Patientinformation
Forhudsforsnævring (phimosis)
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus, Aarhus (Højbjerg)

Forhudsforsnævring (phimosis)

Operation for forhudsforsnævring

Hos mindre drenge vil penishovedet normalt være helt dækket af forhuden, som er løst bundet til penishovedet, og udmundingen er forholdsvis snæver. Hen imod puberteten sker der en vækst af kønsorganerne, og forhudens binding til penishovedet vil gradvist løsnes, og udmundingen udvides, hvorved forhuden dels kan trækkes frit tilbage, og dels spontant glider tilbage under rejsning, således at penishovedet blottes helt.

 

Hvis dette ikke sker, er der tale om phimosis (forhudsforsnævring), og en mindre operation er nødvendig for at undgå seksuelle og hygiejniske problemer.  

 

Hos voksne mænd kan der udvikles en forsnævring, enten fordi forhuden altid har været lidt for stram, eller fordi smårifter ved udmundingen er helet med ar-agtig stramning. I denne situation må operation også tilrådes. 

 

Der er flere måder at operere på. I visse tilfælde kan man foretage et klip gennem forhuden der hvor forsnævringen er. Derved ophæves forsnævringen, så forhuden kan igen frit kan føres frem og tilbage.

I andre tilfælde fjerner man det snævre område af forhuden og lader resten være, så der er tale om delvis omskæring, så penishovedet er delvist blottet.

I atter andre tilfælde foretager man fuld omskæring med fjernelse af al forhuden.

 

I en del tilfælde er den streng, der binder forhuden til undersiden af penishovedet lidt for kort, og det kan være nødvendigt at løsne den også. 

 

Hvilken type af operation du kan få udført afhænger af, hvordan det ser ud på din forhud, og afhænger også af, hvilke ønsker du har for operationen. Dette aftaler vi til den første konsultation.

 

Operationen kan, hos voksne og hos drenge over 16-17 år, foretages ambulant og i lokalbedøvelse, som lægges ved roden af penis. Sammensyningen i hudrandene sker med en opløselig tråd, som falder af efter 1-2 uger, hvorefter sårene almindeligvis er lægte, og aktiviteterne kan genoptages.

 

De første dage vil der uundgåeligt komme lidt ømhed og hævelse, ofte også lidt blødning, der kan give anledning til misfarvning, men det forsvinder af sig selv. Det kan under ophelingen væske lidt fra sårrandene, men regulær infektion er meget sjældent.

 

Det første døgn lægges en gazeforbinding omkring penis (med fri passage for vandladning), men derefter er forbinding ikke nødvendig, og almindelig vask med vand er tilstrækkeligt til at holde sårene rene.

 

Refleksmæssig rejsning kan ikke undgås, og det kan ske, at der i den forbindelse kommer blødning under huden. I såfald kan det hjælpe at lægge en plasticpose med isterninger på såret for at mindske hævelsen. I tilfælde af smerter vil almindelig håndkøbsmedicin være tilstrækkelig (Paracetamol eller Ibuprofen).

 

Med venlig hilsen

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM 

Urologisk Klinik

Version nr. 109 . Dato 25. sep 2020

Til top