Speciale: Overvægt / fedmekirurgi / medicinsk vægttab
Fedmekirurgisk Center TBS2020©

Mølholm er et af de største Skandinaviske centre for fedmekirurgi og vi har behandlet > 6000 patienter for svær overvægt. Forundersøgelse og kontroller foregår i København, selve operationerne (Gastrisk Bypass og Gastrisk Sleeve) foretages på Mølholm i Vejle med specialuddannede kirurgiske teams.

Specialet tilbydes i: Vejle København
Kontakt sekretæren:

Fedmekirurgisk Center er åben for forundersøgelser i København og Vejle

På Fedmekirurgisk Center hjælper vi patienter med livstruende overvægt gennem fedmeoperation. Erfaring og kompetence er nøgleordene for fedmekirurgien på Privathospitalet Mølholm.

 

Vores mål er hurtig, sikker og effektiv behandling uden ventetid.
Tæt kontakt før og efter fedmeoperationen.
Med mere end 6.000 fedmeoperationer er Fedmekirurgisk Center, Privathospitalet Mølholm, et af de mest erfarne centre indenfor fedmekirurgi i Danmark og Skandinavien. 
Vi ønsker, at du fra første henvendelse til de afsluttende kontroller, føler dig i trygge hænder. Bag Fedmekirurgisk Center, Privathospitalet Mølholm, står et professionelt, engageret og erfarent team. Det sikrer vores patienter de bedste resultater, kompetent opfølgning og vejledning. 

 

Vægttab inden operationen er ikke et krav, men vurderes individuelt. 

Gratis videokonsultation

 

Book tid

Gratis telefonkonsultation

 

Book tid

Ring til fedmeteamets sekretærer

 

87 20 30 36

BMI Beregner

Benyt nedenstående formular til at beregne din BMI.

Gratis online informationsmøde

Kunne en fedmeoperation være noget for dig?

 

Vi vil gerne invitere dig til et gratis, uforpligtende informationsmøde via Zoom, ved Thorbjørn Sommer, fedmekirurg.

 

 

Se datoer og tilmeld dig

Fedme er en kronisk sygdom

Er fedme farligt?

Hvordan kommer jeg videre?

Forløb ved fedmeoperation på Privathospitalet Mølholm

Hvilke operationer tilbydes på Mølholm?

Kan en fedmeoperation stå alene?

Hvad kan man forvente af en fedmeoperation?

Diætistens kostråd efter en fedmeoperation

Kostråd efter fedmeoperation

Har du brug for mere information om et konkret emne?

Du har mulighed for at kontakte specialets sekretærer direkte. Sekretæren varetager det enkelte lægelige speciale, og her kan du forespørge på tid til forundersøgelse eller operation/behandling.

Kontakt sekretæren:
Relevante emner

FAQ

Ja, du skal kontakte den regionale visitation i din Region.

Nej

Nej

Ja, vi følger dig med kontroller i 2 år efter operationen.

Ja, vi skal se dig til ny forundersøgelse forud for evt. operation.

Det er vores mål at du som patient er tilfreds og tryg ved behandlingen

Har du en god oplevelse omkring dit besøg, du gerne vil dele med os eller oplever du at vi ikke lever op til dine forventninger - vil vi være taknemmelige hvis du vil give os en tilbagemelding.

Skriv til os
Vi har en dokumenteret høj succesrate og kvalitet i behandlingerne på Fedmekirurgisk Center
4,8 / 5
Ventetid
Tilfredshed med ventetid indtil første konsultation
9,6 / 10
Samlet tilfredshed
Måling gældende for 2023

Patientoplevelser

CAROLIN ER OPERERET PÅ MØLHOLM

– MØD HENDE OG HØR HVORDAN DET GÅR

 

Mød Carolin som har fået en Gastric Bypass på Fedmekirurgisk Center Mølholm. Carolin er godt på vej mod sit mål. Hør om hendes tanker og overvejelser inden beslutningen om en overvægtsoperation - og også om rejsen på vej mod et lettere liv. Hun fortæller også om hvordan og hvorfor hun søgte hjælp på Fedmekirurgisk Center Mølholm.
”Jeg har to børn som jeg rigtig gerne vil have energien til at være noget for, så det var en vigtig del af mit liv – at få lov til at være med dem og selvfølgelig også for min egen skyld så jeg kan klare alt jeg vil.”

Tina har tabt næsten 55 kilo efter sin Gastric Bypass operation for overvægt

Det har været den bedste investering, jeg nogensinde har gjort i mig selv - absolut...”

 

Se filmen om Tinas oplevelse med sin overvægtsoperation på Privathospitalet Mølholm.

