Urinvejssygdomme

Urologisk klinik tilbyder undersøgelse og behandling på ekspertniveau af stort set alle former for urologiske sygdomme.

Vi tilbyder forundersøgelse og operation i både Vejle, Aarhus og København og kan stort set altid finde en tid til undersøgelse indenfor ganske få dage.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus København
Kontakt sekretæren:

Urinvejsinfektion / blærebetændelse

Gentagne urinvejsinfektion/blærebetændelser hos kvinder

Urinvejsinfektion er et relativt hyppigt forekommende problem hos kvinder, da de er specielt disponerede p.g.a. et kort urinrør. Der er også et arveligt moment, således at der ses en ophobning af tilfælde i visse familier.

 

Undersøgelser

Ved undersøgelse for blærebetændelse bliver der foretaget måling af vandladningen og blæretømningen, samt kikkertundersøgelse af blæren og oftest også gynækologisk undersøgelses. Inden konsultationen vil du blive bedt om at føre en vandladningsdagbog i 3 døgn. Ofte skal der også gøres ultralydscanning eller CT scanning af nyrerne.

 

Behandling

Behandling af gentagne urinvejsinfektioner vil rette sig mod den årsag man eventuelt finder. Man kan eventuelt eventuelt forsøge forebyggende behandling i en periode.

Efter overgangsalderen bliver slimhinderne i skede og urinrør sarte, og der er hermed nedsat immunforsvar mod bakterierne. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at behandle med lokalt hormon et par gange om ugen.

 

Urinvejsinfektion/blærebetændelse hos mænd

Urinvejsinfektion hos drenge og yngre mænd er relativt sjældent, men skyldes som oftest bygningsfejl, nyresten eller vandladningsforstyrrelser. Patienten skal derfor undersøges mhp. dette.

Det kræver oftest en CT-skanning med kontrast og en vandladningsundersøgelse samt behandling ud fra eventuelle fund. 

 

Hos midaldrende og ældre mænd er det som oftest prostata/blærehalskirtlen, der påvirker vandladningen og blæretømningen negativt, hvorfor undersøgelserne er rettet mod disse ændringer med måling af strålekraft og blæretømning. Er der betydende resturin, kan behandling af prostata blive nødvendig.

I første omgang forsøges antibiotisk behandling efter urindyrkning og følsomhedsmønster.

Ved gentagne infektioner uden påviselig årsag, kan forebyggende behandling have god effekt.

Patientinformation
Version nr.: 108
Dato: 04. februar 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus, Aarhus (Højbjerg)

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.