Hjertesygdomme

KONTAKT
76 42 74 20

Hvad bør du vide om din atrieflimren ?

En e-bog fra Rytmedoktor.dk

 

Uanset om du først for nyligt har fået konstateret atrieflimren, eller om du har haft atrieflimren i længere tid, er der forskellige emner vedrørende denne hjerterytmeforstyrrelse, som er nyttige at kende til. 

Forfatter Peter Steen Hansen, forsøger at give sit bud på, hvad du bør vide som patient med atrieflimren. 

Emnerne er delt op i forskellige kapitler, som tilsammen gerne skulle kunne fungere som en slags “Kursus for dig med atrieflimren“.

 

LÆS e-bogen her  

 

 

12 videoer, der dækker alle afsnit i e-bogen:


 

Hjertet og kredsløbet

 

For at forstå, hvad der sker i hjertet, når man får atrieflimren – og for at forstå de symptomer, der følger med – er det godt at vide lidt om, hvordan hjertet og kredsløbet fungerer.

Atrieflimren – hvad er det?

 

Hvad er atrieflimren? Hvad er det, der sker i hjertet og med kredsløbet, når man får atrieflimren? Atrieflimren kan optræde på forskellig vis – nogle gange periodisk, nogle gange konstant. Hvordan måler jeg min puls? Hvordan finder jeg ud af, om jeg har atrieflimren? Og – hvorfor er det vigtigt?

Atrieflimren – komplikationer

 

Atrieflimren kan være træls. Men kan det også være farligt?
De alvorligste komplikationer til atrieflimren er øget risiko for blodpropper i hjernen og øget risiko for hjertesvigt med nedsat pumpekraft. Begge dele kan undgås, hvis man opdager atrieflimren og får startet relevant behandling.


 

Atrieflimren – risikofaktorer

 

Kan du selv gøre noget for at hjælpe på din situation med atrieflimren? Og for at undgå, at du overhovedet får problemer med atrieflimren? Jeg gennemgår en række af de faktorer, der betyder noget.

Atrieflimren – behandling

 

Behandling af atrieflimren har flere formål. Det vigtigste er at forebygge blodpropper og at forebygge udvikling af hjertesvigt. Herefter er det vigtigste at give dig et ordentligt liv – på trods af din atrieflimren.

Forebyg blodpropper

 

Den vigtigste komplikation til atrieflimren er blodpropper i hjernen – såkaldt ”hjerneslag”. Denne risiko kan reduceres meget væsentligt ved korrekt behandling. Men ikke alle har behov for ”blodfortyndende medicin.


 

Atrieflimren – medicinsk behandling

 

Medicinsk behandling af atrieflimren kan enten gives for at bremse en for hurtig puls – eller for at undgå, at atrieflimren overhovedet opstår. Der findes forskellige former for medicin, der kan være relevant, når man har atrieflimren. Desværre har medicinen nogle gange uønskede bivirkninger.

Atrieflimren –

DC-konvertering

 

Hvis du har atrieflimren, der ikke stopper af sig selv, kan man give et stød på brystkassen, der får hjerterytmen til at blive normal. Desværre forhindrer det elektriske stød ikke, at din atrieflimren kan komme igen.

Atrieflimren – ablationsbehandling

 

Hvis din atrieflimren påvirker din livskvalitet og behandling med medicin ikke virker ordentligt, kan man behandle dig med en opvarmning af de områder i hjertets forkamre, der starter din atrieflimren. Man kan også vælge denne behandling, hvis du har mange bivirkninger til hjertemedicinen – eller hvis du foretrækker helt at undgå hjertemedicin.


 

Pacemaker og His-ablation

 

Hvis ikke den medicinske behandling – eller ablationsbehandling – virker godt nok på din atrieflimren, kan man nogle gange vælge at give dig en pacemaker og efterfølgende afbryde den elektriske forbindelse mellem forkamre og hjertekamre.

Atrieflagren

 

Nogle personer med atrieflimren kan også have en anden hjerterytmeforstyrrelse, der hedder ”atrieflagren”. De to rytmeforstyrrelser er gensidigt ”i familie med hinanden”. Behandling af atrieflagren er anderledes end af atrieflimren.

Praktiske råd i dagligdagen

 

Vægttab? Træning? Blodtryk? Kost? Søvn? Når du har fået atrieflimren, kan der være forskellige råd og vejledninger, som kan være nyttige. Og som kan være med til at give dig et bedre liv med din atrieflimren.


Til top