Mammografi

Har du mærket en knude eller forandringer i brystet? Hos os kan du få tjekket dit bryst ved en klinisk mammografiundersøgelse og få svar samme dag. En mammografi kan afsløre meget tidlige stadier af brystkræft. Undersøgelsen foretages af en speciallæge i radiologi.

Specialet tilbydes i: Vejle
Kontakt sekretæren:

Bryst undersøgelse

Hvis du oplever symptomer i dit bryst, som bekymrer dig, bør du henvende dig til din praktiserende læge. Lægen kan henvise dig til en klinisk mammografi, hvis der er mistanke om brystkræft eller anden sygdom i brystet.

 

Klinisk mammografi er en grundig undersøgelse af brysterne, som udføres af en speciallæge (en mamma radiolog). Undersøgelsen består som regel af:

  • En mammografi, hvor en radiograf tager røntgenbilleder af hvert bryst i 2-3 forskellige vinkler.
  • En undersøgelse, hvor en læge inspicerer og mærker bryst og armhule igennem for synlige og mærkbare forandringer.
  • En ultralydsundersøgelse, hvor lægen scanner bryst og armhule.
  • En eventuel vævsprøve (nålebiopsi), hvis lægen vurderer, at det er nødvendigt.

 

Hvordan foregår en mammografi?

Den kliniske mammografi foregår ved at brystet presses så fladt som muligt mellem to plader, mens røntgenbillederne tages. Dette er vigtigt for at opnå så brugbare billeder som muligt med henblik på at kunne se, om der er tegn på brystkræft. Billederne vurderes af en speciallæge.

 

Nogle kvinder synes, at det er ubehageligt og gør ondt, særligt hvis brystet i forvejen er ømt og spændt. Smerten kan variere fra person til person, og at det er vigtigt at informere personalet, hvis man oplever ubehag eller smerte. Denne del af undersøgelsen tager dog kun få minutter.

 

Undersøgelse af bryst og armhule

Lægen ser efter synlige forandringer på brysterne, og brysterne og armhuler mærkes igennem med henblik på at opdage en eventuel knude.

 

Hvad er en ultralydsskanning?

Ultralydsskanning af brysterne er et godt supplement til mammografien. Herved kan man blandt andet skelne, om en knude er væskefyldt eller solid.

 

Ved en ultralydsundersøgelse bliver lydbølger sendt ind i kroppen, og de såkaldte ekkoer i disse lydbølger bliver omdannet til levende billeder på en skærm. Lægen fører et lydhoved hen over brystet, mens man ligger på et leje. Hvis der skal tages en vævsprøve eller en væskefyldt cyste skal tømmes, kan man også se nålens placering ved hjælp af ultralyd.

 

Hvornår tages en vævsprøve?

Finder lægen en knude, vil der ofte skulle tages en vævsprøve, en såkaldt nålebiopsi. Dette foregår under sterile forhold, og der vil blive anlagt lokalbedøvelse, hvilket typisk svier og spænder lidt. Herefter kan lægen smertefrit udtage de vævsprøver, der er brug for. Vævsprøverne sendes til vurdering på et laboratorium.

Speciallæger og behandlere

Billede af Ela Saganowska Sørensen
Ela Saganowska Sørensen
Radiograf
Billede af Ragnhild Iversen
Ragnhild Iversen
Radiograf
Billede af Rasa Olsen
Rasa Olsen
Radiograf
Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.