Speciale: Hudsygdomme
HudCenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik

På HudCenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik er speciallægerne og lasersygeplejerskerne uddannet på et højt fagligt niveau. Derfor varetager de en lang række behandlinger og laserbehandlinger, ligesom de underviser og deltager i forskning inden for laserbehandling og behandling af aldersrelaterede forandringer.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:
Kar, karsprængninger ansigt, hals og bryst

Fjernelse af karudvidelser 

på ansigt, hals og bryst med optiske metoder - Lasere og IPL lyskilder

 

Årsager til karudvidelser

Karudvidelser i ansigtet kan opstå som et led i aldersforandringer og især, hvis man har fået meget sol eller solariestråling igennem tiden. 

Karudvidelser kan også være et led i hudsygdommen rosacea eller opstå som en senreaktion efter strålebehandlinger for kræftsygdomme. Voldsom acne eller mere sjældne hudsygdomme kan ligeledes give karudvidelser.

 

 

Før og efter

 

Hvad kan behandles?

Alle former for røde og blå misfarvninger, som skyldes blodkar i ansigtet, på halsen og på brystet kan behandles.

Vi behandler ikke gravide.

 

Hvor mange behandlinger?

Det er ofte nødvendigt at foretage flere behandlinger afhængig af, hvor mange karudvidelser, der er, og hvor mange lag af kar, der ligger i huden. Man kan ikke på forhånd se, om karrene ligger i 

flere lag. Normalt er det tilstrækkeligt med 1-3 behandlinger. Nogle kar kan imidlertid gendanne sig, og vil derfor være sværere at fjerne end andre, og de vil eventuelt kræve flere behandlinger. 

Dette vil oftest gælde karudvidelser på 

næsen, og specielt næsefløjene, da disse er påvirkelige af et kraftigere blodtryk fra de dybere liggende blodkar i midterpartiet af ansigtet, og derfor lettere vil kunne genåbne sig.

 

Før behandlingen

Da IPL-lyset lettest kan trænge igennem en lys hud, er det vigtigt, at huden ikke er solbrændt, solariebrun eller brun af selvbruner. Vi behandler altid kun på en hud, der er så lys som muligt, og som ikke har været udsat for sol i mindst 4 uger før behandlingen. 

Du bedes møde til konsultation og behandling uden makeup.

 

Hvordan foregår behandlingen?  

Ved behandling med IPL (Ellipse) påsmøres der først et tyndt lag gel på huden. Dette er med til at lede lyset ind i huden. Herefter udsendes et kort lysglimt fra Ellipsen. Lyset opsuges i blodkarrene, som opvarmes ganske kortvarigt, og derefter bliver destrueret. 

Under selve behandlingen med IPL føles en varme, og huden bliver efterfølgende rød på området. I de følgende 2-7 dage efter behandlingen kan huden være meget hævet. Hævelsen vil aftage af sig selv. 

 

Hvor lang tid tager behandlingen?

Behandlingen varer omkring 15 minutter. 

 

Forventet resultat

Effekten af behandlingen er som regel god, men kan dog variere fra person til person, afhængigt af karrenes type, lokalisation og årsag. Ofte er det nødvendigt med flere behandlinger med nogle måneders mellemrum. Hos nogle få personer kan karrene ikke fjernes.  

 

Holdbarheden af behandlingen

Hvor længe resultatet holder for den enkelte, er meget svært at sige, idet vi ældes forskelligt. Holdbarheden af behandlingen afhænger af mange forskellige faktorer, som for eksempel arvelige/genetiske forhold, miljømæssige forhold, livsform, jobtype/jobbelastning, social situation, psykisk situation, kost, drikke, alkoholforbrug, rusmidler, vægttab/vægtøgning, motion, rygning, sol-/solarie- og anden UV-bestråling, infrarød-, radio-, røntgenbestråling samt anden bestråling, kirurgiske indgreb, ardannelser, hudpleje, hudsygdomme, anden sygdom og medicinindtagelse.

 

Eventuelle bivirkninger og komplikationer

Der er risiko for følgende "Almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 100 behandlinger):

Efter behandlingen kan der være hævelse i 2 til 7 dage. 

Der kan eventuelt opstå et lille blåt mærke efter behandlingen.

Der kan efterfølgende komme ganske små, overfladiske skorper på de behandlede karudvidelser. Disse skaller af efter en uges tid.

 

Der er risiko for følgende" Ikke almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 behandlinger):

Hvis man er solbrun på behandlingsdagen, eller huden har været udsat for sol indenfor 4 uger før behandlingen er der forøget risiko for forbrænding af huden med efterfølgende risiko for pigmentproblemer med dannelse af enten for meget eller for lidt pigment i huden samt i få tilfælde risiko for ardannelse.

Hvis huden udsættes for sol lige efter behandlingen, kan den reagere med at øge pigmentproduktionen og derved blive mørkskjoldet. Derfor er det vigtigt at undgå sol på området, indtil huden er helt normal efter behandlingen.

Hvis man behandler solbrændt hud, er der risiko for en overfladisk forbrænding, som kan give overfladiske sår og efterfølgende lysfarvning af huden. Dette kan ligeledes ses ved behandling af hud med mange karudvidelser eller pigmentskjolder. Hudfarven kan dog normaliseres igen, som regel efter 3 til 6 måneder.

Ved behandlingen er der specielt hos mørkere og asiatiske hudtyper risiko for øget pigmentproduktion efter behandlingen, (postinflammatorisk hyperpigmentering). 

 

Lov om betænkningstid og samtykke

Før du kan modtage en kosmetisk behandling, skal du afgive et mundtligt samtykke til behandlingen. Det forudsætter at du forinden har modtaget såvel skriftlig som mundtlig information om behandlingen. Når det om fjernelse af kar med laser, IPL og andre metoder, der kan sidestilles hermed, kan du afgive samtykke med det samme, efter du har modtaget informationen.

 

Vi glæder os til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle (bisidder) til konsultationen.

Patientinformation
Version nr.: 109
Dato: 26. september 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Risskov)

Speciallæger og behandlere