Nedsat hørelse: Reparation af mellemøreknogler
Lider du af høretab og har haft betændelse i mellemøret? I nogle tilfælde kan dårlig funktion i hørelsen skyldes, at mellemøreknoglekæden er defekt. Det betyder at knogler er mere eller mindre fastvokset forårsaget af en tidligere infektion. Vi kan stille den rigtige diagnose og tilbyde behandling, hvis du ikke ønsker høreapparater.
Værd at vide om nedsat hørelse og skade på mellemøreknoglerne
En defekt i mellemøreknoglekæden omtales også som en afbrudt knoglekæde. Defekten kan være en følge af betændelse i mellemøret eller en direkte skade på mellemøret, måske som følge af et kraniebrud. Ofte har du samtidig et hul i trommehinden.
Nogle gange kan den dårlige funktion i hørelsen også skyldes, at mellemøreknoglerne er mere eller mindre fastvokset som følge af tidligere infektion i mellemøret. Defekten i knoglekæden giver et høretab af varierende størrelse, og et hul i trommehinden kan samtidigt være medvirkende til gentagne infektioner.
En afbrudt mellemøreknoglekæde helbreder ikke sig selv. Ofte kan man behandles med høreapprat, men hvis det har givet problemer, eller hvis det ikke er kosmetisk tilfredsstillende for dig at bære høreapparat, kan du have glæde af en operation.
Formålet med operationen er at genoprette ledningen af lyden fra trommehinden til dit indre øre. Det gøres på forskellige måder afhængig af, hvor defekten sidder. Oftest bruges ens egen ambolt, som kan være delvist defekt. Den tildannes og bruges til genopbygningen. Metoder, hvor vi anvender knogle, som tages bag øret, glas-cement eller en titaniumprotese, kan også anvendes.
Høreforbedringen afhænger af høretabets størrelse, hvor defekten i mellemøret er, og om du samtidig har høretab i det indre øre. Det afhænger også af, hvor effektiv en reparation det, efter omstændighederne, er muligt at foretage. Reparation af et eventuelt hul i trommehinden udføres samtidigt.
Hvor vellykket er operationen?
Afhængig af, hvad vi finder som årsag til hørenedsættelsen, kan du få en meget stor eller en mindre høreforbedring. En hørenedsættelse i det indre øre kan ikke afhjælpes. Operationen forbedrer hørelsen hos ni ud af ti. Chancen for succes er lidt mindre, hvis mellemøret er meget medtaget af tidligere betændelser.
De fleste operationer udføres i fuld bedøvelse og foregår oftest gennem øregangen.
Ved et lille snit i øregangens hud, klapper vi lidt af huden og ca. halvdelen af trommehinden frem. Efter det kan vi se, hvad der er årsag til hørenedsættelsen, og vi kan reparere defekten i knoglekæden. Hvis du har et hul i trommehinden, lapper vi det samtidigt, hvor vi anvender et lille stykke muskelhinde eller brusk, som er taget ved et lille snit i huden over eller bag øret. Vi slutter af med at lægge lidt geléagtigt materiale til at støtte trommehinden og hudlappen med, og anlægges en eller to gazestrimler med salve i øregangen.
Du kan tage hjem en til to timer efter operationen. Du må ikke selv køre bil. I det første døgn kan der komme lidt blod fra øregangen. Hvis du er syet bag øret, skal stingene fjernes hos din egen læge (eller ved en af vores sygeplejersker) en uge efter operationen.
Hvis gaze-enden falder ud, så den ses tidligt efter operationen, er det fornuftigt at sætte den forsigtigt på plads med enden af en ren lillefinger. Hvis et gazestykke falder ud senere i forløbet, har det gjort sin gavn. Gazen i øregangen vil blive fjernet af lægen hos os efter to eller tre uger.
Du bør holde øret tørt og undgå kraftigt næsepudsning de første uger. Brug eventuelt vandskyende vat ved brusebad og hårvask.
Du skal undgå flyrejser de første 14 dage. Hørelsen kan først vurderes efter 4-5 uger. Derfor er første høreprøvekontrol efter 2 måneder. Du bør kontakte os, hvis der i efterforløbet pludselig opstår yderligere nedsat hørelse eller svimmelhed.
Smerter
Det kan gøre lidt ondt i øret efter indgrebet, men du kan afhjælpe det med svagt smertestillende medicin, som du får med hjem. Det hjælper også at sove med hævet hovedgærde.
Sygemelding
Du skal holde fri et par dage, hvis du har let arbejde. Hvis dit arbejde er fysisk krævende, der er risiko for at få støv eller lignende i øret, eller hvis du har forøget risiko for at blive smittet, skal du være sygemeldt i 14 dage.
Der er nogle få risici, som du skal være opmærksom på, men disse potentielle komplikationer er sjældne.
- Yderligere tab af hørelse eller udeblivende høreforbedring
Hos et lille antal patienter kan hørelsen blive yderligere nedsat som følge af skade på det indre øre. For erfarne kirurger er denne komplikation meget sjælden (mindre end 1 ud af 1000). Sjældent må man under operationen konstatere, at det teknisk ikke kan lade sig gøre at opnå en høreforbedring. - Svimmelhed
Svimmelhed er en sjælden forbigående komplikation til mellemørekirurgi (under 1%). - Infektion
Infektion i det opererede øre er heldigvis også sjælden. Hvis der kommer smerter i øret eller betændelse fra øregangen, skal du kontakte os på nummer 87 20 30 40. - Smagsforstyrrelser
Der løber en smags- og følenerve gennem mellemøret. Ofte er der en forbigående påvirkning af smags- elller følesansen på tungens siderand på samme side som operationen. Sjældent er man nødt til at ofre den lille nerve ved operationen, og tilstanden vil da være permanent, og der vil være ændring i det lille område på siden af tungen. (Dette sker hos under 1% af de opererede). - Tinnitus
Hvis der er tinnitus før operationen, afhjælpes eller dæmpes den hos ca. halvdelen, når hørelsen bliver bedre. Hos en tredjedel vil den være uændret, og hos en ud af 6 bliver den mere udtalt.
Speciallæger og behandlere


