Reduktion af mandler: Tonsillotomi
Har dit barn vedvarende forstørrede mandler? Det kan påvirke vejrtrækning, sprog og give spise- og synkeproblemer. Vi kan undersøge dit barn i trygge rammer og tilbyde reduktion af mandlernes størrelse ved en tonsillotomi.
Værd at vide om reduktion af mandler
Mandlerne (tonsillerne) er to lymfekirtler, som sidder i hver sin side af svælget, lige bagved de forreste ganebuer. De fungerer som en del af immunsystemet, og derfor ser man dem ofte hævede ved fx halsbetændelse. Mandlerne kan undværes, fordi der er andet væv i mundens slimhinder og svælget, der har samme funktion.
Hos mindre børn kan gentagne infektioner resultere i at mandlerne bliver vedvarende forstørrede. I barnets svælg, hvor pladsforholdene er små, kan dette være årsag til:
- Påvirket vejrtrækning, specielt om natten, hvor det kan forårsage snorken og i særlige tilfælde vejrtrækningspauser (apnø)
- Påvirket sprog (kartoffeltale)
- Spise- og synkeproblemer
Dit barn kan have glæde af en reduktion af mandler hvis det har påvirket vejtrækning, sprog eller spise- og synkeproblemer.
Forud for dit barns operation sender vi et indkaldelsesbrev i e-Boks, som giver alle relevante informationer om faste m.m.
Én forælder må følge barnet ind på operationsstuen.
Operationen foregår i fuld bedøvelse og varer ca. ½ time. Reduktion af mandler foregår ofte i kombination med fjernelse af børnepolypper.
Under operationen reducerer vi mandlernes størrelse med en el-kniv, der samtidig sørger for at lukke blødningen fra de små blodkar i mandlerne, der opstår ved indgrebet. På overfladen af de reducerede mandler, dannes der en sårskorpe, som typisk heler op i løbet af 1-2 uger.
Når barnet er klar efter bedøvelsen, kommer det tilbage på sengestuen, hvor det skal være indlagt i ca. 2 timer. Hvis der ikke er tegn på blødning kan barnet udskrives efter det.
Efter reduktion af mandlerne er der sår i begge sider af svælget. Sårene dækkes af hvidlige belægninger/sårskorper, som kan give dårlig ånde. Det kan afhjælpes med kold kamille-the.
Smerter
Barnet vil have ondt i halsen efter operationen og derfor anbefaler vi fast smertestillende medicin de første 2 døgn. Efter det kan I forsøge at holde pause. Ved fortsatte smerter genoptager man behandlingen ind til man igen, fx dagen efter, forsøger med en ny pause. Der er meget sjældent behov for smertestillende i mere end én uge.
Kost
Jo hurtigere dit barn kommer i gang med at spise og drikke, desto hurtigere får barnet det bedre. Den første dag efter operationen foretrækker de fleste at spise flydende, kold mad, men barnet må spise og drikke efter egne ønsker. Det er en god ide at spise alle former for is, da kulden lindrer.
Infektion
Efter operationen er infektion meget sjælden.
Aktivitet
Det anbefales, at barnet undgår voldsom leg og fysisk anstrengelse i 1 uge.
Efterblødning er meget sjælden ved reduktion af mandlerne og forekommer hyppigst i de første par timer efter operationen, men kan også opstå senere, særligt 4. - 7. dag, hvor sårskorperne falder af. Da det kun drejer sig om en reduktion af mandlerne, er en eventuel blødning oftest begrænset og det vil kun sive.
Hvis det bløder fra sårene i halsen, skal barnet tilbydes isterninger eller sodavandsis.
Ved fortsat blødning eller større blødning, skal man kontakte enten Privathospitalet Mølholm (i dagtiden) eller vagtlæge, idet det kan blive nødvendigt med en ny bedøvelse for at standse blødningen.
Skulle I være i tvivl om noget efter udskrivelsen, eller får barnet temperaturforhøjelse over 38 grader, betydelige smerter eller andre problemer, er I velkomne til i dagtiden at kontakte Privathospitalet Mølholm.
Speciallæger og behandlere


