Speciale: Hudsygdomme
HudCenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik

På HudCenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik er speciallægerne og lasersygeplejerskerne uddannet på et højt fagligt niveau. Derfor varetager de en lang række behandlinger og laserbehandlinger, ligesom de underviser og deltager i forskning inden for laserbehandling og behandling af aldersrelaterede forandringer.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:
Rynker og solskader, peeling

Peeling af ansigt, hals, bryst, hænder og arme

 

Hvad er en peeling?

En peeling er en behandling af huden med en kemisk opløsning, f.eks. Jessners solution (består af salicylsyre, resorcinol, mælkesyre og alkohol), TCA (trichloreddikesyre), glycolsyre eller salicylsyre. Peelinger kan reducere uregelmæssigheder i pigment i huden, øge dannelsen af de elastiske fibre i læderhuden, stimulere dannelsen af en kraftigere overhud, øge dannelsen af kollagen samt øge dannelsen af grundsubstans i huden, som binder væsken i huden, afhængigt af typen af peeling.

 

Forventet resultat:

  1. En meget overfladisk peeling fjerner det øverste lag af overhuden svarende til de forhornede overhudsceller (stratum corneum), hvilket giver huden et friskere udseende. Denne peeling udføres ikke hos os, men foretages hos mange kosmetologer. Giver effekt i blot nogle få uger.
  2. En overfladisk peeling fjerner overhuden ned til det lag, hvorfra nye overhudceller dannes (basalcelle-laget). Denne peeling kan fjerne overfladiske pigmentskjolder såsom fregner, leverpletter, overfladiske, mørkfarvede ar og overfladisk uregelmæssigt pigment. Huden får et friskere, glattere og mindre skjoldet udseende, idet de overfladiske hudceller og overfladisk pigment fjernes, dannelse af nye overhudsceller stimuleres, og produktionen af naturligt fugtbindende stoffer (glycosaminoglycaner) øges, hvorved det naturlige fugtindhold i huden øges.
  3. En medium dyb peeling fjerner overhuden samt går ned i den øverste del af læderhuden (papillære dermis), og kan fjerne pigmentproblemer i overhuden såsom fregner, leverpletter, pigmentskjolder, overfladiske, mørk-farvede ar, overfladisk uregelmæssigt pigment samt endvidere reducere fine rynker og kreppet hud. Huden får et friskere, glattere og mindre skjoldet udseende, idet de overfladiske hudceller og pigment fjernes, dannelse af nye overhudsceller stimuleres og produktionen af naturlige fugtbindende stoffer (glycosaminoglycaner) øges, hvorved fugtindholdet i huden øges. Endvidere opnås en tydelig reduktion i rynker pga. den øgede dannelse af elastiske fibre og kollagen i læderhuden.

 

Skal huden for- og efterbehandles?

Det bedste resultat ved en peeling opnås på en forbehandlet hud. En forbehandlet hud får et bedre og jævnere resultat, den heler hurtigere efter peelingen, og der er mindre risiko for bivirkninger. Forbehandlingen varer mindst 2 og gerne 4 uger. Efterbehandlingen forbedrer resultatet og forlænger holdbarheden. Efterbehandlingen kan vare måneder til år (vedligeholdelsesbehandling).

 

Huden kan for- og efterbehandles med 

A-vitaminsyrecreme, hydrochinoncreme, og solcreme med solfaktor 20 - 50 afhængigt af hvor meget man færdes i solen. A-vitaminsyrecreme øger overhudscellernes væksthastighed. Hydrochinon dæmper dannelsen af pigment, og er derfor velegnet som for- og efterbehandling i forbindelse med behandling af pigmentskjolder i huden. Hydrochinon anvendes også til personer med mørkere hudtyper for at mindske risikoen for dannelse af pigment efter peelingen. Solcreme med solfaktor 50+ er nødvendig for alle for at reducere risikoen for øget dannelse af pigment som en bivirkning efter peeling.

 

Hvordan foregår en peeling?

Huden skal være fri for makeup, og inden behandlingen afrenses huden med sprit og acetone for at fjerne alt snavs og fedt. Peelingen smøres ind i huden i flere lag. En meget overfladisk peeling mærker man næsten ikke. En overfladisk peeling giver let svie og varmefornemmelse i huden. En medium dyb peeling svier og brænder kraftigere i huden.

Det kan være rart at tage et par smertestillende tabletter (Paracetamol) samt 1 tablet ibuprofen 200 mg, som fås i håndkøb 1 time før behandlingen.

Vi tilråder, at du kommer 30 minutter før behandlingen og får smurt en lokalbedøvende creme på huden. Det er dog ikke altid nødvendigt før den overfladiske peeling.

Behandlingen tager ca. 30 minutter.

 

Hvordan ser huden ud efter en peeling?

Efter en overfladisk peeling er huden lidt hvidlig i overfladen med let rødme, som skinner igennem. Lige efter peelingen føles huden varm. I de efterfølgende dage strammer huden og bliver meget tør. Enkelte områder bliver mørkere og huden kan se mere rød ud. Den stramme hudoverflade kan få revner, og huden begynder at skalle i løbet af 4 til 6 dage. Huden ser normal ud efter ca. 7 dage, hvor der kan anvendes makeup.