 

”Jeg spiser ikke speciel kost, og jeg forlanger ikke folk laver noget specielt mad, når jeg kommer på besøg - overhovedet ikke - jeg spiser hvad jeg kan - så det er fint” siger Tina.


Klik på CC i menulinjen for at få vist undertekster.

Jeg har ikke fortrudt et sekund, at jeg fik en fedmeoperation

Da jeg tog beslutningen om at få en fedmeoperation, vejede jeg 163,8 kilo, dét var saftsuseme mange kilo.
Jeg fandt Privathospitalet Mølholm på nettet, og da de har gennemført rigtig mange af de her operationer, var det med til at gøre mig tryg. At jeg efterfølgende ikke syntes det har været svært, tror jeg har noget at gøre med, hvordan mit mindset har været, plus opbakningen fra min familie fra start. Nu er det mig, det styrer det her. Det er ingen tvivl om at operationen har medvirket til det, og så har jeg egentlig arbejdet videre der fra.

 

"Nu skal jeg leve livet, det kan operationen jo ikke gøre for mig".


Kunne en fedmeoperation også være noget for dig?

Så vil vi gerne invitere dig til et gratis og uforpligtende informationsmøde online via Zoom, med Fedmekirurg Thorbjørn Sommer.

Deltag i mødet, sammen med evt. pårørende, hjemme fra din egen stue - det er muligt at stille spørgsmål via chatten.
se datoer

Jeg er nu et overskudsmenneske

May Britt føler hun er blevet et overskudsmenneske i stedet for et underskudsmenneske, efter hendes fedmeoperation på Privathospitalet Mølholm.

Og overskudsmennesket, det mærker hendes børnebørn også. De siger, de har fået en helt ny mormor – der tilmed kan cykle fra dem nu ;-).

 

"Det her det har rod i virkeligheden, fordi det giver mig en følelse af, jamen, jeg KAN virkelig ikke spise mere. Og hvis jeg spiser noget forkert, så bliver jeg dårlig. Ergo så spiser man det rigtige".

 

Her 11 måneder efter sin fedmeoperation har May Britt tabt 40 kg. Kampen med utallige former for slankekure er heldigvis slut. Hun har ikke mere behov for det meste af sin medicin, og hendes migræne har været væk siden september sidste år. Det er første gang i 30 år.

Et helt nyt og bedre liv

Charlotte følte at hendes liv var truet efter adskillige forgæves vægttabsforsøg, så hun besluttede sig for at gøre noget og få hjælp på Fedmekirurgisk Center, Privathospitalet Mølholm.

En fedmeoperation på blot en time forandrede hendes liv fuldstændigt. Efterfølgende tabte hun sig 60 kg.

 

"Alle de ting jeg håbede på, er indfriet 100%. Man får det så meget bedre. Og alt det, jeg ikke vidste, jeg manglede, det har jeg fået oveni" fortæller Charlotte glad.

 

Er du svært overvægtig, og har du forgæves kæmpet med forskellige vægttabsforsøg, så kontakt os og hør om dine muligheder.

Med mere end 5.500 fedmeoperationer er Fedmekirurgisk Center på Privathospitalet Mølholm et af de mest erfarne indenfor fedmekirurgi i hele Skandinavien.

Den bedste beslutning i mit liv


Hejsa,

I 2010 fik jeg foretaget en gastric bypass hos jer. Den bedste beslutning i mit liv!


Jeg skriver til jer for at takke for et helt nyt liv :) Jeg vejer i dag 66 kg og har tabt 66 kg :)
Jeg kan ikke sætte ord på, hvor meget mit liv er forandret, men konkret har det bla. betydet at min sukkersyge er væk :)

Det har også betydet at jeg nu er i gang med at søge arbejde, så jeg kan komme væk fra min førtidspension!
I hjælper faktisk personer til at få et helt nyt liv :)

Tak for livet :)

Glennie glæder sig over noget nyt hver dag, efter sin fedmeoperation

’Hvad hvis mine børnebørn ikke får en bedstemor?’
Det var spørgsmålet fra sønnen, der fik Glennie Christensen fra Silkeborg til at få en fedmeoperation.

 

Glennie Christensen fra Silkeborg, fik i oktober 2020 en gastrisk bypass-operation på Privathospitalet Mølholm. Inden operationen vejede hun 150 kilo – i dag vejer hun under 80 – og hun havde søvnapnø og sov med en maskine, der hjalp hende med vejrtrækningen.

 

Trods de gener hun døjede med på grund af vægten, var det et spørgsmål fra sønnen og et tandlægebesøg, der skulle til, før hun besluttede sig for at få operationen.

 

– En dag spurgte min søn: ’Hvad hvis mine børnebørn ikke får en bedstemor?’ Slam! Det ramte mig. Nogle dage efter var jeg ved tandlægen, og da hun begyndte at tale om at være bedsteforælder, faldt jeg tudende sammen, og besluttede mig for at gøre det, siger Glennie Kristensen.

