Speciale: Hudsygdomme
HudCenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik

På HudCenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik er speciallægerne og lasersygeplejerskerne uddannet på et højt fagligt niveau. Derfor varetager de en lang række behandlinger og laserbehandlinger, ligesom de underviser og deltager i forskning inden for laserbehandling og behandling af aldersrelaterede forandringer.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:
Pigment, blegecreme Cysteamin, intensiv pigmentkorrektion

Hvad skyldes pigmentpletter? 

Pigmentpletter eller pigmentskjolder opstår, når de pigmentdannende celler, som er beliggende på overgangen mellem overhuden og læderhuden, begynder at producere for meget pigment.

 

Dette kan bl.a. ske i følgende tilfælde:

  • Når huden gennem årene har været udsat for mere sol, end den kan tåle, reagerer den for at beskytte sig ved at danne yderligere pigment (leverpletter). 
  • Hormonpåvirkning i forbindelse med graviditet eller brugen af p-piller kan få huden til at reagerer kraftigere end normalt på solpåvirkning, og derved øges dannelsen af pigment (melasma). Melasma viser sig som store plamager, oftest beliggende i ansigtet.
  • Irritation i huden efter betændelse, f.eks. efter acne, kan give pigmentdannelse,, og derved opstår mørke ar.
  • Når en rød, irriteret hud udsættes for sollys, øges pigmentdannelsen mere end normalt, hvilket kan resultere i mørkfarvning af huden.

Hvilke pigmentpletter kan fjernes?

Pigment beliggende i overhuden er lettest at fjerne, hvorimod pigment beliggende i læderhuden er svært at fjerne. Leverpletter er normalt beliggende i overhuden. Pigment, som er forårsaget af hormonpåvirkning og irritation, er oftest beliggende i både overhuden og læderhuden.

 

Hvordan fjernes pigmentpletter?

Det vigtigste er at undgå sol, idet solen kan stimulere dannelse af nyt pigment. Hvis man færdes i solen, skal man derfor flere gange dagligt anvende en høj solfaktor (50+).

Dernæst kan dannelse af nyt pigment reduceres ved at anvende en creme, som dæmper produktionen af nyt pigment i huden (en blegecreme).

 

Hvad er Cysteamin?

Cysteamin er en stærk antioxidant, som er naturligt forekommende i kroppen og virker ved at reducere pigmentdannelsen. Den virker på 4 forskellige områder i pigmentproduktionen.

  • Cysteamin påvirker dannelsen af pigment ved at blokere funktionen af enzymet tyrosinase, som skal være til stede i forbindelse med dannelsen af pigment.
  • Cysteamin fjerner dopaquinon, et af forstadierne til hudpigmentet melanin.
  • Cysteamin binder jern- og kobberioner, så de ikke bliver indlejrede i pigmentmolekyler.
  • Cysteamin øger dannelsen af gluthathione, en antioxidant der hæmmer produktionen af pigment.

Klinisk dokumentation

Studier viser en signifikant reduktion af pigmenteringen i huden. Undersøgelser viser at cysteamincreme efter 8 ugers brug reducerer pigmenteringen med 47% og efter 16 ugers brug med 65%.

 

Hvordan anvendes blegecremen, Cysteamin?

Vask ikke ansigtet før påsmøringen af Cysteamin. Hvis det er nødvendigt at vaske huden, skal der gå en time inden påsmøring af cremen.

Påsmør Cysteamin i et tyndt lag, og lad det sidde på huden i 15 minutter. Gør dette en gang dagligt.

Vask herefter cremen af med sæbe eller et renseprodukt og skyl efter med vand.

Tør ansigtet.

Efter afvaskningen kan du følge dit normale regime. Hvis du anvender cremen om morgenen, vil det være passende at påsmøre en solfaktor 50+ direkte på den rensede hud, så solcremen absorberes bedst muligt af huden. Herefter kan du tage makeup på. Undgå at anvende fugtighedscreme idet den blot fortynder solcremen.

Hvis du anvender cremen om aftenen inden sengetid, skal du blot påsmøre en fugtighedscreme til nat efter afrensning af Cysteamincremen.

Hvis huden bliver irriteret og rød eller kløende, skal huden hvile i 2 - 4 dage, og herefter i en periode smøres med større intervaller. Hvis huden reagerer med rødme og irritation, er der risiko for, at der kan opstå mørkfarvning i huden pga. irritationen. Derfor er det vigtigt at undgå dette. Husk kun at bruge et meget tyndt lag, og kun på selve de brune pletter. Eventuelt kan man anvende en vatpind til at smøre cremen på med, så er man er sikker på at ramme de rigtige områder. Cremen må ikke komme ind i øjne eller på slimhinder i øvrigt.

 

Andre produkter som kan blege huden

Produkter, som øger omsætningen af overhudsceller, kan være med til at blege huden, f.eks. a-vitaminsyrecreme, frugtsyre og peelinger. Disse bør dog ikke anvendes i perioder, hvor huden udsættes for sol, heller ikke selv om der anvendes solfaktor.

 

Forsigtighedsregler

Selv når pigmenteringen er svundet, vil huden let kunne genpigmenteres. Man skal derfor altid anvende solfaktor 50+ flere gange dagligt på huden i de efterfølgende år, når man færdes i solen. Blot få minutters ubeskyttet udsættelse for sollys kan øge pigmentproduktionen igen. En mindre del af UV-lyset kan passere gennem en høj solfaktor, og derved give anledning til pigmentdannelse.

 

Hvem må ikke anvende Cysteamincreme?

Børn, gravide, ammende.

 

Forventet resultat efter behandling med blegecreme

Behandlingseffekten er god, når pigmentskjolderne er beliggende i overhuden. Der kan oftest ses et begyndende resultat efter et par måneder. Hvis pigmentet ligger dybere, kræver det behandling over længere tid, og behandlingen er ikke altid effektiv.

Den vigtigste faktor i behandlingen af pigmentskjolder er den enkeltes egen indsats ved konstant at anvende solfaktor 50+ flere gange dagligt samt at undgå sol i et par år.

 

Eventuelle bivirkninger og komplikationer

Der er risiko for følgende ”Almindelige bivirkninger” (hos mellem 1 og 10 ud af 100 behandlinger):

Huden kan blive rød, irriteret og kløende af cremebehandlingen. Hvis dette opstår, skal huden hvile i 2 – 4 dage, og herefter i en periode smøres med større intervaller. Hvis huden reagerer med rødme og irritation, er der risiko for, at der kan opstå mørkfarvning i huden pga. irritationen.

Den omkringliggende hud, som ikke er mørkfarvet, bleges også af cremen, hvis den påsmøres blegecreme.

Hvis huden udsættes for sol, er der risiko for solforbrænding af huden, idet de pigmentdannede celler pga. cremen er mindre aktive.

 

Der er risiko for følgende” Ikke almindelige bivirkninger” (hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 behandlinger):

Allergi overfor stofferne i cremen.

Patientinformation
Version nr.: 109
Dato: 26. september 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Risskov)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.