PATIENTINFORMATION
Forhudsforsnævring
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus (Højbjerg)

Forhudsforsnævring

Operation for forhudsforsnævring

Hos mindre drenge vil penishovedet normalt være helt dækket af forhuden, som er løst bundet til penishovedet, og udmundingen er forholdsvis snæver. Hen imod puberteten sker der som bekendt en vækst af kønsorganerne, og forhudens binding til penishovedet vil gradvist løsnes, og udmundingen udvides, hvorved forhuden dels kan trækkes frit tilbage, og dels spontant glider tilbage under rejsning, således at penishovedet blottes helt.

 

Hvis dette ikke sker, er der tale om phimosis (forhudsforsnævring), og en mindre operation er nødvendig for at undgå seksuelle og hygiejniske problemer.  

 

Hos voksne mænd kan der udvikles en forsnævring, enten fordi forhuden altid har været lidt for stram, eller fordi smårifter ved udmundingen er helet med ar-agtig stramning. I denne situation må operation også tilrådes. 

 

Ved operationen fjernes det snævre stykke af forhuden. Det tilstræbes almindeligvis at genskabe normale forhold, hvor huden dækker penishovedet delvist, når penis er afslappet. I en del tilfælde er den streng, der binder huden til undersiden af penis, lidt for kort, og det kan være nødvendigt at løsne den også. 

 

Operationen kan, hos voksne og hos drenge over 14-15 år, foretages ambulant og i lokalbedøvelse, som lægges ved roden af penis. Sammensyningen i hudrandene sker med en opløselig tråd, som falder af efter 1-2 uger, hvorefter sårene almindeligvis er lægte, og aktiviteterne kan genoptages.

 

De første dage vil der uundgåeligt komme lidt ømhed og hævelse, undertiden også lidt blødning, der kan give anledning til misfarvning, men det forsvinder af sig selv. Det kan under ophelingen væske lidt fra sårrandene, men regulær infektion er sjælden.

 

Det første døgn lægges evt. en gazeforbinding omkring penis (med fri passage for vandladning), men derefter er forbinding ikke nødvendig, og almindelig vask med vand er tilstrækkeligt til at holde sårene rene.

 

Refleksmæssig rejsning kan ikke undgås, og det kan ske, at der i den forbindelse kommer blødning under huden. I såfald kan det hjælpe at lægge en plasticpose med isterninger på såret for at mindske hævelsen. I tilfælde af smerter vil almindelig håndkøbsmedicin være tilstrækkelig (Kodimagnyl eller Panodil).

 

Med venlig hilsen

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM 

Urologisk Klinik

VERSION NR. 104 . DATO 06. mar 2019

Til top