 

1000 småting øger livskvaliteten

På Privathospitalet Mølholm måler man patienternes livskvalitet både før og efter en fedmeoperation. Livskvaliteten bliver defineret ud fra parametrene selvfølelse, fysisk aktivitet, social kontakt, arbejdsevne, sexliv og madvaner, og i 99 procent af tilfældene oplever patienten en markant forbedring af livskvaliteten.

 

– Nu sover jeg 7-8 timer hver nat, jeg kan hjælpe mine børn med at flytte, jeg kan være i en rutsjebane, og jeg kan igen stille mig i køen på en restaurant for at bestille mad, uden folk kigger med de forfærdeligste og mest nedværdigende dit-fede-svin-blikke. Der er 1000 små ting, jeg nu kan gøre, som jeg ikke troede muligt, og det er hver dag, jeg bliver glad over noget nyt, siger Glennie Kristensen.

Jeg har hele mit liv været overvægtig

Gennem livet har jeg altid være hende den tykke, som alle var søde ved af medlidenhed. Mine ungdomsårgang var en pestilens. Tøj var ikke til at finde, hvor jeg ikke lige kom til at ligne en bedstemor. Motion var besværlig, fordi jeg ikke kunne holde til det. Ja og så var der lige konstante dårlige samvittighed, over hvordan jeg så ud.

 

Egentlig havde jeg opgivet at tabe mig, efter afvisninger om fedmeoperation i det offentlige, fertilitetsbehandling, adoption, ja da selv opgaven som plejeforældre kunne ikke blive til noget pga. min vægt, accepterede jeg, at jeg aldrig ville blive mor, som jeg ellers så brændende ønsker mig.

Men så fik jeg et møde med Thorbjørn Sommer fra Mølholm. Han ændrede alt.

 

I oktober 2019 fik jeg en Gastric Sleeve. Og siden den dag har jeg tabt 50 kg.

til min 3 mdr. kontrol kommer Thorbjørn tilfældig forbi mig i venteværelset, her vender han sig om og siger. "Hold da op der er da sket noget her". Det var så dejligt at han kunne se det og Anne (min sygeplejerske) har også bare været super hele vejen igennem. Det giver lige lidt ekstra selvtillid, når der kommer så mange rosende ord fra personalet.

 

Mit liv er bare blevet så meget lettere, jeg dyrker fitness 4-5 gange i ugen, man begynder at kunne ane aftegningerne af mine muskler og folk omkring mig kommer med søde og dejlige kommentar omkring hvor godt jeg ser ud, og hvor glad jeg er blevet.

Nu er det ligefrem sjovt at møde venner, som jeg ikke har set længe, for de kan simpelthen ikke genkende mig.

 

Sidst men ikke mindst, så har Thorbjørn, Anne, Hanne og alle de andre søde mennesker på Mølholm givet mig den største gave. Nemlig at min vægt nu er så fin, at vi skal starte op i fertilitetsbehandling. Derved håber jeg på at vi engang om ikke så længe kan få drømmen om at blive forældre opfyldt.

 

Jeg vil gerne takke personalet og især Anne; Thorbjørn og Hanne for deres støtte gennem mit forløb.

Jeg er SÅ lykkelig over, at I findes


Hejsa,

Jeg blev opereret hos jer i 2010
Jeg vil så sige, at jeg er SÅ lykkelig over, at I findes - jeg har nu tabt ca. 52 kg - og er blevet så lykkelig for min tilværelse - jeg løber glad op af trapper - jeg stiller mig gerne op til møder og siger noget - jeg nyder andres komplimenter - jeg nyder at købe tøj - mit kolesteroltal er faldet drastisk - jeg nyder at spise lækker og god mad ( i de portioner, som jeg nu kan tåle ) - ja........... Livet er fedt - TAKKET VÆRE JER..... !!! Og jeg bli'r aldrig tyk igen !!!

Jeg er sikker på, at der er mange, der har det som mig - Vi skal bare også høres blandt alle skeptikerne..... :-)))))

Mange hilsener fra en taknemlig kunde...

Nyt liv... er lige hvad jeg har fået


Nyt liv.. er lige hvad jeg har fået. Jeg havde gennem mange år tabt mig.. taget på ..tabt mig og taget mere på. Fik sklerose i 2007 og måtte stoppe mit job som tømrer, og tog mere på og havde meget forhøjet levertal, og gik helst ikke ud fordi jeg var flov over mig selv....

