Patientinformation
Sigmoideoskopi
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Sigmoideoskopi

En Sigmoideoskopi er en undersøgelse af endetarmen og den nederste del af tyktarmen med en tynd, bøjelig kikkert, kaldet et sigmoideoskop.

Sigmoideoskopi bliver foretaget, hvis du gennem længere tid har oplevet symptomer som smerter i endetarm og tyktarm, ændret afføringsmønster i form af diarré og/eller forstoppelse, frisk blødning fra tarmen, hæmorider, smerter i endetarmen eller venstre side af maven.

 

Hvad er en sigmoideoskopi?

Med en sigmoideoskopi kan der undersøges for

  • polypper
  • kræft i venstre side af tyktarmen og endetarmen
  • udposninger
  • betændelsesforandringer
  • hæmorider

Før undersøgelsen

En vellykket undersøgelse forudsætter, at den nederste del af tarmen er tom. Det opnås via tarmtømning.

Af hensyn til udrensningen må du de sidste 3 dage før undersøgelsen ikke indtage jerntabletter, kerneholdigt brød/frugt eller fiberprodukter.

 

Du bør drikke vandigt flydende (vand, juice el lign) helt indtil 2 timer før undersøgelsen.

 

Får du insulin eller blodfortyndende medicin (f.eks. Marcoumar, Marevan, Clopidogrel, Eliquis, Pradaxa, Xarelto. Lixiana), er det vigtigt, at du gør opmærksom på det - gerne allerede ved henvendelsen i det, det kan være du skal holde pause med medicinen før undersøgelsen.

 

Tarmtømning

Du bedes gå på Apoteket og købe 2 stks Cleenema Klar-til-brug, a 133 ml, og så blot følge vejledningen. HUSK at drikke så meget væske som muligt (vand, saft) da man let kommer i væskeunderskud ved udrensningen.

  • Aftenen før undersøgelsen kl. 19-20 tages den første Cleenema.
  • 2-3 timer før Sigmoideoskopi undersøgelsen tages den anden Cleenema.

Undersøgelsen

Endetarmsåbningen er det første, som undersøges. Herefter føres det bøjelige kikkertrør  (sigmoideoskop) op gennem endetarmen og videre ud i nederste del af tyktarmen.

Når kikkerten føres ind i tarmen, kan det give let ubehag, da det kan være nødvendigt at blæse lidt luft ind for at få tarmen til at åbne sig. Kun i meget sjældne tilfælde er det nødvendigt at give smertestillende medicin. Slimhinden undersøges omhyggeligt på vej tilbage.

Hvis der er forandringer i slimhinden tages vævsprøver, som efterfølgende bliver sendt til undersøgelse. Findes polypper i tarmen, vil disse normalt blive fjernet samtidigt.

Undersøgelsen tager normalt 5-10 minutter. Efter kan der være lidt luft der skal kvitteres. Et toiletbesøg vil ofte løse dette problem.

 

Efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen vil du blive orienteret om resultatet. Hvis der er taget en vævsprøve, vil svaret foreligge efter én til to uger. Inden du tager hjem, vil du blive tilbudt noget frugt og noget at drikke. Du skal have en ledsager med, som kan køre dig hjem, hvis der er givet medicin.

 

Risiko og komplikationer

Alvorlige komplikationer i forbindelse med undersøgelsen er meget sjældne, men kan dog forekomme, særligt efter fjernelse af polypper, hvor der kan opstå hul på tarmen.

Symptomerne vil være pludseligt opståede mavesmerter eller feber.

 

I tilfælde heraf skal du tage kontakt til Privathospitalet Mølholm.

 

Med venlig hilsen

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM

Organkirurgisk Center TBS2019©

Version nr. 112 . Dato 25. mar 2022
Speciallæger og behandlere
Christian Allerslev Frandsen
Christian Allerslev Frandsen
Speciallæge i kirurgi
Henrik Kold Petersen
Henrik Kold Petersen
Speciallæge i kirurgi, ph.d.
Anne Vestbjerg Thyø
Anne Vestbjerg Thyø
Speciallæge i kirurgi, ph.d.
Henrik Christensen
Henrik Christensen
Speciallæge i colorectalkirurgi, dr.med.
Nellie Bering Zinther
Nellie Bering Zinther
Speciallæge i kirurgi

Til top