Hudsygdomme

På HudCenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik er speciallægerne og lasersygeplejerskerne uddannet på et højt fagligt niveau. Derfor varetager de en lang række behandlinger og laserbehandlinger, ligesom de underviser og deltager i forskning inden for laserbehandling og behandling af aldersrelaterede forandringer.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Ar, fraktioneret CO2-laser, non-ablativ

Fjernelse af rynker og ar
med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ 

(også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing)

 

Hvad er fraktioneret CO2-laserbehandling?

Ved en fraktioneret CO2-laserbehandling stimuleres hudens egne genopbygningsprocesser, idet huden tilføres små, kontrollerede skader, som huden derefter reparerer ved dannelse af nyt kollagen. Med CO2-laseren opvarmes små (0,3 mm) prikker i huden med en afstand på 1 mm i et tæt netværk. Opvarmningen går ca. 1 mm ned i huden og påvirker derfor både overhuden og læderhuden. Disse fine, små, præcise, kontrollerede skader medfører kort ophelingstid og giver en meget effektiv hudforyngelse via nydannelse af overhuden og hudens bindevæv i læderhuden. Ved opvarmning af læderhuden vil denne trække sig lidt sammen, og der vil dannes nye elastiske fibre og kollagenfibre samt nye glykosaminoglykaner (hyaluronsyre, som er grundsubstansen i læderhuden). De elastiske fibre og kollagenfibrene er vigtige for tætheden og elasticiteten i huden. Glykosaminerne binder fugten i huden, og har derfor også stor betydning for hudens udseende. 

 

Hvem har glæde af en fraktioneret CO2-laserbehandling?

Behandlingen er effektiv mod alderspletter (leverpletter), ar efter acne, rynker og slap hud om øjnene samt let kreppet hud, fine linjer og rynker på hele ansigtet.

 

Inden behandlingen påbegyndes 

Når du møder til første behandling, tages der kliniske fotos. Derefter påsmøres en lokalbedøvende creme på huden eller der lægges en lokalbedøvende blokade på nerverne, (bruges kun til området omkring munden). Cremen skal smøres på huden i 20 til 30 minutter inden behandlingen udføres. 

 

Selve behandlingen

Herefter foretages selve behandlingen, hvor vi med en scanner afsætter laserenergien punktvist i huden. Selve behandlingen tager mellem 30 og 60 minutter og føles som en prikken i huden, lidt som en stjernekaster der rammer huden. Nogle hudområder er mere følsomme end andre, midt på kinden kan du næsten ikke mærke noget, mens det på overlæben og hagen gør lidt mere ondt.

 

Beskrivelse af huden efter behandlingen

Lige efter behandlingen er huden let rød og varm, og det svier som efter en solskoldning. Huden er let hævet og føles bedøvet og fortykket. Øjenomgivelserne er hævede, og det kan være en fordel ikke selv at skulle køre hjem.

Behandling giver let svie den første dag og tiltagende rødme i 2 til 3 dage. Der kan opstå pletvis blødning og efterfølgende mørke småsår, på områder hvor huden er specielt tynd. Huden vil hæve, og specielt ved øjnene kan hævelsen være så kraftig dagen efter behandlingen, at det kan være svært at åbne øjnene om morgenen. Dette aftager i løbet af dagen. Efter 2 til 3 dage opstår punktvis afskalning, og huden er herefter let rød. Hudens overflade er normalt helet op efter 3 - 5 dage, hvorefter der kan anvende makeup.

Mens huden heler, vil der være kløe og huden vil føles tør. Der vil normalt være let afskalning og kløe i 1-2 uger. 

 

Hvordan skal du behandle din nye hud?

Dag 0

På selve behandlingsdagen skal huden have ro og bør berøres så lidt som muligt. Hvis det væsker fra huden, må væsken duppes af med tørre, rene papirservietter. Hvis huden svier, kan dette afhjælpes med smertestillende medicin, f.eks. paracetamol samt ibuprofen. Hvis huden føles meget varm, kan der pålægges en kold pakning bestående af frosne ærter indpakket i nogle servietter.  

Det er en fordel at sove med hovedet højt, idet øjenomgivelserne så hæver mindre.

Vi tilråder at du holder dig i ro resten af dagen efter behandlingen.