Efter operation har det bare gået så godt... har ingen problemer haft. Har normale levertal, min sklerose har det meget bedre med den gode kost jeg nu får...og vægten siger 63 kg. Jeg kan løbe, før kunne jeg knap gå 500 m pga. fedme+ sklerose....Jeg kommer til koncerter og ud blandt mennesker nu... er færdiguddannet blomsterdekoratør her til december.... (dog på Flextid)

Og i tøjbutikken kan jeg nu spørge " har i den ikke MINDRE!
er meget taknemlig....

Et nederlag at vælge operationen

J er 47 år gammel og fortæller os sin historie 2 år efter sin fedmeoperation. Lige fra barndommen har hun båret på for mange kilo, men aldrig rigtig følt sig plaget af overvægten. Beslutningen om fedmeoperation tog hun, da blodtrykket blev for højt, og faren for hjertesygdomme kom for tæt på.

Jeg vidste ikke, hvor alvorligt det var

- Jeg har altid haft elevatorvægt. Jeg har tabt mig hundrede vis af gange, og jeg har tabt rigtig mange kilo. Men så har der altid været et eller andet der fik mig tilbage i slik skålen. Jeg har ikke været specielt madglad, det har simpelthen været slik og søde sager i store mængder, der har givet mig mit livs overvægt.
- Gode forklaringer og dårlige undskyldninger har der været nok af, og der kommer jo altid en mandag, hvor man kan starte på kur igen, fortæller J. Jeg er aldrig blevet moppet, og jeg føler heller ikke at min vægt påvirkede mit humør. Jeg har altid været glad og positiv, og ikke set mig selv som tyk – det er faktisk først efter operationen, at det er gået op for mig, hvor alvorligt det egentlig var fat.

Et nederlag at vælge operationen
J holdt det for sig selv, da hun traf beslutningen om fedmeoperation. Hun læste alt om operationen, så tv om forløbet, talte med andre der var blevet opereret og kendte alle farerne. Alligevel følte hun, at det var et nederlag at vælge operation.
- Jeg synes egentlig, at man burde kunne smide de kilo selv. At operationen er en lidt nem løsning, men jeg følte ikke, jeg havde noget valg til sidst. Jeg var kommet i en situation hvor jeg gerne ville skifte job, men hvor jeg oplevede, at jeg blev sorteret fra på grund af min vægt. Og selv om folk siger, at de ikke tager efter udseendet, så ved jeg, at det gør de. Det gør jeg selv. Hvorfor skulle de også vælge mig på 150 kilo, hvis en anden slank ansøger, har de samme kvalifikationer?

Afsked til Matadormix
Tiden op til operationen var ikke nem. J var rædselsslagen for bedøvelsen og for operationen i det hele taget. Til gengæld gik det let med at smide 19 kilo, som svarer til de 8 % som kræves før operationen kan gennemføres.
– Jeg var motiveret, og jeg vidste, at hvis jeg nogensinde skulle min overvægt til livs, så var det nu, og det var med operation som værktøj, siger hun. Og weekenden før operationen gik hun amok i slik og kager. Ikke ligefrem anbefalelsesværdigt, men måske naturligt, siger hun.
- Jeg følte, jeg skulle sige farvel til alt det jeg elskede, siger hun. Aldrig mere skulle jeg spise en pose Matadormix, og jeg troede, at resten af mit liv ville blive et langt afsavn efter søde sager. Men jeg tog heldigvis fejl.

Ingen lyst til søde sager
Med operationen forsvandt blodtryksmedicinen og angsten for hjerteproblemer. Og derudover også sukkertrangen. J har simpelthen mistet lysten til slik og søde sager.
– Jeg tænker ikke på det mere, og jeg savner ikke noget. Jeg kan sådan set spise det jeg har lyst til, og mine smagsløg må have ændret sig, for jeg spiser ting jeg ikke kunne fordrage før.

Jeg har fået så meget energi
- Jeg føler en dyb taknemmelighed over, at jeg er blevet fedmeopereret, siger J. Hver eneste dag tænker jeg på hvor meget jeg kan, og hvor skønt det er at komme ud i lyset for enden af tunnellen. Jeg nyder at gå tur med hunden, og selv gå med hele vejen i stedet for bare at stå og se på at hunden løber rundt. Jeg graver kartofler op, jeg maler hus både udvendigt og indvendigt, og jeg har fået så meget energi, fortæller hun.

Men der skal kæmpes lidt mere for hvert kilo nu. Derfor står der nu motion på programmet, og det er helt fint, for nu kan det jo rent faktisk lade sig gøre. Ligesom så meget andet.

J har tabt 34 kilo siden operationen. Plus de 19 hun tabte i tiden før operationen.

