PATIENTINFORMATION
Betændelse i øjenlågsranden
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Betændelse i øjenlågsranden

Blefaritis

Betændelse i øjenlågskanten er en forholdsvis almindelig, kronisk lidelse med varierende sværhedsgrad. Typisk er forløbet længerevarende. 
Langs øjenlågskanten findes der små sytråds - tynde kirtler, som producerer en olieagtig substans, som udgør en del af tårevæsken. Ved blefaritis er der betændelse (inflammation) og ubalance i disse kirtler, og små "propper" lukker udmundingen af disse kirtler.
Der er forskellige årsager til blefaritis. Der kan være sammenhæng med bakterier, allergi, irritation eller med hudsygdommen rosacea. Rosacea er en kronisk hudsygdom, som ses i ansigtet, og viser sig typisk ved rødme, skældannelse og røde betændte knopper. Hvis man også har rosacea, er det vigtigt også at behandle denne i samarbejde med en hudlæge. 
Ved blefaritis findes der ofte Demodex mider i øjenvippernes rødder. 
 

Symptomer

  • Irriterede øjne f.eks. brænden, kløe, grus-fornemmelse, tørhed og tåreflåd 
  • Rødme og hævelse af øjenlåg 
  • Skæl og skorper langs øjenvipper. Ved rosacea kan der også være skæl i hårbund, i øjenbryn og hos mænd i skæg
  • Røde øjne i varierende grad
  • Øjenvipperne kan blive tynde og evt. falde af

Behandlingen

Behandlingen består af flere dele. Du skal anvende, de punkter som markeres.
 

  1. Varme omslag

En opvredet og varm vaskeklud lægges på de lukkede øjne i 1 minut hver morgen og aften. Dette blødgør skæl og skorper.
 

  2. Rensning af øjenlågskanter og øjenvipper

Babyshampoo, svarende til en ært, opløses i lidt varmt vand i hånden. Øjnene lukkes, og der renses ved forsigtigt at massere gentagne gange langs øjenlågskanten i mindst 60 sekunder hver morgen og aften. Herved opløses de små "propper" i kirtlernes udførselsgange. Det er i orden, hvis der kommer shampoo i øjnene. 

  3. Kunstige tårer

Anvendes mindst 3 gange daglig.
 

  4. Øjensalve

(HTP-dråber, receptpligtig) indeholder antibiotika og steroid. Hver aften efter rensning masseres øjenlågsranden med HTP - igen i 60 sekunder.
HTP-dråber fedter synet lidt - og det skal derfor kun bruges om aftenen.
 

  5. Tablet Tetracyclin 250 mg.

Tablet Tetracyclin 250 mg, er receptpligtig antibiotika, benyttes i den dosis og varighed som lægen ordinerer. Tetracyclin anvendes ikke til børn. Behandlingsvarighed: min. 3 måneder.
Bivirkninger er bl.a. øget lysfølsomhed (hud).
OBS. skal aldrig indtages samtidig med mælkeprodukter.
 

  6. Kosttilskud

Kosttilskud i form af omega3-fedtsyre kan benyttes som supplement til ovenstående behandling for at bedre funktionen af de fedtproducerende kirtler i øjenlågene.
 
OBS. Det er vigtigt, at du både ved massage med Baby-shampoo og med HTP tæller til 60, således at du er sikker på, der er gået et minut. På den måde opløses de små propper i de sarte kirtler, hvilket er en forudsætning for at kirtlernes indhold igen kan glide frit ud over øjets overflade i mikroskopiske mængder. 
Behandlingen er langvarig (min. 3 måneder), og det kan være vanskeligt at slippe helt af med tilstanden. Genopblussen kan forebygges ved fortsat at anvende rensning og massage af øjenlågskanter.
 
 

Venlig hilsen

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM

Øjenklinikken - oftalmologi

VERSION NR. 109 . DATO 26. jun 2018

Til top