 

Dag 1 - 7

Dagen efter behandlingen må huden skylles med koldt eller lunkent vand i forbindelse med brusebad, og hårshampoo må gerne løbe ned over ansigtet, når blot du skyller efter med rent vand. Huden duppes herefter tør med rene servietter og efterfølgende der påsmøres fugtighedscreme. Hvis huden føles stram og tør, kan der påsmøres creme flere gange dagligt. Hvis ikke den er stram og tør, kan man vente til den bliver stram og tør, dette sker formentlig på 3. dagen. 

Vi anbefaler Xtra Dry-Skin Fix creme fra Beauté Pacifique, da denne creme giver meget fugt, og bidrager til sårhelingen.

Hvis huden føles meget varm, kan der pålægges en kold pakning. 

Du vil opleve, at hævelsen er værst de to første dage, og herefter tager det meget af. Når du vågner om morgenen de to første dage, kan huden omkring øjnene være så hævet, at du næsten ikke kan åbne øjnene. Dette vil tage af i løbet af dagen, da hævelsen trænger nedad pga. tyngdekraften. Derfor kan du opleve, at hævelsen trækker helt ned på halsen. Hævelsen forsvinder fuldstændigt i løbet af en uges tid.

Vi tilråder at du holder dig i ro de første 2 dage efter behandlingen, da motion ikke vil føles behageligt i det hævede ansigt, og vil kunne forværre varmen i huden.

Du må ikke opholde dig i solen i den første uge efter behandlingen, da huden på dette tidspunkt ikke kan tåle, at der påføres solcreme.

 

Generelle forholdsregler fra dag 8 til 2-3 måneder frem

Så længe huden er let rød og stadig opbygges under overhuden, skal du ved ophold udendørs i de følgende 2-3 måneder påføre solfaktor 50+. 

Hvis du har tendens til skjoldet pigmentering og/eller har en mørkere hudtype, skal du bruge faktor 50+ igennem flere måneder efter behandlingen for at reducere risikoen for ekstra mørkfarvning efter behandlingen. Vi anbefaler solcreme faktor 50+ fra La Roche Posay.

 

Efter en uge kan du anvende de renseprodukter og cremer, som du normalt anvender, det er dog vigtigt, at de ikke irriterer huden. Hvis dette er tilfældet, skal du vente i yderligere en uge, inden du kan bruge dem, og i stedet blot vaske huden med lunkent vand. Du kan anvende makeup, når huden er helet op.

 

Efter afskalningen vil huden føles let ru i overfladen. Dette aftager gradvist og afløses af en finere og glattere hud, efterhånden som opbygningsprocessen er tilendebragt. I opbygningsfasen vil der også være let kløe i huden. 

 

Hvor mange behandlinger skal der til?

Der foretages normalt 2-5 (i gennemsnit 3) behandlinger. Vi anbefaler genbehandling med minimum 3-4 måneders interval, for at sikre fuld effekt af den først givne behandling.

 

Forventet resultat

Det kan forventes, at fine, kreppede rynker ved øjnene glattes ganske betydeligt. Det er forskelligt fra person til person, hvor mange behandlinger der skal til, før dette resultat opnås. Dybe rynker og meget løs hud kan ikke fjernes tilstrækkeligt med denne behandling, men kræver enten ablativ fraktioneret CO2-laserbehandling, standard skinresurfacing med CO2 laser (se særskilt informationsmateriale om disse behandlinger) eller plastikkirurgisk indgreb. Ligeledes forventes det, at hudfarven bliver mere ensartet, idet pigmentpletter oftest forsvinder næsten fuldstændigt. Der er dog risiko for at disse gendannes, når huden udsættes for sol. 

Generelt kan man sige, at resultatet afhænger af udgangspunktet før behandlingen, af den enkelte persons hudtype og hudens evne til at danne kollagen, af hvor kraftig en behandling der foretages samt om patienten følger de angivne retningslinjer nøje i efterforløbet. 

