PATIENTINFORMATION
Lumbalpunktur
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Lumbalpunktur

Hvad er en lumbalpunktur? 

Ved en lumbalpunktur udtømmes væske (spinalvæske) fra hulrummet i rygmarvskanalen til nærmere undersøgelse for sygdomme i hjerne og rygmarv. Spinalvæske er den væske, der omgiver hjernen og rygmarven.

 

Gør det ondt?

Vi lægger meget vægt på, at undersøgelsen foregår med så få smerter som muligt. Vi vil derfor altid give lokalbedøvelse omkring indstiksstedet. Vi oplever meget ofte, at patienter bagefter siger - er det allerede overstået?

 

Hvem udfører undersøgelsen?

Lumbalpunkturen udføres kun af erfarne speciallæger i anæstesiologi (narkose), der har udført flere hundrede lignende indgreb.

 

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Undersøgelsesforløbet varer ca. 1-1,5 time, hvor selve lumbalpunkturen typisk vil vare under 15 minutter. Den øvrige tid bruges til information, blodprøvetagning, og du vil blive tilbudt noget at drikke.

 

Hvordan udføres lumbalpunkturen?

Du skal sidde op eller ligge på siden med ryggen krummet godt sammen, sådan at lænderyghvirvlerne "åbner" sig. På den måde vil indgrebet være lettest at gennemføre.

 

Spinalvæsken tages ud ved, at en tynd kanyle stikkes ind mellem to lændehvirvler og ind i rygmarvskanalen. Du kan måske opleve, at der kommer en snurrende fornemmelse ned i benene, når vi nærmer os det korrekte sted.

Vi vil typisk udtømme 5-8 ml væske, som din krop hurtigt vil gendanne. Herefter er undersøgelsen færdig, og vandskyende plaster sættes på.

 

Efter undersøgelsen?

Vi anbefaler, at du ligger ned 5 - 10 minutter efter undersøgelsen, og at du tager det med ro de første dage.

 

Er der bivirkninger ved undersøgelsen?

Der kan komme lette smerter ved indstiksstedet i de første dage, men det kræver ingen behandling. Nogle patienter kan 1-2 dage efter undersøgelsen få hovedpine, som lindres i liggende stilling og forværres, når man rejser sig op. Vi har kun set ganske få tilfælde af denne hovedpine, bl.a. fordi vi er omhyggelige med at bruge tynde nåle og er vant til at udføre undersøgelsen. Du kan selv modvirke hovedpinen ved at drikke rigeligt de første dage (3-4 liter daglig), gerne koffeinholdig cola eller kaffe.

 

Optræder hovedpinen alligevel, anbefaler vi at du tager tablet Pinex á 500 mg 2 tabletter 4 gange i døgnet, og tablet Ibumetin á 400 mg 1 tablet 3 gange i døgnet i nogle dage, indtil hovedpinen har fortaget sig. Går hovedpinen alligevel ikke over, kan du kontakte Privathospitalet Mølholm.

 

Vi har aldrig set tilfælde med infektion eller blødning, og begge dele er ekstremt sjældent forekommet i verdenslitteraturen.

 

Hvis du tager blodfortyndende medicin, så som Maravan eller Marcoumar, bedes du oplyse det så hurtigt som muligt og altid før undersøgelsesdagen.

 

Med venlig hilsen

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM

Speciallægerne i anæstesiologi

VERSION NR. 102 . DATO 09. dec 2020

Til top