Hudsygdomme

På HudCenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik er speciallægerne og lasersygeplejerskerne uddannet på et højt fagligt niveau. Derfor varetager de en lang række behandlinger og laserbehandlinger, ligesom de underviser og deltager i forskning inden for laserbehandling og behandling af aldersrelaterede forandringer.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Solskader (aktiniske keratoser) er forstadier til pladecellehudkræft

Opdager man solskader i huden tidligt, kan de fjernes uden kirurgi og derved forebygge, at de udvikler sig til en farlig form for hudkræft.

Solskader er nemmere at mærke end at se. Når fingeren føres over den skadede hud, føles en karakteristisk ruhed, næsten som små kroge der hænger i. De kan også svie, brænde eller klø og kan udvikle store skorpemasser. Mange oplever, at solskaderne kommer og går i det samme område.
Vi anbefaler man undersøger sin hud grundigt en gang om måneden, fra top til tå. Vær på udkig efter nye forandringer eller forandringer der ændrer sig, klør eller bløder.

 • Hvis man oplever mistænkelige forandringer, skal man have lavet en helkropsgennemgang hos en hudlæge.
 • Har man tidligere haft solskader, er det essentielt, at man bliver fulgt årligt hos en hudlæge.

Den mest effektive måde at mindske risikoen for solskader, er ved at beskytte sig mod solen, bruge højfaktor solcreme (mindst faktor 50) og dække huden til med tøj, osv. Er skaden sket, kan hudlægen hjælpe med at fjerne solskaderne uden kirurgi og ar.

Selvundersøgelse for hudkræft

Undersøg din hud grundigt en gang om måneden fra top til tå.

Hovedreglen er: Er der noget NYT, noget der ÆNDRER sig eller noget USÆDVANLIGT, skal det se ses af en hudlæge. Afvigende modermærker (grimme ællinger) samt hudområder der ændrer sig, skal ses af en hudlæge.

 

Eksempelvis 

 • en forandring der vokser og/eller ændrer farve
 • en øm plet der klør, svier, danner skorpe eller bløder
 • et sår, der ikke heler i løbet af tre uger

Sørg for at du har godt lys, et fuldkropsspejl, et håndspejl, to stole og en koldlufts-hårtørrer. Skriv ned hvad du finder eller tag fotos med din telefon. De første par gange tager det lidt tid, men du vil hurtigt få rutine, så du bliver i stand til at fange ændringer.

 1. Start med ansigtet, specielt med fokus på næse, læber, mund og ører. Brug et håndspejl og et vægspejl så du kan se det hele
 2. Hvis det er muligt, så få et familiemedlem eller en ven til at hjælpe med at undersøge hårbunden. Brug et spejl og en koldlufts-hårtørrer, så du kan se alle områder
 3. Undersøg både håndflader og håndrygge, mellem fingrene og under fingerneglene. Afslut med at undersøge dine underarmes for- og bagside
 4. Stå foran et fuldkropsspejl og undersøg overarmene. Start ved albuerne og kig hele vejen rundt. Glem ikke armhulerne
 5. Stå foran fuldkropsspejlet for at vurdere forsiden af overkroppen. Start med halsen, så bryst og mave. Løft brysterne, så du kan se undersiden
 6. Stå med ryggen til fuldkropsspejlet og brug et håndspejl til at kigge på nakken, skuldrene, ryggen, siderne og bagsiden af overarmene. 
 7. Ved hjælp af de to spejle undersøger du den nederste del af ryggen, balderne og bagsiden af begge ben
  Sæt dig ned og anbring på skift benene på den anden stol. Kig på forsiden og siderne på begge lår og skinneben. Brug et håndspejl til at undersøge kønsdelene. 
  Afslutningsvis undersøger du fodsåler, tæer og negle (uden neglelak).

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.