Urinvejssygdomme

Urologisk klinik tilbyder undersøgelse og behandling på ekspertniveau af stort set alle former for urologiske sygdomme.

Vi tilbyder forundersøgelse og operation i både Vejle, Aarhus og København og kan stort set altid finde en tid til undersøgelse indenfor ganske få dage.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus København
Kontakt sekretæren:

Urininkontinens hos kvinder

Urininkontinens betyder ufrivillig afgang af urin. Det kan dreje sig om alt fra få dråber urin til større mængder, der kan kræve bind eller ble.

Inkontinens er en meget almindelig tilstand, der ses hos op over en tredjedel af alle kvinder. Det opleves ofte invaliderende, idet det afskærer en fra at deltage i sport eller anden aktivitet, eller i andre tilfælde binder en til at være i nærheden af et toilet.

 

De vigtigste typer af urininkontinens er:

 

  1. Stress-inkontinens Lækage i forbindelse med host, nys, løft, latter eller anden fysisk aktivitet. Dette skyldes oftest en svækkelse af bækkenbunden, som regel efter fødsler.
     
  2. Trang-inkontinens Lækage i forbindelse med stærk vandladningstrang, som ikke kan undertrykkes. Dette kaldes også overaktiv blære, og er en tilstand hvor den normale kontrol over blæren er påvirket.
     
  3. Blandingsinkontinens med varierende grad af begge typer 

 

Behandlingen er forskellig, afhængig af typen af inkontinens. 

 

Forundersøgelse

Inden du møder første gang til undersøgelse på Privathospitalet Mølholm, bedes du udfylde to skemaer. Det ene er et spørgeskema vedrørende vandladningssymptomerne og det andet er et væske-vandladningsskema. Dette skal føres over tre døgn med registrering af hvor meget du drikker, hvornår du lader vandet, mængden af de enkelte vandladninger, samt tidspunkt for eventuelle episoder med urinlækage. Et plastiklitermål er velegnet, og målingerne foretages selvfølgelig mest praktisk en dag, hvor du er hjemme og i nærheden af dit toilet.

Forundersøgelsen omfatter en gennemgang af spørgeskemaet og evt. andre symptomer, der kan have betydning for vurdering af, om operation tilrådes. Du bedes møde med almindelig vandladningstrang til undersøgelsen, dvs. helst undgå at lade vandet de sidste to timer inden undersøgelsen. Undersøgelsen omfatter en måling af din vandladning (flowundersøgelse). Det foregår ved at du i enerum lader vandet på et specialtoilet. Desuden foretages gynækologisk undersøgelse og en ultralydskanning af blæren. i visse tilfælde foretages også kikkertundersøgels af blæren.

 

Undersøgelserne munder så ud i en beslutning om den videre udredning eller behandling.

 

Behandling af stressinkontinens

Man indleder behandlingen med bækkenbundstræning. Er der ikke effekt af dette efter nogle uger, kan operation overvejes.

slyngeoperation (TVT)

Bulking (injektion af tætningsmateriale omkring urinrøret). 

Hvis man er efter overgangsalderen er mange blevet tilbudt lokal hormonbehandling (fx Vagifem eller Ovestin)

 

Behandling af trangsinkontinens

Blæretræning, medicinsk behandling eller indsprøjtning i blærevæggen med medicin (nervegift af samme type som bruges som antirynkebehandling.)

I visse tilfælde kan man foretage operation med udvidelse af blæren. Her udvides blæren i nogle timer med saltvand, mens man har en rygmarvsbedøvelse.

 

Læs mere

Slyngeoperation for stressinkontinens hos kvinder (TVT) 

Patientinformation
Version nr.: 108
Dato: 05. februar 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.