Glæder mig vildt over at kunne kravle op ad en stige

P på 58 år, fortalte os sin historie et halvt år efter, han fik en fedmeoperation. P har taget på hele livet. Overspisning og mangel på motion var blevet en del af hans personlighed. Altid glad, aldrig syg – men med en konstant dårlig samvittighed over at veje for meget. Fedmeoperationen har løftet et åg af hans skuldre.
Opremsningen af fordele og fornøjelser efter fedmeoperationen står i kø for P. Det er lettelse, livslyst og euforisk glæde, der stråler ud af ham, og han ser på livet med helt nye øjne.
- Jeg har brugt 40 år på at æde mig fed, og det blev mere og mere besværligt. Bare det at snøre mine sko, var en daglig udfordring, motion var udelukket, tøjkøb en pestilens, og det værste af det hele, konstant dårlig samvittighed.

Kiloene forpestede min hverdag
- Man tænker jo, at hvordan fa'en kan det være så svært at tabe sig? Hvorfor virker slankekurene ikke, hvorfor tager jeg mig ikke bare sammen og smider de kilo som forpester min hverdag?, men så enkelt er det ikke. Det er et helt liv med forkert livsstil, forkert kost og ingen motion der til sidst indhenter den overvægtige, og P var heldig, at han før operationen endnu ikke havde fået alvorlige følgesygdomme.
- Jeg havde forhøjet blodtryk, men jeg så andre overvægtige med diabetes og problemer med hjertekarsygdomme. Det var jeg godt klar over, også ville ske for mig. Plus det faktum, at fede mennesker forkorter deres levetid med måske ti år, og det har man jo ikke lyst til.

Det er ikke svært at tabe 14 kilo
P blev opmærksom på fedmeoperation i programmet Viden Om på DR1.
- Sådan én vil jeg ha', tænkte jeg, og så gik jeg til min egen læge og fik sat det hele i gang. Og det gik hurtigt. P vejede 145 kilo og havde et BMI på over 40. På få uger tabte han sig de krævede 8%, som er nødvendige for at give plads i bughulen til operationen.
- Det er ikke svært at tabe sig 14 kilo, de første kilo er altid de nemmeste. Jeg har været på alle mulige og umulige slankekure, og de første kilo forsvinder hurtigt. Men derefter bliver det sværere. Og når det begynder at gå langsomt, vakler motivationen. Men med udsigt til en fedmeoperation, og et nyt liv som ikke-overvægtig, så var jeg fuld af energi, fortæller P.

Operation i familiær stemning
- Selve operationen foregik i nærmest familiær stemning. Der er en super god atmosfære på Mølholm, og jeg følte, jeg var i gode hænder. Jeg havde researchet en del på fedmeoperationer, og udvalgt Mølholm på grund af deres enorme erfaring på området, og det har jeg ikke fortrudt.
- Jeg mødte på Mølholm klokken 8 om morgenen, operationen foregik klokken 9.30 og halvanden time senere vågnede jeg op og var rimelig frisk. Et døgn efter var jeg smertefri, og tog hjem til familien med følelsen af, at dette var den første dag i resten af mit liv.

Var jeg bare blevet opereret for 25 år siden
Den første tid var euforisk. Jeg spiste flydende kost, derefter almindelig mad most med en gaffel, og efter en måneds tid kunne jeg spise normalt. Det vil sige, jeg kan stadig ikke spise en kæmpe engelsk bøf, men det har jeg sådan set heller ikke lyst til. På den måde ved jeg bare, at jeg ikke vil være fed igen. Jeg tænker tilbage på tiden med pizza og bajere i sofaen med en slags tristhed. Det er ikke noget jeg savner, det er slut, og jeg glæder mig helt vildt over, at jeg nu kan kravle op på en stige, jeg kan løbe med børnebørnene, jeg kan købe nyt tøj og jeg behøver ikke bekymre mig over om jeg dør af fedt om hjertet. Det er en kæmpe lettelse, og jeg ville ønske jeg havde fået den operation for 25 år siden.
På fem måneder har P tabt 34 kilo, og hans mål er at veje under 100 kilo.

Jeg var åben omkring min beslutning

M på 45 år, fortalte sin historie til os halvandet år efter, hun fik en Gastric Bypass. Hun har tabt sig mange kilo af flere omgange, men hver gang har hun taget endnu flere kilo på efterfølgende. Hun orkede ikke flere nederlag, så hun besluttede sig for en operation.
M havde bestilt tid til lægen vedrørende en almen undersøgelse, og da konsultationen var slut og hun var på vej ud af døren, vendte hun sig og sagde:
- Der er forresten noget, jeg gerne lige vil spørge dig om. Det er vedrørende min vægt. Jeg har tænkt på, om en operation kunne være en god løsning for mig!?
Hun havde egentlig besluttet sig, men der er jo altid en risiko forbundet med en operation, og var det nu den lette løsning. Havde hun virkelig kæmpet nok?
- Det lyder da som en god ide, svarede lægen. Svaret kom lidt bag på M, men det var præcis det svar, der skulle til.

