Patientinformation
Urinvejsinfektion / blærebetændelse
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus, Aarhus (Højbjerg)

Urinvejsinfektion / blærebetændelse

Urinvejsinfektion/blærebetændelse hos kvinder

Urinvejsinfektion er et relativt hyppigt forekommende problem hos kvinder, da de er specielt disponerede pga. et kort urinrør. Der er også et arveligt moment, således at der ses en ophobning af tilfælde i visse familier. 

 

Behandling

Sædvanligvis klares en urinvejsinfektion med en antibiotisk kur. Hvis der kommer gentagne infektioner, skal det undersøges nærmere med vurdering af en årsag hertil, herunder om der er eventuelle bygningsfejl i urinvejene (ved hjælp af en CT-skanning med kontrast) eller vandladningsforstyrrelser (dårlig blære-tømning, inkontinens). Findes der noget unormalt, skal man forsøge at behandle ud fra fundene.

Hvis disse undersøgelser er normale, forsøger man udover en antibiotisk kur en forebyggende behandling i nogle måneder med 1 tablet ved sovetid, da natten er den periode, hvor urinen er længst tid i blæren.

Efter overgangsalderen bliver slimhinderne i skede og urinrør sarte, og der er hermed nedsat immunforsvar mod bakterierne. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at behandle med lokalt hormon et par gange om ugen.

 

Urinvejsinfektion/blærebetændelse hos mænd

Urinvejsinfektion hos drenge og yngre mænd er relativt sjældent, men skyldes som oftest bygningsfejl, nyresten eller vandladningsforstyrrelser. Patienten skal derfor undersøges mhp. dette.

Det kræver oftest en CT-skanning med kontrast og en vandladningsundersøgelse samt behandling ud fra eventuelle positive fund. 

 

Hos midaldrende og ældre mænd er det som oftest prostata/blærehalskirtlen, der påvirker vandladningen og blæretømningen negativt, hvorfor undersøgelserne er rettet mod disse ændringer med måling af strålekraft og resturin. Er der betydende resturin, kan evt. behandling af prostata (skrælning af prostata/TUR-P) blive nødvendig.

I første omgang forsøges antibiotisk behandling efter urindyrkning og følsomhedsmønster.

Ved gentagne infektioner uden påviselig årsag, kan langtidsforebyggende behandling (1 tablet ved sovetid) oftest have god effekt.

 

Med venlig hilsen

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM 

Urologisk Klinik

Version nr. 107 . Dato 25. sep 2020

Til top