Efter en medium dyb peeling danner der sig umiddelbart efter behandlingen en hvidlig maske på huden, og der ses en let rødme igennem. Lige efter peelingen føles huden varm. I de efterfølgende dage strammer huden til, hæver op og bliver meget tør. Huden bliver mørk og rød. Den stramme hudoverflade kan få revner, og huden kan begynde at væske. Huden begynder at skalle i løbet af 5 til 8 dage. Huden er let rød efter afskalningen. rødmen aftager gradvist over 2 til 4 uger. Der kan anvendes makeup efter en uge.

 

Hvordan skal huden behandles efter en peeling?

Efter en overfladisk peeling kan huden i den første uge flere gange dagligt påsmøres en mild creme f.eks. Xtra Dry Skin Fix fra Beauté Pacifique (forhandles af Privathospitalet Mølholm), og huden kan afrenses med en mild sæbe eller rensemælk. Det er normalt ikke muligt at dække den tørre, afskallende hud med makeup.

Efter en medium dyb peeling skal huden i den første uge flere gange dagligt påsmøres en fed, mild creme f.eks. Xtra Dry Skin Fix fra Beauté Pacifique, og huden kan afrenses med en mild sæbe eller rensemælk. Hvis huden begynder at væske, skal der anvendes eddikevand til rensning af huden. Dette laves af ½ liter kogt, afkølet vand tilsat et hættemål almindelig, hvid eddike. Gazeservietter eller kogte bomuldsklude fugtes i eddikevandet og pålægges huden 4 gange dagligt i 10 minutter ad gangen. Eddikevandet reducerer risikoen for infektion. Der må ikke anvendes makeup, før huden igen er hel.

For alle typer peeling gælder at det er vigtigt at undgå al sol, så længe huden er påvirket efter behandlingen. Dvs. så længe der er let rødme i huden, idet der ellers kan opstå mørkfarvning af huden. Man skal undgå sport, således at den saltholdige sved ikke påvirker ophelingen. Undgå brusebad direkte på området, for at vandet ikke skal øge afskalningen før tiden. Undgå at kradse, pille og klø og undgå at røre det peelede område unødigt efterfølgende for at mindske risiko for infektion og evt ardannelse.

 

Kan peelinger gentages?

Meget overfladiske peelinger kan gentages efter en uge. Overfladiske peelinger kan gentages med 2 til 6 ugers interval. Medium dybe peelinger kan gentages med 3 til 6 måneders interval.

 

Er peeling af ansigtet anderledes end peeling på hals og bryst?

Huden på hals og bryst heler ikke så hurtigt som huden i ansigtet. Den nye hud dannes fra hårsække og talgkirtler i huden. Jo tættere disse sidder, desto hurtigere er helingen. Ansigtet har 30 gange flere hårsække og talgkirtler end hals og bryst og 40 gange flere end håndryggene. Jo længere ophelingstiden er, desto større er risikoen for at få infektion og eventuelt ar. Derfor er den dybeste behandling vi foretaget på håndrygge en overfladisk peeling. På hals og bryst kan der laves middeldyb peeling, men det kan hos visse hudtyper være en fordel at lave flere overfladiske peelinger i stedet.

 

Hvem kan ikke behandles?

Personer med forkølelsessår, nye operationssår, andre sår i området, allergi mod de anvendte stoffer samt gravide og ammende.

 

Holdbarheden af behandlingen

Hvor længe resultatet holder for den enkelte, er meget svært at sige, idet vi ældes forskelligt. Holdbarheden af behandlingen afhænger af mange forskellige faktorer, som for eksempel arvelige/genetiske forhold, miljømæssige forhold, livsform, jobtype/jobbelastning, social situation, psykisk situation, kost, drikke, alkoholforbrug, rusmidler, vægttab/vægtøgning, motion, rygning, sol-/solarie- og anden UV-bestråling, infrarød-, radio-, røntgenbestråling samt anden bestråling, kirurgiske indgreb, ardannelser, hudpleje, hudsygdomme, anden sygdom og medicinindtagelse.

 

Eventuelle bivirkninger og komplikationer

Der er risiko for følgende "Almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 100 behandlinger):

Huden kan væske. Efter ophelingen er der risiko for en farveforskel mellem det behandlede og det ikke behandlede område. Denne farveforskel forsvinder normalt efter nogle måneder.

 

Der er risiko for følgende" Ikke almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 behandlinger):

Hvis der under ophelingen kommer infektion i huden er der en forøget risiko for ar samt risiko for at huden bliver mørkere eller lysere efter ophelingen er afsluttet. Ardannelse i forbindelse med forsinket sårheling. 

 

Der er risiko for følgende "Sjældne bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 10.000 behandlinger):

Der er risiko for en allergisk reaktion overfor den kemiske væske, som anvendes. For at minimere disse risici anvender vi udelukkende meget velafprøvede stoffer og behandlingsmetoder.

 

Lov om betænkningstid og samtykke

Før du kan modtage en kosmetisk behandling, skal du afgive et mundtligt samtykke til behandlingen. Det forudsætter at du forinden har modtaget såvel skriftlig som mundtlig information om behandlingen. Når det drejer sig peeling af huden, kan du afgive samtykke med det samme, efter du har modtaget informationen. 

 

Vi glæder os til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle (bisidder) til konsultationen.

Patientinformation
Version nr.: 106
Dato: 26. september 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Risskov)

Speciallæger og behandlere