Hals og mund

Øre-, næse- og halslægerne på Privathospitalet Mølholm i Aarhus behandler - på højeste nationale niveau, alle godartede lidelser i specialet. 

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Reduktion af mandler hos børn (tonsillotomi)

Mandlerne (tonsillerne) er to lymfekirtler, som sidder i hver sin side af svælget, lige bagved de forreste ganebuer. Her fungerer de som en del af immunsystemet, hvorfor man ofte ser dem hævede ved fx halsinfektion. Mandlerne kan undværes, da der er andet væv i mundens slimhinder og svælget, der også har denne funktion.

 

Hos mindre børn kan gentagne infektioner resultere i at mandlerne bliver vedvarende forstørrede. I barnets svælg, hvor pladsforholdene er små, kan dette være årsag til:  

 

  1. påvirket vejrtrækning, specielt om natten, hvor det kan forårsage snorken og i grelle tilfælde vejrtrækningspauser (apnø). 
  2. påvirket sprog (kartoffeltale) 
  3. spise- og synkeproblemer.

Under operationen reducerer man mandlernes størrelse med en el-kniv, der samtidig sørger for at lukke blødningen fra de små blodkar i mandlerne, der opstår ved indgrebet. På overfladen af de reducerede mandler, dannes der en sårskorpe, som typisk heler op i løbet af 1-2 uger.

 

På operationsdagen

Operationen foregår i fuld bedøvelse, og jeres barn skal faste og tørste i henhold til reglerne i indkaldelsen. I kan som forældre følge jeres barn til operationsafdelingen. Én forælder må følge barnet ind på operationsstuen.

 

Indgrebet varer ca. ½ time og foregår ikke sjældent i kombination med fjernelse af børnepolypper. Når barnet er klar efter bedøvelsen, kommer det tilbage på sengestuen, hvor det skal forblive indlagt i ca. 2 timer. Såfremt der ikke er tegn til blødning kan barnet herefter udskrives.

 

Efter operationen

Smerter

Barnet vil have ondt i halsen efter operationen og derfor anbefaler vi fast smertestillende medicin de første 2 døgn. Herefter kan man forsøge at holde pause. Ved fortsatte smerter genoptager man behandlingen ind til man igen, fx dagen efter, forsøger med en ny pause. Der er meget sjældent behov for smertestillende i mere end én uge.

 

Kost

Jo hurtigere barnet kommer i gang med at spise og drikke, desto hurtigere får barnet det bedre. Den første dag efter operationen foretrækker de fleste at spise flydende, kold mad, men barnet må spise og drikke efter egne ønsker. Det er en god ide at spise alle former for is, da kulden lindrer.

 

Efterforløb

Efter reduktion af mandlerne er der sår i begge sider af svælget. Sårene dækkes af hvidlige belægninger/sårskorper, som kan give dårlig ånde. Dette kan afhjælpes med kold kamille-the.

 

Infektion

Efter operationen er infektion meget sjælden.

 

Aktivitet

Det anbefales, at barnet undgår voldsom leg og fysisk anstrengelse i 1uge.

 

Komplikationer

Efterblødning er meget sjælden ved reduktion af mandlerne og forekommer hyppigst i de første par timer efter operationen, men kan også opstå senere, særligt 4. - 7. dag, hvor sårskorperne falder af. Da det kun drejer sig om en reduktion af mandlerne, er en eventuel blødning oftest begrænset og det vil kun sive.

 

Hvis det bløder fra sårene i halsen, skal barnet tilbydes isterninger eller sodavandsis.

 

Ved fortsat blødning eller større blødning, skal man kontakte enten Privathospitalet Mølholm (i dagtiden) eller vagtlæge, idet det kan blive nødvendigt med en ny bedøvelse for at standse blødningen.

 

Skulle I være i tvivl om noget efter udskrivelsen, eller får barnet temperaturforhøjelse over 38 grader, betydelige smerter eller andre problemer, er I velkomne til i dagtiden at kontakte Privathospitalet Mølholm.

Patientinformation
Version nr.: 100
Dato: 07. september 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.