Stillesiddende arbejde og graviditeter satte sig
M begyndte at tage på, da hun var 26 år gammel. Hun fik et stillesiddende kontorarbejde, og spiste nok ikke helt sundt, og så begyndte kiloene at tage fat.
Efter M's 2. og 3. graviditet, fik hun svært ved at smide de overflødige kilo igen. Hun forsøgte sig med flere former for slankekure, tabte en masse kilo og tog endnu flere på igen. Da hun sad i konsultationen og gennemgik sin journal sammen med sin læge, vejede hun 127 kilo med en overvægt på 60 kilo.

Åben omkring sin beslutning
M valgte at være åben omkring sin beslutning, og imødekom opbakning og bekymrede kommentarer fra familie og kolleger.
- Min søster var bekymret for, om jeg skulle fortryde det og få et alt for begrænset liv efter operationen. Det rykkede ikke ved min beslutning, men det var godt for mig at få det modspil, fordi det satte nogle tanker igang og gjorde mig mere afklaret.
- Men aftenen før operationsdagen fik jeg alligevel kolde fødder. Jeg har aldrig kendt nogen, som har fået en fedmeoperation, så jeg ringede til en tidligere patient på Mølholm. Det første han sagde var tillykke! Du har taget den vigtigste beslutning i dit liv.

Ingen sult
Operationen forløb hurtigt og M havde ingen smerter eller men bagefter. Den manglende sultfornemmelse var det første hun mærkede.
- Jeg skulle faste fra kl. 7 om morgenen, og min mave rumlede hele vejen ned til operationsstuen. Jeg vågnede 2 timer efter og følte ingen sult. Det tog måneder, før jeg følte sult igen. Det var en mærkbar forandring, når man har gået og været småsulten konstant i så mange år.
Siden operationen er kiloene raslet af. I dag er M vægt nede på 68, og hun må ikke tabe sig meget mere nu.

Normalvægtig mor
- Min søn blev konfirmeret for nylig, og da vi sad i kirken, kikkede jeg rundt på de andre normalvægtige forældre. Min søn har aldrig sagt, at han var flov over mig. Men jeg tænkte: hvor er jeg glad for, at min søn har en normalvægtig mor.

Har kun lyst til 7 vingummier

A på 41 år var normalvægtig halvandet år efter hun fik en maveoperation. Hun har kæmpet og prøvet alt for at tabe sig - hun fik blandt andet syet tænderne sammen, så hun kun kunne spise flydende, tabte sig mange kilo hver gang hun prøvede, men tog dem på igen. Operationen var den sidste udvej.
A har tænkt over maveoperationen i et par år, men hun har ikke gjort alvor af det før for halvandet år siden. Hun tænkte, at hun godt selv kunne klare at tabe sig, for det lykkedes jo at tabe sig mange gange, men hver gang tog hun kiloene på igen.


Kurophold og sammensyede tænder
A har været på kurcenter i Ebeltoft to gange, fik syet tænderne sammen i starten af 90‘erne, så hun kun kunne spise flydende kost. Hver gang tabte hun sig 25-30 kilo, men tog dem på igen, så snart hun begyndte at spise normalt. Hun havde et brændende ønske om at tabe sig, for hun var ked af sin overvægt, og det ene nederlag efter det andet blev for hårdt.

Ventetiden var uoverskuelig
- Jeg gik til min læge, og han sendte mig videre til Esbjerg Sygehus, som sendte mig videre til en diætist. Jeg tabte mig hurtigt de kilo jeg skulle, for at kunne få operationen, men så fik jeg besked på, at Odense Hospital, havde seks måneders ventetid bare til forundersøgelsen. Den ventetid var helt uoverskuelig, når jeg havde taget beslutningen, havde tabt mig, og var klar til at tage et stort skridt.
A vidste, at hun havde ret til at blive opereret på et andet hospital, hvor ventetiden var kortere, så hun ringede til patientkontoret og blev henvist til privathospitalerne. På Mølholm Privathospital var der halvanden måneds ventetid til forundersøgelsen, og hun blev opereret to måneder efter.

Overvægten en psykisk belastning
“Jeg havde ingen følgesygdomme, men min overvægt var en stor psykisk belastning”. “Selvværdet er jo ikke helt i top, og man bliver ked af det, når man altid føler, at alle kikker på en - også selvom de måske ikke gør det”.
A's overvægt startede allerede som barn, hvor hun begyndte at tage på, efter hendes forældre blev skilt. “Min mor har altid prøvet at hjælpe mig med at tabe mig, men jeg tog på, fordi jeg trøstespiste".