 

   

Før og efter

 

Holdbarheden af behandlingen

Hvor længe resultatet holder for den enkelte, er meget svært at sige, idet vi ældes forskelligt. Holdbarheden af behandlingen afhænger af mange forskellige faktorer, som for eksempel arvelige/genetiske forhold, miljømæssige forhold, livsform, jobtype/jobbelastning, social situation, psykisk situation, kost, drikke, alkoholforbrug, rusmidler, vægttab/vægtøgning, motion, rygning, sol-/solarie- og anden UV-bestråling, infrarød-, radio-, røntgenbestråling samt anden bestråling, kirurgiske indgreb, ardannelser, hudpleje, hudsygdomme, anden sygdom og medicinindtagelse.

 

Praktiske forholdsregler du skal huske, før du kommer til behandling

For at reducere risiko for pigmentproblemer efter behandlingen, er det vigtigt, at du ikke har taget sol i mindst en måned før behandlingen. 

 

Gravide og ammende behandles ikke.

 

Vi kan ikke behandle dig, hvis du har aktivt forkølelsessår. Hvis du har aktivt forkølelsessår, eller kan mærke, at der er et på vej, skal du ubetinget melde afbud til behandlingen. 

For at sikre bedst muligt mod at der kan opstå et forkølelsessår i forbindelse med ophelingen gives antibiotikabehandling mod virus. 

Ved forundersøgelsen får du udleveret recept på dette præparat til 5 dages behandling. På behandlingsdagen skal du 2 timer før mødetidspunktet indtage første dosis af præparatet, og i de efterfølgende dage indtages de resterende tabletter.

 

Da behandlingen føles let stikkende og let sviende, anbefaler vi, at du 1 time før behandlingen tager 2 tabletter paracetamol á 500 mg samt evt. 1 - 2  tabletter ibuprofen á 200 mg, som fås i håndkøb.

 

Eventuelle bivirkninger og komplikationer 

Der er mulighed for følgende "almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 100 behandlinger):  

Der kan blive en synlig overgang mellem det behandlede område med den nye hud og den ikke-behandlede hud ned mod halsen og eventuelt ikke-behandlede områder i ansigtet. Afgrænsninger søges altid lagt på steder, hvor overgangen er mindst synlig f.eks. lige under kæbekanten og efter ansigtets kosmetiske enheder (naturlige folder). Der vil være forskel i hudfarve og hudstruktur, idet den nye hud er både lysere og mindre rynket end den ikke-behandlede hud. 

 

Der kan i de første måneder efter behandlingen ses helt små prikker i huden. Dette er mærker efter laseren og forsvinder normalt i løbet af et par måneder. Huden kan føles let ru i de første måneder.

Der er risiko for at acne kan bryde ud i  ophelingsfasen. Hvis du oplever dette, skal du henvende dig til os, så den aktive acne kan blive behandlet. 

 

Der er desuden risiko for, specielt hos mørkere hudtyper, at huden i efterforløbet kan blive mørkere på de behandlede områder. Dette ses dog sjældent, og kan reduceres ved at man undgår sol, anvender solfaktor 50+, samt at der efterfølgende anvendes en blegecreme.

 

Der er mulighed for følgende "ikke almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 behandlinger):

Der er en meget lille risiko for at huden efter behandlingen bliver lysere end før behandlingen, det vil sige, at man ikke kan blive helt så brun i området som før. Der er endvidere risiko for, at der kan opstå infektion i de små områder, som laseren varmer i huden. 

 

Der er risiko for følgende "Sjældne bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 10.000 behandlinger):

Hvis der opstår forsinket sårheling, er der risiko for ardannelse i det behandlede område. Forsinket sårheling opstår oftest i forbindelse med infektion. Det er således meget vigtigt, at man henvender sig, hvis man føler sig det mindste utryg ved ophelingsforløbet. 

 

Lov om betænkningstid og samtykke

Før du kan modtage en kosmetisk behandling, skal du afgive et mundtligt samtykke til behandlingen. Det forudsætter at du forinden har modtaget såvel skriftlig som mundtlig information om behandlingen. Når det drejer sig om behandling med fraktioneret CO2-laser kan du først afgive samtykke efter en uges betænkningstid.

Når du er i et behandlingsforløb med tilbagevendende behandlinger, skal du ikke have betænkningstid.

 

Vi glæder os til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle (bisidder) ved konsultationen.

 

Sundhedsstyrelsens regler foreskriver, at der ikke foretages behandling samme dag, som information og forundersøgelse foregår. 

Patientinformation
Version nr.: 112
Dato: 27. maj 2024
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.