Hudsygdomme

På HudCenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik er speciallægerne og lasersygeplejerskerne uddannet på et højt fagligt niveau. Derfor varetager de en lang række behandlinger og laserbehandlinger, ligesom de underviser og deltager i forskning inden for laserbehandling og behandling af aldersrelaterede forandringer.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Øjenvipper, medicinsk behandling

Kraftigere, længere, tættere og mørkere øjenvipper ved medicinsk behandling

 

Baggrund 

Bimatoprost  øjendråber 0,03% er et receptpligtigt præparat til behandling af grøn stær. Det har i praksis ikke andre bivirkninger, end at det får øjenvipperne til at vokse. Det har ført til, at bimatoprost i USA sidste år blev godkendt til behandling af underudviklede øjenvipper (hypotrichosis ciliaris).


Hvad er indholdsstoffet? 

Bimatoprost er et prostaglandinanalog, ikke et hormon, og det har ingen effekt ud over der, hvor dråberne påføres. 


Hvordan virker bimatoprost? 

Forskning tyder på, at bimatoprost virker ved at forlænge øjenvippernes vækstfase, hvilket giver længere vipper. Samtidig vil der være flere hårsække i vækstfase ad gangen, hvilket bevirker, at du får flere øjenvipper. Bimatoprost øger desuden pigmentdannelsen, og dermed bliver vipperne mørkere. Alt i alt bliver dine vipper flere, kraftigere, længere, tættere og mørkere.


Er bimatoprost sikkert at anvende?

Bimatoprost til behandling af øjenvipper er klinisk testet i et fase III, multicenter-, placebokontrolleret studie for at vurdere dets sikkerhed og effekt, hvor alle endpoints (øjenvippernes vægt, længde, tykkelse og farve) var opfyldt.
Bimatoprost blev oprindeligt udviklet til at sænke trykket i øjnene hos mennesker med glaukom (grøn stær).


Glaukompatienterne oplevede, som en bivirkning til bimatoprostbehandlingen, at øjenvipperne voksede.
Den langsigtede sikkerhed ved brugen af bimatoprost er blevet fastslået gennem 32 kliniske forsøg med mere end 5.700 glaukompatienter og gennem mere end 13 års erfaring fra kliniske forsøg. De eksisterende og omfattende kliniske sikkerhedsdata kombineret med de positive resultater fra fase III- bimatoprost studiet, dokumenterer at bimatoprost-behandlingen af øjenvipper har en meget lav risiko for bivirkninger.


Er bimatoprost godkendt?

Bimatoprost er godkendt af det amerikanske Food and Drug Agency (FDA) til brug på de øvre øjenvipper. Bimatoprost er et receptpligtigt lægemiddel og du vil, som led i din behandling af øjenvipper på Privathospitalet Mølholm, få udleveret recept.

 

Hvem kan ikke anvende bimatoprost? 

  • Personer under 18 år.
  • Gravide og ammende kvinder.
  • Personer med forhøjet tryk i øjet (glaukom). 

Allergi 

Hvis du er allergisk overfor et eller flere af indholdsstofferne (bimatoprost, benzal-koniumklorid (konserveringsmiddel), natriumklorid, dinatriumfosfat og citronsyre), eller hvis du tidligere har reageret allergisk mod øjendråber, må du ikke anvende bimatoprost.


Hvornår ser man resultaterne af bimatoprostbehandlingen?

Brugere af bimatoprost kan normalt se begyndende resultat efter 8 uger, og maksimalt resultat ses efter 12 til 16 uger. Væksten sker gradvist. Hvis du ophører med at anvende bimatoprost, må du forvente, at øjenvipperne vender tilbage til deres oprindelige udseende i løbet af uger til måneder. Derfor anbefales vedligeholdelsesbehandling 2 til 3 gange om ugen.


Er bimatoprost en erstatning for mascara?

Ved regelmæssigt brug vil bimatoprost bevirke, at dine naturlige øjenvipper bliver kraftigere, længere, tættere og mørkere. Du vil derfor måske ikke finde det nødvendigt også at bruge mascara.


Hvordan kommer jeg i gang med behandlingen?

For at komme i gang med behandlingen skal du møde til en konsultation. Der vil her blive givet information, skrevet journal, taget fotos og du vil få recept på bimatoprost. Du kan, inden for et år fra konsultationsdagen, ringe mhp.  ny recept på bimatoprost. 

Kontrol efter et år eller ved behov. 


Brugsvejledning

Bimatoprost skal anvendes om aftenen lige inden sengetid.
Inden påsmøring skal ansigtet være rent, og makeup skal være fjernet.
Kontaktlinser skal være fjernet. De kan isættes igen 15 minutter efter påføringen af bimatoprost.
Andre ansigtsplejeprodukter skal anvendes efter at bimatoprost er påsmurt.

  • Tag låget af flasken og hold penslen vandret.
  • Dryp én dråbe bimatoprost på penslen.
  • Før penslen forsigtigt langs huden på randen af det øvre øjenlåg fra den inderste øjenkrog og ud langs vipperne - som hvis du skulle lægge en eyeliner på øjenlåget. Væsken skal altså påføres på overgangen mellem øjenlåget og øjenvipperne.
  • Fjern eventuel overskydende opløsning fra omgivende hud med en serviet.
  • Gentag behandlingen med en ny dråbe til det modsatte øjenlåg. 

Bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger efter brug af bimatoprost  som øjendråber er en let kløe, tørhed eller rødme i øjnene. Dette skyldes ikke allergiske reaktioner og medfører ikke nogen beskadigelse af øjnene. Denne bivirkning er registreret hos ca. 4 % af brugerne.
Behandling med bimatoprost kan medføre andre, sjældnere bivirkninger. Disse omfatter mørkfarvning (hyperpigmentering) af huden ved øjenvipperne, øjenirritation, tørhed i øjnene og hævelse og rødme af øjenlågene.

Indvortes brugt kan bimatoprost give brune pletter i øjet. Dette er ikke beskrevet for øjendråberne. 

Hvis bimatoprost kommer i kontakt med andre områder af huden, kan der komme forøget hårvækst her. Det er også muligt, at der kommer forskellig længde, tykkelse, pigmentering og tæthed af øjenvipperne. Disse forskelle vil normalt gå væk ved ophør med bimatoprost.


Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever bivirkninger?

Røde øjne kan opstå umiddelbart efter brug. Kontakt os og/eller din egen læge, hvis rødmen varer ved, eller du bemærker andre bivirkninger.


Hvornår skal jeg ophøre med behandlingen?

Hvis der skulle tilstøde dine øjne noget, f.eks. traume eller betændelse, pludselig nedgang i synsstyrke, hvis du skal have foretaget øjenkirurgi eller du oplever andre symptomer fra øjnene, specielt høfeber, øjenbetændelse eller eksem på øjenlåg. Du bør da søge råd hos din egen læge eller hos os vedrørende den fortsatte brug af produktet.


Hvad sker der, hvis jeg stopper med at bruge bimatoprost?

For at få maksimalt udbytte af bimatoprost, er det vigtigt, at du følger den planlagte behandling. Hvis du ophører med at bruge bimatoprost, må du forvente at dine øjenvipper vender tilbage til deres oprindelige udseende i løbet af uger til måneder.


Vi glæder os til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle ved konsultationen.

Patientinformation
Version nr.: 118
Dato: 26. september 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Risskov)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.