Har kun lyst til 7 vingummier
“I dag tænker jeg meget mere over, hvad jeg spiser, fordi det ikke er alt, jeg kan tåle. Der står helt klart flere grøntsager på bordet herhjemme nu, end der gjorde for to år siden. Men det er mest mine spisevaner der har ændret sig, for jeg er fx slet ikke vild med chokolade eller kage længere. Jeg kan spise 7 vingummier, så har jeg ikke lyst til mere”.
“Jeg har slet ikke spist grillmad, siden jeg blev opereret. Jeg spiste en halv cheeseburger for et halvt år siden, og så fik jeg det dårligt, så jeg har slet ikke haft lyst til at prøve igen siden”.

Ikke den lette løsning
I dag vejer A 66 kilo, og hun skal helst ikke tabe sig mere. Hun kan ikke spise det samme som tidligere, men hun har ikke fortrudt, at hun er blevet opereret.
“Når andre spørger, om jeg kan anbefale en maveoperation, så siger jeg ja, hvis du har lyst til det. Man skal have lyst til at omlægge sin kost, og tage de forandringer med. For det er ikke den lette løsning, selvom det måske ser sådan ud for andre, når man bare taber sig så hurtig.

Jeg havde så meget at vinde!

Før P blev opereret vejede hun 132 kilo og har døjet med en rygskade i mange år. Senere fik hun slidgigt og sukkersyge. Meldingen fra lægerne var, at et bedre helbred skulle komme af et vægttab.
- Jeg er jo en rigtig landmandskone, og tidligere kunne det tage mig en hel dag at få slået græsset, fordi jeg skulle holde så mange pauser. Og det var en kamp mod smerter at komme igennem. I dag slår jeg bare græsset ud i et hug, fortæller P stolt.
Og det nyslåede græs er ikke den eneste gevinst, P har fået af sin fedmeoperation. I dag vejer hun 80 kilo, hun har stillet sin rollator, for hendes slidgigt mærker hun næsten ikke længere, og så er hun er trappet helt ud af sin insulin.

Mange år med smerter
Da P fødte sit første barn, som er voksen i dag, blev hendes ryg forvredet, så hun fik en alvorlig rygskade. Hun gik hjemme med sine børn i 10 år, og hun kunne ikke løfte dem eller bevæge sig særlig meget, fordi hun havde så kraftige smerter. Det var i de år, hun begyndte at tage voldsomt på.
Siden har hun fået slidgigt og sukkersyge, og hun skulle tage meget høje doser af insulin og smertestillende, og smerterne har været en del af hende liv i mange år. Hun vidste, at et vægttab kunne give hende et lettere tilværelse.

Døden nær med slankepiller
- Jeg blev anbefalet nogle slanketabletter af min læge for nogle år siden, som nær tog livet af mig. Jeg havde det som om, at jeg skulle dø, og flere gange ville jeg tage mit eget liv. Pillerne blev senere forbudt, men det satte en skræk i livet på mig, så da lægen foreslog en operation, havde jeg ingen tvivl, fortæller P.
P vidste, at vægttabet kunne hjælpe på både gigten, rygsmerterne og sukkersygen. Og ovenpå den voldsomme oplevelse med pillekuren, tog hun straks imod tilbuddet om at blive opereret.
- Jeg var sikker på, at denne her operation var en gave for mig. Jeg hev efter vejret hele tiden, jeg har haft smerter i mange år - jeg havde så meget at vinde, fortæller P.

Kvalme af frikadeller
P laver stadig god gammeldags dansk mad, men hun kan mærke, at hun spiser anderledes, for det er slet ikke de samme ting hun har lyst til at spise.
- Jeg spiser langt mindre, og så har jeg ikke lyst til svinekød længere. En frikadelle mærkes helt forkert i min mund, og jeg får kvalme, når jeg spiser den. Jeg har mest lyst til at spise æg og tomat på mit rugbrød, fortæller hun.

En ny oplevelse at gå i butikker
- Mine børn og min mand er utrolig stolte af mig. De synes at det er flot, at jeg har tabt mig så meget. Og det er jo en helt ny oplevelser at gå i butikker og se efter tøj i størrelse 40-42, griner P.

Accepterede at jeg ville dø ung

K 37 år - vejede 245 kilo, da han var størst, et år efter operationen, er han nede på 115 kilo. K vidste selv, at det var et spørgsmål om tid, før han ville dø af sin overvægt.
- Min kone og jeg havde hver især tænkt, at en Gastrisk Bypass var vores sidste udvej, så da vi luftede tankerne for hinanden, tog det ikke lang tid, før vi handlede på det.

