt at fjerne isolerede knuder i skjoldbruskkirtlen.

 

Før operationen

Hvis du er forhindret i at møde på det aftalte tidspunkt, beder vi dig give os besked på tlf.: 8720 3040. Kontakt også Mølholm, hvis du bliver syg i tiden op til operationsdagen. I tilfælde af akutte infektionssygdomme eller feber og forkølelse vil operationen bliver udsat. 

 

Dine forberedelser til operationen

Du skal følge fastereglerne i indkaldelsen til operationen. 

 

Inden du møder til operationen, skal du tage bad, børste tænder, vaske hår og ansigt. Du må ikke have makeup og neglelak på, da vi skal kunne se din naturlige kulør.

Husk etui til eventuelle kontaktlinser. Inden operationen afleveres de til opbevaring hos sygeplejersken. Bruger du briller eller tandprotese, må du gerne beholde dem på, til du kommer på operationsstuen, hvor en sygeplejerske evt. vil opbevare dem under operationen. 

 

Operationsdagens forløb

Du vil få anvist en seng, og narkoselægen kommer og taler med dig. Efter operationen vil du bliver overvåget af en sygeplejerske. 

 

Operationen

Operationen foregår i fuld bedøvelse. 

Der foretages et bueformet snit på forsiden af halsen. Bag skjoldbruskkirtlen går der på hver side en lille nerve til stemmebåndene. Denne nerve frilægges og bevares for at undgå hæshed efter operationen. Man bevarer desuden biskjoldbruskkirtlerne, som har betydning for kroppens kalkomsætning. For at gøre arret så pænt som muligt lukkes såret med plaster. For at undgå hævelse på halsen får du indlagt et dræn.  

 

Efter operationen

Drænet fjernes dagen efter operationen, og samme dag bliver du udskrevet. 

Sædvanligvis er der få gener efter operationen bortset fra lette sårsmerter. I sjældne tilfælde kan der efter operationen forekomme hæshed. Dette kan forekomme på grund af tryk på stemmebåndsnerven under operationen, og i yderst sjældne tilfælde (1-2%) kan der ske direkte skade på stemmebåndsnerven. Hvis du får feber eller kraftig hævelse og rødme i operationssåret, skal du kontakte Mølholm. Vi anbefaler, at du tager den med ro 1 uge efter operationen. Herudover er der ingen forholdsregler i forbindelse med indgrebet. 

 

Hjemtransport

Du skal hentes af et familiemedlem eller en bekendt, som kan følge dig hjem i bil eller taxa. Hvis du har mulighed for at blive kørt hjem af Falck, behøver du ingen anden ledsagelse på hjemturen. I hjemmet skal der være en voksen person, der kan holde øje med dig det første døgn efter operationen. Du bør holde dig inden døre i dette døgn. 


Kontrol efter operationen

Inden du går hjem, vil du blive medgivet en tid til kontrol på Mølholm ca. 2 uger efter operationen.

 

Skulle du være i tvivl om noget efter udskrivelsen, eller får du feber, betydelige smerter eller andre problemer, er du velkommen til at ringe til Mølholm på telefon 8720 3040.

 

Venlig hilsen

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM

Center for øre-, næse- og halssygdomme

 

VERSION NR. 102 . DATO 04. mar 2021

Til top