Hudsygdomme

KONTAKT
87 20 30 34
PATIENTINFORMATION
Fnat (Scabies)
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Fnat (Scabies)

Lidt information om fnat

 

Fnat mellem fingre

 

Midegang og mide i dermatoskop

 

Fnatmide i mikroskop

 

Fnat er en kløende, smitsom hudsygdom der skyldes fnatmiden, en lille parasit, der lever i huden. Man begynder at klø ca. 4 uger efter smitte. Oftest er kløen værst om natten, men ikke alle klør nævneværdigt. Har man tidligere haft fnat, vil man begynde at klø få dage efter smitte.

Huden kan blive helt forkradset pga. kløen. Ofte ses dog udslæt ved håndled, mellem fingre og i skridtet. Spædbørn kan have fnat i hårbund og ansigt, mens fnat hos voksne og større børn som regel holder sig under kæberanden.

Smitte kræver tæt hudkontakt (familier, institutioner, hvor mange er samlet på mindre områder). Miden kan overleve i op til 3 døgn udenfor kroppen, så håndklæder, møbler og sengetøj kan være mulige smittekilder. 

 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/kloeende-lidelser/fnat/

 

Diagnostik

Har man mistanke om fnat skal diagnosen fastslås ved at en læge undersøger huden med lup og finder mider, æg og/eller midegange.

 

Behandling af almindelig fnat

Efter sikker diagnostik behandles hele husstanden og andre, man er i tæt kontakt med, med permethrincreme 5%. Det er vigtigt at alle bliver behandlet på samme dag. Ellers er der risiko for gensmitte efter 2-3 uger, da fnatmiderne har levet hos den enkelte i husstanden, som derefter smitter de andre endnu engang.

Cremen købes på apoteket (håndkøb). Der bruges mindst en tube creme til patienter over 12 år, til patienter fra 6-12 år er en halv tube ofte nok, hos børn under 5 år er en kvart tube som regel nok.

Cremen indgnides i hele hudorganet. Cremen påsmøres om aftenen og skal virke i mindst 12 timer, inden den vaskes af.

Behandlingen skal gentages efter 7 dage. Kløen kan fortsætte i flere uger efter behandlingen.

 

Forholdsregler

Dagen efter behandling tages brusebad, så cremen afvaskes. Der anvendes separate håndklæder og vaskeklude. Samme dag skiftes til rent tøj, sengelinned osv. Møbler skal rengøres og støvsuges grundigt og støvsugerposen udskiftes. Ting der henstår i 3 døgn, er normalt fri for levende mider. Tøjet vaskes ved minimum 60 grader. Tøj der ikke tåler vask ved 60 grader, lægges i plastpose, der enten henstår i 3 døgn eller lægges i dybfryser i et døgn. I sjældne tilfælde kan mider overleve i op til 7 dage.

Fnatmiden kan overleve i tøj og tekstiler i flere døgn uden en vært. Derfor er det VIGTIGT, at dagligt benyttede møbler med tekstiler, for eksempel stofsofa og seng inklusiv madras, ikke benyttes og henstår i mindst 3 døgn og helst 7 døgn, så risiko for gensmitte med fnatmiden er udelukket. 

Hvis der ikke er mulighed for at benytte en anden seng/madras i karantæneperioden, kan man alternativt afdække sengens madras med plastik (for eksempel afdækningsplast) i karantænetiden. 

   

Behandling af resistent fnat

Ved manglende effekt af permethrincreme behandles med antiparasitmidlet Ivermectin. Dette kan fås i creme (Soolantra) der bruges som permethrincreme. Samtidig behandles med tabletter (Scatol). Voksne skal typisk behandles 2 gange med 5-7 tabletter med 1 uges mellemrum. 

 

Hvornår er man smittefri?

Man er smittefri 12 timer efter første behandling. Det betyder, at børn kan komme i dagtilbud eller skole igen 12 timer efter påbegyndt behandling.

 

Det klør stadig

Det er normalt med efterkløe i nogle uger efter behandling. Smøring med en potent hormoncreme 1 gang dagligt vil afhjælpe kløen. Kommer der pludselig igen kløe efter uger uden kløe, skal man mistænke fornyet smitte.

 

Opfølgning

Kontrol hos egen læge ca. 3 uger efter sidste kur hvis ikke alle symptomer er forsvundet. Fortsætter kløen eller kommer der fornyet kløe, bør du igen undersøges med lup, inden man eventuelt behandler igen.

 

Med venlig hilsen 

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM

HudCenter Mølholm

VERSION NR. 106 . DATO 16. jun 2020

Du skal ikke leve med din akne, det kan behandles effektivt. Få livskvaliteten tilbage.

LÆS MERE

 


Til top