Ville være far
Egentlig havde K opgivet at tabe sig. Han forventede ikke at blive særlig gammel, og det havde han bare accepteret. Men da hans bedsteforældre døde, og hans lillesøster blev gravid, mærkede han pludselig et ønske om at være der for sin søster og hendes lille ny. Og håbet om selv at blive far en dag meldte sig.
- Min kone ville gerne have et barn, men jeg syntes ikke, at jeg kunne tage vare på et barn, når jeg ikke engang kunne tage vare på mig selv. Vi var ikke i stand til at blive gravide, på grund af vores overvægt, men i dag kan jeg mærke et stærkere ønske om at blive far, fortæller K. Og lykkes det ikke, så har jeg fået et nyt liv, som jeg ikke ville have været foruden.

En gåtur rundt i rundkørslen
K starter dagen med 2 timers træning i fitness centret et par gange om ugen.
- Jeg har aldrig gidet motionere før, jeg var stort set ikke i stand til at bevæge mig. Da jeg havde besluttet mig for at få en Gastrisk Bypass fik jeg besked på, at min vægt skulle ned under 200 kilo. Nede af vejen ligger en rundkørsel, og den første store udfordring var at gå ned til rundkørslen og en tur rundt. Jeg svedte og benene og kroppen gjorde ondt.
- Efter 14 dage kunne jeg tage to ture rundt i rundkørslen, og efterhånden blev turene lidt længere. For nyligt gik jeg 15 kilometer, og motionen er blevet en daglig sejr for mig. Det minder mig om, hvor meget kan jeg nu, og jeg kan næsten ikke få armene ned over al den støtte og opbakning jeg får rundt omkring.

100 kilo var helt uoverskueligt
Mange i K's netværk forstod ikke helt, hvorfor han ville have en operation, når det nu gik så let for ham at tabe sig fra de 245 til 185 kilo.
- Jeg havde fået at vide, at der var mindre risiko og større chancer for efterfølgende vægttab, jo flere kilo jeg tabte inden operationen. Og guleroden var operationen. Når man vejer 245 kilo, så bliver det helt uoverskueligt at skulle ned under 200 kilo.

To hapsdogs og en Cocio
K vejede omkring 100 kilo i mange af sine voksne år og følte sig egentlig ikke overvægtig. Men da han mødte hans kone begyndte de begge at tage på.
- Vi kunne lide god mad og meget af det. Når jeg kom hjem fra arbejde, kunne jeg sagtens køre forbi tanken og købe to hapsdogs, en halv liter Cocio og to kager. Dem tog jeg med ud på en rasteplads og spiste imens jeg læste et Anders And blad. Bagefter kørte jeg hjem og spiste frokost.
- I dag kan jeg stadig købe en hapsdog en gang imellem. Jeg spiser pølsen og smider den sidste stump brød ud til fuglene. Jeg har lært at nyde maden, for i virkeligheden er det de første tre bidder af et stykke kage, der smager bedst.

Bange for at dø af operationen
K var nervøs for operationen. Han havde set nogle operationer på fjernsynet og på YouTube og var bange for, at han ikke kunne tåle narkosen. Men efterhånden blev han mere afklaret med sin angst.
- Hvis jeg ikke var blevet opereret, så havde jeg været død i dag. Min vægt steg og steg, og risikoen for at dø var langt større ved ikke at få operationen, fortæller K.

Besøg også vores hjemmeside fedmeoperation.dk

Klik her
Kontakt sekretæren:

Her finder du Fedmekirurgisk Center

Forundersøgelse og kontroller foregår i København

Operationerne (Gastrisk Bypass og Gastrisk Sleeve) foretages på Mølholm i Vejle med specialuddannede kirurgiske teams.

Husk at tjekke dit indkaldelsesbrev for hvor du skal møde op.

 

Find kørselsvejledning her:

Vejle København

Speciallæger og behandlere

Billede af Kirsten Buhl
Kirsten Buhl
Klinisk Diætist ved Fedmekirurgisk Center
Billede af Hanne Møller
Hanne Møller
Klinisk Diætist ved Fedmekirurgisk Center
Billede af Anne Hjørnholm
Anne Hjørnholm
Intensivsygeplejerske
Billede af Lizzi Stavnsbjerg
Lizzi Stavnsbjerg
Intensivsygeplejerske
Billede af Stine Friis Bruun
Stine Friis Bruun
Intensivsygeplejerske
Billede af Charlotte Wiborg
Charlotte Wiborg
Anæstesisygeplejerske
Billede af Jannie Buch
Jannie Buch
Operationssygeplejerske, teamleder
Billede af Birgitte Schultz Pedersen
Birgitte Schultz Pedersen
Operationssygeplejerske
Billede af Ulla Thygesen
Ulla Thygesen
Lægesekretær
Billede af Hanne Brüggert
Hanne Brüggert
Lægesekretær
Billede af Gabriella Edvardsson Alsøe
Gabriella Edvardsson Alsøe
Svensk patientrådgiver
Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.